Business Hi-Tech

Fenomenul anului 2023 care vine şi în România - Buy Now Pay Later

Fenomenul anului 2023 care vine şi în România - Buy...

Autor: Robert Manea

03.01.2023, 15:19 1405

În ultimii ani, start-up-urile din tehnologie au fost „pe val”. Plăţile online au explodat în perioada pandemiei COVID-19, acţiunile meme au înregistrat randamente uriaşe pe anumite pieţe financiare, iar codurile QR au luat din nou amploare în America de Nord. Tranzacţiile de tip Buy Now Pay Later (cumpără acum, plăteşte mai târziu) au început să se popularizeze în rândul consumatorilor online.

Raluca Radu, Country Manager, Answear.ro spunea recent că şi clienţii lor le cer din ce în ce mai des un astfel de serviciu: „Ceea ce simţim este că în sfârşit clientul a început să cumpere online, dar este educat de noi şi alţi jucători, iar aşteptările lor cresc, se aşteaptă la livrare mai rapidă, opţiuni diverse de plată, opţiuni diverse de livrare. Pe zona de metodă de plată, vom introduce o metodă de plată intârziată, buy now pay later.”

Tranzacţiile Buy Now Pay Later (BNPL) au înregistrat o creştere uriaşă în ultimii ani, ajungând în 2022 la o valoare de 150 miliarde de dolari, iar analiştii cred că acest trend va continua şi în următorii ani.

Un studiu realizat de Euromonitor arată că valoarea totală a tranzacţiilor BNPL se compară cu totalitatea tranzacţiilor personale din Danemarca şi Norvegia.

Între anii 2017 şi 2022, tranzacţiile Buy Now Pay Later au crescut de trei ori, cu peste 300%,  pe cele 47 de pieţe analizate de Euromonitor. Creşterea agresivă s-a simiţit cel mai mult în perioada pandemiei pe piaţa fintech-urilor.

Alţi factori importanţii care au dus la această creştere reprezintă şi incertitudinea cauzată de inflaţie şi schimbarea comportamentului consumatorului în urma pandemiei de coronavirus.

Adopţia tranzacţiilor BNPL diferă la nivel global. Primele locuri din topul ţărilor care au adoptat această măsură sunt ocupate de Suedia şi Australia, urmând apoi Brazilia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO