Business Hi-Tech

Exit după un deceniu: Global Finance este pe ultima sută de metri să vândă acţiunile deţinute la cel mai mare producător de softuri pentru resurse umane

Liviu Drăgan

Liviu Drăgan

Autor: Cristina Rosca

18.03.2016, 00:08 2831

Tranzacţia unui pachet de 90% din acţiuni va avea o valoare de până la 50 mil. euro , potrivit surselor ZF. Omul de afaceri Liviu Drăgan, fondatorul companiei, rămâne acţionar minoritar.

Fondul de investiţii elen Glo­bal Finance, care a in­trat în ac­ţionariatul To­talSoft în 2005 printr-o tran­zacţie de circa 20 mil. euro, este aproa­pe de un exit din com­pa­nie pen­tru o sumă de circa două ori mai mare, au declarat pentru ZF surse din industrie.

Gradul de maturitate la care a ajuns compania TotalSoft necesită un investitor strategic care să-i susţină procesul accelerat de dezvoltare. În procesul de cumpărare se află companii strategice interesate să preia pachetul majoritar de la Global Finanace.

TotalSoft, unul dintre cele mai im­por­­tante proiecte de investiţii ale Global Finance, a ajuns anul trecut la afaceri de 24 mil. euro, din care circa 40% au fost ge­nerate de proiectele ob­ţi­nu­te pe plan in­­ternaţio­nal, iar pentru anul în curs pon­­derea va depăşi 50%. În 2015, To­talSoft a câştigat două mari con­tracte pe plan internaţional în domeniul financiar şi auto - Deutsche Leasing şi Volvo. Pro­ducătorul de software are circa 450 de salariaţi. „TotalSoft a fost şi este una din rarele poveşti de succes din istoria in­dus­triei de software şi servicii infor­matice ale unei companii din România ce a cunoscut dezvoltarea într-un mod antre­prenorial, însă cu atragere de fon­duri de investiţii. Mai mult, s-a dez­vol­tat fără a se orienta masiv pe pro­iecte pu­blice/guvernamentale“, spu­ne Eu­gen Schwab-Chesaru, direc­to­rul companiei de consultanţă Pierre Audoin Consul­tants pentru România şi Europa de Est.

 

 

 

Alte businessuri IT&C la vânzare

În piaţa de IT&C se poartă discuţii de vânzare şi în jurul altor companii locale, potrivit surselor ZF.  Discuţii de preluare s-ar purta pe piaţa de telecom între NetCity Telecom şi Direct One, potrivit surselor din piaţă. ZF a scris încă din toamnă că Netcity Telecom, care construieşte reţeaua subterană de fibră optică a Bucureştiului, a fost scoasă la vânzare de grupul UTI controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Reprezentanţii Netcity şi Direct One nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

Alte businessuri IT&C la vânzare

În piaţa de IT&C se poartă discuţii de vânzare şi în jurul altor companii locale, potrivit surselor ZF. Astfel, potrivit datelor ZF, polonezii de la Asseco sunt în discuţii pentru a prelua o parte din contractele Romsys sau chiar întreaga companie. Romsys este unul dintre cei mai mari integratori IT&C locali, al cărui business se află însă în declin. Numele companiei Romsys a fost de asemenea vehiculat într-un dosar de evaziune fiscală. Grupul polonez Asseco South Eastern Europe (Asseco SEE, ASEE), unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de IT din regiune, are deja afaceri şi pe plan local. Romsys este deţinut de compania austriacă New Frontier Holding. După datele din 2014, ultimul pentru care există informaţii publice, Asseco a obţinut local un business de 124 mil. lei, în timp ce Romsys a avut o cifră de afaceri de 171 mil. lei. Potrivit datelor ZF, tranzacţia este în proces de due dilligeance. Afacerile Romsys au scăzut în 2014 cu 12% faţă de anul anterior, în timp ce afacerile Asseco au crescut în aceeaşi perioadă cu 13,2%, conform datelor de la Finanţe.

Cele două părţi nu au răspuns până la închiderea ediţiei cu privire la această tranzacţie. Reprezentanţii Asseco şi Romsys nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a comenta datele. Discuţii de preluare s-ar purta şi pe piaţa de telecom între NetCity Telecom şi Direct One, potrivit surselor din piaţă. ZF a scris încă din toamnă că Netcity Telecom, care construieşte reţeaua subterană de fibră optică a Bucureştiului, a fost scoasă la vânzare de grupul UTI controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Reprezentanţii Netcity şi Direct One nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO