Business Hi-Tech

Exodul informaticienilor romani: filiera franceza

06.03.2001, 00:00 119



"Firmele franceze au nevoie de 30.000 de informaticieni. Ele recruteaza specialisti mai cu seama din Cluj, un oras universitar din Romania. Studentii romani sunt gata oricand sa-si paraseasca tara, una dintre cele mai sarace din Europa. Anul trecut, aproape 100 de tineri originari din acest oras au acceptat sa lucreze in Franta, unde sunt platiti de 2-3 ori mai bine decat in tara lor".

Asa a inceput reportajul "Tineri intelectuali: filiera Dracula", difuzat duminica, 25 februarie, in cadrul emisiunii "Capital", a postului de televiziune M6. Saptamanalul CLUJEANUL a luat legatura cu echipa emisiunii si a mers pe firul dezvaluirilor prezentate de reporterii francezi.

Cum ajung informaticienii romani sa lucreze in Franta? Firma franceza Smart Option, prin intermediul partenerului sau din Cluj, DMS, recruteaza tineri specialisti pe care-i plaseaza la firmele interesate. Fata de venitul mediu din tara, tinerii romani castiga foarte bine: 26 de milioane de lei pe luna.

Numai ca, fata de cat ar trebui sa castige, informaticienii clujeni sunt platiti foarte slab! In plus, reporterii M6 au dovedit ca Smart Option incalca legislatia franceza. "Smart Option ii plateste ea insasi pe informaticienii romani, oferindu-le 7.000 de franci pe luna (circa 1.000 de dolari - n.r.).

De doua ori mai putin decat primeste un inginer francez debutant. De la firmele unde-i plaseaza pe romani, Smart Option primeste insa 36.000 de franci pe luna, pentru fiecare!", spunea prezentatorul emisiunii, Emmanuel Chain.



Ce este DMS?

Denumirea neprescurtata a firmei clujene DMS este "Data Management Service". Saptamanal, firma publica anunturi de mica publicitate: "DMS angajeaza informaticieni pentru detasare in Europa de Vest, in special in Franta (...) existand posibilitatea angajarii definitive in cadrul societatii pentru al carei proiect au fost selectionati".

Patronul DMS, Adrian Driha, sustine ca nici DMS, nici Smart Option nu intermediaza locuri de munca: "Firma noastra se ocupa cu crearea de programe informatice, la cererea unor firme straine.

Firmele ni le gaseste Smart Option in Franta, iar noi angajam oameni pentru realizarea acestor programe. Programele pot fi realizate aici, la Cluj, sau in Franta, la sediul firmelor respective".

Cat priveste partea cu "angajarea definitiva" din anunturile publicate in presa de firma sa, Driha spune ca si-a asumat acest "risc".

Recrutarea

Cum decurge recrutarea? In urma anuntului publicitar al DMS, informaticienii isi depun CV-ul la sediul firmei, unde are loc si un prim interviu cu Adrian Driha. Sau cu secretara sa (!).

Dupa ce sunt selectati mai multi tineri, Smart Option si DMS invita la Cluj reprezentanti ai firmelor franceze interesate. "Deplasarea francezilor este platita de noi. Aici intra inchirierea unui avion privat, a spatiului unde au loc interviurile, camerele de hotel si masa", precizeaza Driha. Interviurile au loc la complexul "Univers T".

Specialistii alesi de francezi semneaza un contract de angajare cu DMS, apoi pleaca in Franta, prin "detasare", pentru o perioda de 6 luni. "In acest timp, ei nu primesc salarii de la firmele unde lucreaza, ci de la DMS.

Aproximativ 7.000 de franci pe luna, bani pe care-i pot ridica cOnd se intorc in tara. DMS le achita drumul, cazarea in Franta si diurna", spune Driha.



"Detasati" in Franta

Desi se prezinta ca o firma care se ocupa cu crearea de programe informatice software, DMS nu are, in prezent, nici un informatician angajat in acest scop la Cluj. Majoritatea angajatilor sai sunt "detasati" in Franta. Oficial, DMS castiga de pe urma programelor pe care acestia le realizeaza.

In concluzie, exportul de creiere se face perfect legal. Iar cei care pleaca prin aceasta filiera sunt, la randul lor, multumiti: un salariu lunar de 1.000 de dolari plus posibilitatea de a ramane definitiv in Occident, nu sunt argumente de neglijat pentru tinerii intelectuali romani.

Cornel Mamut are 30 de ani si este doctorand in Informatica Medicala. A fost selectat de compania franceza NLE, in urma unui interviu organizat de DMS si de Smart Option in 24 ianuarie 2001, la Cluj.

"Am luat anuntul din ziar si am avut mai intai un interviu cu patronul DMS, apoi cu francezii. Ulterior, am fost angajat la DMS, iar la NLE voi pleca detasat.

Nu am lucrat nici o zi la DMS si nu ma intereseaza daca ce fac ei sau Smart Option este legal sau nu, cata vreme sunt platit de 10 ori mai bine decat inainte", a declarat Cornel Mamut.

Concluzia reportajului difuzat de M6 este transanta: "Ceea ce face Smart Option este ilegal! Nu este nici firma de intermediere, nici societate de servicii informatice.

In plus, informaticienii straini care lucreaza in Franta trebuie platiti, conform legii, cu acelasi salariu ca si francezii. Firma risca o amenda de aproximativ 200.000 de franci".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO