ZF 24

Una dintre cele mai mari multinaţionale din România face concedieri. Noul CEO anunţă că va da afară 1.700 de oameni din centrele de servicii din România, India şi Egipt

Una dintre cele mai mari multinaţionale din România...

Autor: Adrian Seceleanu

23.09.2018, 10:28 13583

Compania de comunicaţii Vodafone va concedia în acest an financiar 1.700 de oameni, dintre care o parte vor fi din centrele de servicii pe care grupul britanic le deţine în România, a declarat Nick Read, care va prelua luna viitoare poziţia de CEO, într-un interviu pentru Financial Times.

Vom concedia în acest an financiar 1.700 de oameni din centrele de servicii din Egipt, India şi România - aproximativ 8% din forţa de muncă din această linie de business. Tăierile sunt parte a unui program mai larg care urmăreşte reducerea costurilor cu 8 mld. euro şi care are în vedere preluarea multor activităţi din rutină din backoffice de către roboţi software, a declarat Read. Detaliile privind concedierile vor fi anunţate în noiembrie, odată cu rezultatele financiare.

Vodafone are în România are în România mai multe centre de servicii, operate de companiile Vodafone Romania Technologies - cu o medie de 1.543 de angajaţi în 2017 şi Vodafone Shared Services Romania - cu o medie de 238 de oameni anul trecut.

Nick Read evaluează şi posibilitatea de a-şi vinde turnurile pe care sunt montate de telefonie mobilă către o companie specializată, ca parte a unui efort de a-şi reduce datoriile de 31 mld. euro. Compania are circa 110.000 de turnuri în Europa, dintre care circa 55.000 sunt controlate direct. Valoarea acestora a fost evaluată de Barclays la 12 mld. euro.

Precizările grupului: Reducerea va fi realizată în cea mai mare măsură prin uzura naturală şi prin închiderea poziţiilor vacante

După ce interviul a început să fie preluat la nivel global, grupul a revenit cu o serie de precizări, prin care afirmaţiile lui Nick Read au fost puternic nuanţate.

“Vodafone Shared Services Romania va avea cea mai mică reducere ale rolurilor menţionate. Acestea nu vor fi reduse incremental şi fac parte din planurile actuale ale companiei. Reducerea va fi realizată în cea mai mare măsură prin uzura naturală şi prin închiderea poziţiilor vacante”, conform reprezentanţilor Vodafone România.

Pe de altă parte, cea mai mare companie a grupului - Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, va continua angajările, conform reprezentanţilor companiei. “În ceea ce priveşte Vodafone România, compania plănuieşte să îşi mărească echipele de digital şi IT prin angajarea de specialişti cu competenţe digitale, big data şi artificial inteligence.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO