Business Hi-Tech

Executivii francezi care au condus Orange România în urmă cu un deceniu au fost numiţi CEO peste operaţiunile grupului din Franţa şi Spania

Jean Francois Fallacher a stat în România aproape cinci ani, în perioada 2011-2016

Jean Francois Fallacher a stat în România aproape cinci ani, în perioada 2011-2016

Autor: Adrian Seceleanu

06.02.2023, 12:00 441

Jean Francois Fallacher - fost CEO în România acum zece ani - se va întoarce pe aceeaşi poziţie în Franţa, Iar Ludovic Pech - fost director financiar în România - va prelua conducerea operaţiunilor din Spania.

Jean Francois Fallacher şi Ludovic Pech, care în urmă cu un deceniu erau oamenii cheie pentru operaţiunile grupului francez Orange din România - o piaţă considerată de marii jucători din telecom drept un test extrem de dur pentru echipele de top management din cauza competiţiei dure, a veniturilor mici pe client şi a birocraţiei - au fost promovaţi de gigantul din telecom în poziţiile de directori generali pentru operaţiunile din Franţa, respectiv Spania.

Fallacher, care a condus pentru aproape cinci ani operaţiunile Orange din România, a primit de atunci unele dintre cele mai dificile sarcini din grup: el a condus iniţial operaţiunile din Polonia, ulterior pe cele din Spania iar acum se va întoarce în ţara de origine pe cea mai înaltă poziţie din cadrul Orange Franţa, cea de CEO. CEO-ul grupului Orange, Christel Heydemann, l-a lăudat pe Fallacher: „Ştiu că pot conta pe experienţa sa solidă internaţională şi pe expertiza sa operaţională pentru a continua să dezvoltăm poziţia de lider a Orange în Franţa“.

Într-un interviu acordat ZF la finalul mandatului din România, Fallacher spunea că principala sa realizare a fost readucerea pe creştere a companiei. “Pe piaţă atitudinea era că este cumva o fatalitate că piaţa va scădea şi că veniturile vor fi mai mici. Am demonstrat că nu este o fatalitate, că putem reveni la creştere“, afirma el.

În mandatul lui, Orange a făcut un profit net de peste o jumătate de miliard de euro, a intrat pe piaţa TV şi a pus bazele colaborării cu fostul Romtelecom, colaborare care s-a finalizat prin achiziţia fostului monopol din telefonia fixă, e adevărat, după mulţi ani.

Fallacher a mai spus atunci că Bucureştiul este unul „minunat“ pentru expaţi şi că îi va lipsi România.

Despre români a spus că au o putere extraordinară de a “face lucruri peste noapte“. „Am văzut aici lucruri pe care nu le-aş fi crezut posibile. Puteţi construi ceva peste noapte. Oameni buni, dar de ce trebuie să facem cu o noapte înainte lucruri pe care le ştiam cu 2-3 luni înainte şi ne-am fi putut pregăti? Vouă vă place adrenalina“, a glumit, destul de serios totuşi, Fallacher.

Pe de altă parte, Ludovic Pech, director financiar al Orange România în perioada 2010-2013, era din 2016 director financiar şi director general adjunct al operaţiunilor grupului pentru Orientul Mijlociu şi Africa. Într-un interviu acordat ZF în 2012, el atenţiona, în contextul discuţiilor de la acea vreme privind profitul marilor operatori de telefonie mobilă (atunci Orange anunţa un profit net de 220 mil. euro, de 22% din venituri) că un operator care face profit este un operator care poate face investiţii “Ştiu că s-au făcut multe comentarii în legătură cu profitul operatorilor telecom, dar pentru ce sunt aceste profituri? Din aceste profituri facem investiţii“, afirma Pech. El mai spunea atunci şi că telecomul este industria unde infrastructura din România nu este în urmă faţă de vest. “Investiţiile sunt importante pentru că dezvoltarea infrastructurii aduce şi o dezvoltare a economiei. Uneori nu reuşim să comunicăm faptul că o companie precum Orange a reinvestit anul trecut două treimi din profit. (...) În această ţară avem una dintre cele mai bune infrastructuri telecom din lume. Nu este sarcina mea să comentez asupra stadiului de dezvoltare al altor infrastructuri dar cel puţin în ceea ce priveşte industria telecom nu există niciun serviciu care să fie oferit la o calitate mai mică în România faţă de alte ţări“.

După un deceniu de la acea discuţie cu Ludovic Pech, Orange România a raportat pentru 2021 o marjă a profitului net de 10,2% din veniturile de 5,8 mld. lei (1,2 mld. euro).

Un alt executiv cheie al Orange România din acea perioadă - elveţianul Julien Ducarroz, iniţial director de strategie, şi apoi director comercial (2009-2016), a fost apoi promovat CEO în Republica Moldova (2016-2020) iar apoi promovat din nou pe locul lăsat liber de fostul său şef, Jean Francois Fallacher, la vârful Orange Polonia.

 

Cine a condus Orange România până acum

Pierre Matei, 1997-2000

Bernard Moscheni, 2000-2004

Richard Moat, 2004-2009

Thierry Millet, 2009-2011

Jean Francois Fallacher, 2011-2016

Liudmila Climoc, 2016-prezent

 

Ludovic Pech a fost director financiar al Orange România în 2010-2013

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO