• Leu / EUR4.7315
  • Leu / GBP5.2727
  • Leu / USD4.2103
Business Hi-Tech

Farmache, BVB: Este ultima şansă pentru listarea Romtelecom

Autor: Adrian Seceleanu, Andrei Chirileasa

25 mai 2011 2138

Vânzarea acţiunilor Romtelecom deţi­nute de statul român cătregrupul elen OTE fără a lista niciun pachet de titluri şi pe bursăar fi "o mare şi imensă eroare" în condiţiile în care contractul deprivatizare semnat în 2003 prevede o asemenea operaţiune, declarăDan Nica, vicepreşedinte al PSD.

Nica a fost ministru al comunicaţiilor în 2003, când grupulelen OTE a devenit acţionarul majoritar al fostei companiinaţionale de telefonie fixă. "E o decizie a Guvernului dacă vrea săfacă o tranzacţie cu OTE sau să listeze un pachet de acţiuni. Esteimensă eroare dacă nu scot acţiunile Romtelecom pe bursă", adeclarat Nica pentru ZF.

"Există încă aşteptări în piaţă privind listarea pachetului pecare statul îl deţine la Romtelecom. Este o ultimă şansă pentru aatrage companii de dimensiuni mari pe Bursă pentru că dacă se vaalege altă modalitate de vânzare a pachetului sunt puţine şanse sămai avem compania listată. Nu se naşte în fiecare zi o companie detalia Romtelecom. Compania reprezin­tă un domeniu important pentruinvestitori, care lipseşte în acest moment de pe piaţa locală", aspus Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Dan Nica susţine că afirmaţiile făcute de actuala echipă deconducere a Ministerului Comu­nica­ţiilor şi SocietăţiiInformaţionale (MCSI), potrivit cărora OTE are drept depre­em­ţiune pe titluri şi din acest motiv nu se poate mergeînainte cu listarea sunt incorecte.

Astfel fostul ministru are o declaraţie dură la adresaactualilor oficiali ai Ministerului Comunica­ţiilor: "Nu esteadevărat că statul nu poate lista ac­ţiunile Romtelecom din cauzacontractului de privatizare semnat în anul 2003. Mai mult, statulro­mân era chiar obligat să scoată acţiunile la bur­să, exista untermen limită care a fost depăşit."

În contractul de privatizare există doar restricţii de vânzare aacţiunilor care privesc concurenţa neloială: acţiunile nu pot fivândute către un competitor", a spus Nica.

Atât ministrul Valerian Vreme, cât şi secretarul de stat MariusFecioru au declarat în ultimele luni că o eventuală listare esteblocată de dreptul de preemţiune câştigat de OTE în 2003. "Nu amieşit direct pe bursă din cauza unei prevederi din contractul deprivatizare semnat în 2003 de guvernul Adrian Năstase", a declaratrecent Fecioru.

Reprezentanţii MCSI, care gestio­nează acţiunile deţinute destat la Rom­telecom, şi-au exprimat în mai multe rânduri preferinţapentru o listare a acţiunilor - "cel mai transparent mod devânzare", însă nu au făcut paşi concreţi în acest sens susţinând cătotul e blocat în aşteptarea unui răspuns de la Atena.

Statul român a anunţat OTE la finele anului trecut că vrea săvândă pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom, şi de atunciaşteaptă un răspuns dacă grecii vor să cumpere sau au o altăpropunere. Un răspuns în scris de la Atena este aşteptat până lafinele acestei săptămâni.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35%capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufructpentru încă 16% din acţiuni pentru 675 mil. $. Grupul elen adevenit acţionar majoritar al Romtelecom în 2003, sporindu-şiparticipaţia la 54,01% din capital, pentru 273 mil. $.

Dan Nica insistă că declaraţiile echipei de la MCSI nu ar fiadevărate: "În cadrul negocierilor din 2003 a fost chiar oinsistenţă a noastră pentru listare, pentru a evita o tranzacţieulterioară doar cu grupul elen OTE. Listarea a fost negociatăexpres cu OTE pentru a permite oricui din România, oricăruicetăţean, să cumpere acţiuni la Romtelecom". Întrebat care suntexact toate restricţiile din contract, Nica a spus că nu mai ştietoate detaliile: "Nu îmi mai aduc aminte exact, au trecut opt anide atunci".

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7315
Diferență: -0,0634
Ieri: 4.7326
Azi: 4.2103
Diferență: -0,2322
Ieri: 4.2139
Azi: 5.2727
Diferență: 0,699
Ieri: 5.2538
Azi: 4.2800
Diferență: 0,3211
Ieri: 4.2744