Business Hi-Tech

Facebook Messenger permite efectuarea de apeluri video gratuite în 18 ţări

Facebook Messenger permite efectuarea de apeluri video...

Autor: Florin Badescu

29.04.2015, 16:57 266

O pictogramă reprezentând o micuţă cameră video a apărut marţi în ferestrele de dialog ale serviciului Facebook Messenger. După ce a introdus anul trecut în funcţiile sale posibilitatea realizării de apeluri audio, serviciul de mesagerie instant al reţelei Facebook oferă utilizatorilor săi şi posibilitatea de a efectua apeluri video. Această funcţie a fost lansată marţi în 18 ţări, pentru utilizatorii care folosesc dispozitive mobile cu sisteme de operare Android şi iOS.

O funcţie video exista deja pe versiunea web a reţelei Facebook încă din 2011. Ea a fost lansată în parteneriat cu Skype, însă această cooperare a fost oprită după ce Facebook a început să îşi folosească propria tehnologie, în 2013.

Prin această nouă funcţie, Facebook Messenger va face o concurenţă directă serviciului Skype, a cărui activitate se bazează tocmai pe realizarea de apeluri video gratuite.

Funcţia nu este deocamdată disponibilă pentru utilizatorii din România. Potrivit blogului oficial al companiei Facebook, noul serviciu a fost introdus în ţările următoare: Belgia, Canada, Croaţia, Danemarca, Franţa, Grecia, Irlanda, Laos, Lituania, Mexic, Norvegia, Oman, Polonia, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite şi Uruguay. Managerii companiei americane spun că noua funcţie va fi introdusă şi în alte ţări şi teritorii în lunile viitoare.

Cu 600 de milioane de utilizatori activi în fiecare lună - dublu faţă de utilizatorii de Skype -, Facebook Messenger deţine o bază uriaşă de clienţi potenţiali. Întrucât utilizatorii pot să folosească aplicaţia şi pe PC, utilizând site-ul messenger.com sau o extensie pentru Google Chrome, Facebook Messenger ar putea să "fure" o parte importantă din utilizatorii de Skype şi nu doar pentru dispozitivele mobile.

Reţeaua de socializare Facebook speră să obţină cu noua funcţie acelaşi succes pe care l-a avut şi cu apelurile audio. La un an după lansarea lor pe plan mondial, aceste conversaţii reprezintă 10% din apelurile efectuate pe dispozitivele mobile, pe internet. Pentru a continua această strategie, Facebook testează în Statele Unite aplicaţia Hello, care administrează apelurile în locul aplicaţiei "Telephone" a sistemului Android.

Specialiştii nu sunt deocamdată convinşi că apelurile video vor avea parte de aceeaşi primire entuziastă în rândul utilizatorilor, deoarece ele sunt mai puţin adaptate pentru dispozitivele mobile. Pe lângă faptul că sunt mari consumatoare de trafic de date, apelurile video impun folosirea telefonului în poziţie "selfie", iar experienţa unei astfel de conversaţii devine mai puţin confortabilă în comparaţie cu apelurile video efectuate de pe un computer clasic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO