Business Hi-Tech

Farmache, BVB: Este ultima şansă pentru listarea Romtelecom

Stere Farmache, preşedintele BVB: Este ultima şansă pentru listarea Romtelecom. De ce statul nu vrea să vândă pe bursă acţiunile pe care le mai are?

Stere Farmache, preşedintele BVB: Este ultima şansă pentru listarea Romtelecom

Autor: Adrian Seceleanu, Andrei Chirileasa

25.05.2011, 23:50 2175

Vânzarea acţiunilor Romtelecom deţi­nute de statul român cătregrupul elen OTE fără a lista niciun pachet de titluri şi pe bursăar fi "o mare şi imensă eroare" în condiţiile în care contractul deprivatizare semnat în 2003 prevede o asemenea operaţiune, declarăDan Nica, vicepreşedinte al PSD.

Nica a fost ministru al comunicaţiilor în 2003, când grupulelen OTE a devenit acţionarul majoritar al fostei companiinaţionale de telefonie fixă. "E o decizie a Guvernului dacă vrea săfacă o tranzacţie cu OTE sau să listeze un pachet de acţiuni. Esteimensă eroare dacă nu scot acţiunile Romtelecom pe bursă", adeclarat Nica pentru ZF.

"Există încă aşteptări în piaţă privind listarea pachetului pecare statul îl deţine la Romtelecom. Este o ultimă şansă pentru aatrage companii de dimensiuni mari pe Bursă pentru că dacă se vaalege altă modalitate de vânzare a pachetului sunt puţine şanse sămai avem compania listată. Nu se naşte în fiecare zi o companie detalia Romtelecom. Compania reprezin­tă un domeniu important pentruinvestitori, care lipseşte în acest moment de pe piaţa locală", aspus Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Dan Nica susţine că afirmaţiile făcute de actuala echipă deconducere a Ministerului Comu­nica­ţiilor şi SocietăţiiInformaţionale (MCSI), potrivit cărora OTE are drept depre­em­ţiune pe titluri şi din acest motiv nu se poate mergeînainte cu listarea sunt incorecte.

Astfel fostul ministru are o declaraţie dură la adresaactualilor oficiali ai Ministerului Comunica­ţiilor: "Nu esteadevărat că statul nu poate lista ac­ţiunile Romtelecom din cauzacontractului de privatizare semnat în anul 2003. Mai mult, statulro­mân era chiar obligat să scoată acţiunile la bur­să, exista untermen limită care a fost depăşit."

În contractul de privatizare există doar restricţii de vânzare aacţiunilor care privesc concurenţa neloială: acţiunile nu pot fivândute către un competitor", a spus Nica.

Atât ministrul Valerian Vreme, cât şi secretarul de stat MariusFecioru au declarat în ultimele luni că o eventuală listare esteblocată de dreptul de preemţiune câştigat de OTE în 2003. "Nu amieşit direct pe bursă din cauza unei prevederi din contractul deprivatizare semnat în 2003 de guvernul Adrian Năstase", a declaratrecent Fecioru.

Reprezentanţii MCSI, care gestio­nează acţiunile deţinute destat la Rom­telecom, şi-au exprimat în mai multe rânduri preferinţapentru o listare a acţiunilor - "cel mai transparent mod devânzare", însă nu au făcut paşi concreţi în acest sens susţinând cătotul e blocat în aşteptarea unui răspuns de la Atena.

Statul român a anunţat OTE la finele anului trecut că vrea săvândă pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom, şi de atunciaşteaptă un răspuns dacă grecii vor să cumpere sau au o altăpropunere. Un răspuns în scris de la Atena este aşteptat până lafinele acestei săptămâni.

OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35%capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufructpentru încă 16% din acţiuni pentru 675 mil. $. Grupul elen adevenit acţionar majoritar al Romtelecom în 2003, sporindu-şiparticipaţia la 54,01% din capital, pentru 273 mil. $.

Dan Nica insistă că declaraţiile echipei de la MCSI nu ar fiadevărate: "În cadrul negocierilor din 2003 a fost chiar oinsistenţă a noastră pentru listare, pentru a evita o tranzacţieulterioară doar cu grupul elen OTE. Listarea a fost negociatăexpres cu OTE pentru a permite oricui din România, oricăruicetăţean, să cumpere acţiuni la Romtelecom". Întrebat care suntexact toate restricţiile din contract, Nica a spus că nu mai ştietoate detaliile: "Nu îmi mai aduc aminte exact, au trecut opt anide atunci".

Contractul de privatizare prin care OTE a devenit în 2003acţionarul majoritar al Romtelecom nu este public.

Potrivit unor informaţii de pe piaţa telecom, în contract sunt oserie de restricţii care blochează vânzarea către un alt operatorde telefonie fără acordul OTE şi limitează la 7,5% din acţiunipachetul care poate fi vândut către investitori fără un acord algrupului elen. "Listarea este permisă prin contract, a existat ce edrept o perioadă de restricţii legată de acest subiect, dar aexpirat", potrivit unei surse de pe piaţă.

Prin contractul de privatizare din 1998, OTE avea dreptul, pânăla finele anului 2003, să blocheze o listare a Romtelecom dacăstatul român nu păs­tra minimum 21% din acţiuni. Dan Geor­gescu,preşedintele Co­misiei de IT&C a PNL şi fost preşedinte alAutorităţii de Reglementare în Comuni­caţii, susţine, de asemenea,că statul ar trebui să profite de schimbările în bine făcute de OTEla Romtelecom şi să listeze un pachet de acţiuni la bursă.

"În toate cazurile de privatizare de succes din lume există douăetape. În prima se realizează vânzarea către un investitorstrategic, care să aducă investiţii, know-how, management şi săintroducă firma în circuitul internaţional, aşa cum s-a întâmplatde exemplu la BCR, Petrom şi Romtelecom. În etapa a doua ideal estesă alegi momentul potrivit şi să ieşi pe bursă, şi să profiţi derestructurarea făcută de noul management, de inves­ti­ţiile făcutede noul acţionar majoritar. Cred că aşa ar trebui procedat şi laRom­­­telecom. Acum compania este restruc­turată şi are o faţă nouăprin compa­raţie cu 2008, chiar dacă este pe pierdere. De exemplu,atunci avea 55.000 de oameni şi acum are mai puţin de 9.000.Momentul trebuie ales însă foarte bine", declară Georgescu.

"Vânzarea pachetului deţinut de stat la Romtelecom prin Bursăeste în acord cu decizia iniţială din momentul privatizării şi cusugestiile FMI privind privatizarea companiilor din portofoliulstatului, iar aici fondul a indicat clar privatizarea prin Bursă",adaugă Stere Farmache, preşedintele Bursei de Va­loriBucureşti.

Dan Georgescu crede că "paşii făcuţi până acum arată că grupulOTE ar avea un interes în preluarea acţiunilor. Altfel, de ce ar fiangajat un consultant - Citigroup - să evalueze Romte­lecom? Înacest caz, MCSI trebuie să angajeze un consultant serios pentru anegocia cu OTE".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels