Business Hi-Tech

Exclusiv ZF: Rămân 18 milioane de români fără semnal la telefonul mobil? Licenţele expiră pe 31 decembrie

Autor: Adrian Seceleanu

22.12.2011, 00:09 30327
  • Încordare fără precedent în relaţiile dintre stat şi Orange şi Vodafone
  • Operatorii nu ştiu cum îşi vor prelungi licenţele cu 10 zile înainte ca ele să expire
  • Şedinţă cu "cuţitele" pe masă astăzi la arbitrul telecom.

Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă - care au împreună peste 18 milioane de clienţi şi afaceri anuale de 1,8 miliarde de euro-, rămân în mai puţin de 10 zile, pe 31 decembrie, fără licenţele de operare.

Companiile nu ştiu încă exact în ce termeni le vor reînnoi, în condiţiile în care Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) şi Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) n-au reuşit în 15 ani să se coordoneze pentru a adopta o decizie.

În aceste condiţii relaţiile dintre cele două părţi au devenit încordate, aproape de a escalada într-un conflict deschis, potrivit declaraţiilor făcute pentru ZF de mai multe surse apropiate discuţiilor.

Motivul tensiunii din ce în ce mai mari dintre MCSI, ANCOM şi cei doi operatori nu este legat doar de modul în care vor fi prelungite licenţele şi la ce cost, ci şi de intenţia autorităţii de reglementare de a obliga Orange şi Vodafone să elibereze o parte din spectrul radio pe care îl folosesc într-un termen pe care operatorii îl consideră foarte scurt, de un an de zile, la un cost care ar putea depăşi 100 de milioane de euro în condiţiile în care Orange şi Vodafone ar trebui să instaleze şi mai multe antene în aglomerările urbane pentru a menţine la acelaşi nivel calitatea serviciilor.

După mai multe întâlniri desfă­şu­rate în această atmosferă tensionată, ANCOM va avea joi la ora 9,30 o nouă rundă hotărâtoare de discuţii cu reprezentanţii industriei telecom, în care se va lua o decizie în privinţa modalităţii de prelungire a licenţelor şi a perioadei în care Orange şi Vodafone vor elibera spectrul.

Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor, instituţia care trebuie să asigure echilibrul pe una dintre cele mai concurenţiale pieţe din România"Preşedintele ANCOM Cătălin Marinescu va susţine o conferinţă de presă în cadrul căreia va fi prezentată Decizia privind acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în benzile de frecvenţe de 900 şi 1800 MHz", a anunţat miercuri arbitrul telecom. Chiar dacă în joc sunt reglementări care afectează felul în care va arăta piaţa de telefonie mobilă din România în următoarea decadă, ANCOM a stabilit pentru această hotărâre care va fi emisă joi o perioadă de consultare de numai 10 zile, de trei ori mai mică decât în mod obişnuit, în condiţiile în care statul a rămas fără timp pentru a soluţiona problema.

ANCOM a fost nevoită să pro­cedeze astfel pentru a corecta atât ineficienţa proprie, cât şi pe cea a ministerului în a pro­mova prin Parlament sau Gu­vern legea care ar fi permis reglementarea din timp a situaţiei licenţelor de telefonie mobilă. Atât Cătălin Marinescu - preşedintele ANCOM, cât şi Valerian Vreme - ministrul comu­nicaţiilor au fost instalaţi în funcţie cu susţinerea PD-L, respectiv a coaliţiei de partide care formează Guvernul.

"Este pentru prima oară când pe o chestiune atât de importantă este o perioadă atât de scurtă de consultări. Nu s-a mai intrat în consultări la ANCOM pe un document pe care să nu se fi pronunţat operatorii", a declarat pentru ZF o persoană apropiată situaţiei. "Situaţia nu este normală, însă acesta este nivelul de eficienţă al administraţiei din România, în special la nivelul MCSI şi ANCOM", a comentat pentru ZF o altă persoană care are cunoştinţă despre mersul negocierilor.

Mobilrom şi Mobifon, actualele Orange şi Vodafone, companiile care au lansat în 1997 ceea ce urma să devină o revoluţie pe piaţa locală - telefonia mobilă în sistem GSM - au plătit 75 de milioane de dolari pentru a obţine licenţa de operare pe o perioadă de 15 ani, care expiră în câteva zile. În ultimii trei ani (2008-2010), Orange şi Vodafone au obţinut în România profituri nete de 1,7 mld. euro, potrivit datelor de la Finanţe.

Licenţa Cosmote, numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă, a fost obţinută în anul 1998 pe o durată de 15 ani, pentru suma de 53 de milioane de dolari, şi va expira pe 5 aprilie 2014.

La întâlnirea de joi ANCOM va propune, potrivit unor surse de pe piaţă, ca întreg spectrul radio din banda de frecvenţă de 900 MHz să fie scos la licitaţie până la finele lunii august. În joc vor fi patru pachete de frecvenţe, respectiv cea ocupată în prezent de Cosmote, şi cele ocupate acum de Orange şi Vodafone, minus o parte din spectrul radio care va fi eliberată de cei doi jucători şi care va fi cel mai probabil licitată şi adjudecată de RCS&RDS. ANCOM obligă de altfel Orange şi Vodafone să elibereze o parte din spectrul radio pentru că un studiu realizat recent de o companie de consultanţă a arătat că firma controlată de orădeanul Zoltan Teszari este dezavantajată în competiţia de pe piaţa de telefonie mobilă pentru că nu poate oferi servicii în banda de 900 MHz. Această frecvenţă permite acoperirea teritoriului cu mai puţine antene, fiind astfel mai eficientă.

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, instituţia care va decide termenul până la care vor fi scoase la vânzare noi licenţe GSMNu este clar în acest moment care vor fi condiţiile impuse la licitaţia pentru licenţele GSM, respectiv ce se va întâmpla dacă o altă companie decât cele care operează acum pe piaţă va veni, va licita şi va câştiga spectrul radio folosit în prezent de Orange, Vodafone sau Cosmote. Frecvenţele Orange şi Vodafone ar fi în acest context cele mai atractive pentru un eventual jucător străin în condiţiile în care dreptul de utilizare a frecvenţelor începe din ianuarie 2013 faţă de aprilie 2014 în cazul Cosmote, conform datelor vehiculate pe piaţă şi obţinute de ZF.

În acelaşi timp, ANCOM va cere Orange şi Vodafone să elibereze în cel mult un an de la data stabilirii câştigătorilor licitaţiei pentru spectru să elibereze o parte din frecvenţele folosite - un termen considerat imposibil de atins de cei doi operatori.

"Pentru a acoperi la aceeaşi calitate a serviciului zonele urbane, Orange şi Vodafone va trebui să instaleze un număr dublu sau triplu de antene. Suma investită ar putea depăşi 100 mil. euro dacă termenul va rămâne de un an de zile, iar cei doi operatori vor fi blocaţi în acest proiect tot anul", a comentat pentru ZF o sursă de pe piaţa telecom. Dacă estimările privind numărul de antene care va trebui să fie instalate de cei doi operatori se va dovedi exact, operaţiunea s-ar putea dovedi una extrem de complicată din punctul de vedere al autorizaţiilor. Ministerul Comunica­ţi­ilor şi ANCOM promit de ani de zile o lege care să clarifice la nivelul întregii ţări regimul în care pot fiind instalate antenele sau cablurile telecom, însă actul normativ a rămas la stadiul de promisiune. "Există localităţi în ţară în care consiliile locale au decis să nu mai permită instalarea de antene. Ce se va întâmpla în aceste localităţi?", spune un manager din industria telecom.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii Orange, Vodafone şi ANCOM nu au dorit să comenteze subiectul.

Orange, Vodafone şi Cosmote - cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, au avut anul trecut împreună afaceri cumulate de 2 mld. euro.

Compania românească RCS&RDS are peste un milion de clienţi pe telefonia mobilă, serviciu lansat în anul 2007. RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari, are o licenţă de comunicaţii mobile în frecvenţa de 2100 MHz, câştigată în 2006. Compania a avut anul trecut doar în România afaceri de peste 400 mil. euro şi este cel mai mare furnizor de servicii de televiziune şi internet fix.

Ce se discută la ANCOM

  • După ani de amânări, ANCOM va decide în ce condiţii vor fi prelungite licenţele Orange şi Vodafone, care expiră pe 31 decembrie. Cei doi operatori, care au peste 18 milioane de clienţi, nu ştiu exact în ce termeni vor continua să ofere servicii de telefonie mobilă.

  • ANCOM va decide şi termenul în care Orange şi Vodafone sunt obligate să elibereze o porţiune din spectrul radio utilizat în prezent. Cei doi operatori contestă perioada de un an, susţinând că vor înregistra costuri uriaşe.

  • ANCOM va prezenta data şi momentul în care se vor scoate la vânzare noi licenţe GSM, data vehiculată pe piaţă fiind august 2012.

  • Discuţia se anunţă a fi una tensionată, în condiţiile în care ANCOM, Orange şi Vodafone au opinii divergente în legătură cu subiectul în discuţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO