Business Hi-Tech

Fintech-urile, următoarea ţintă a reglementatorilor: Apple Pay atrage atenţia autorităţilor de concurenţă

Fintech-urile, următoarea ţintă a reglementatorilor:...

Autor: Alex Ciutacu

18.12.2020, 13:25 271

Următoarea bătălie legală pe teme de concurenţă pentru Apple se conturează în zona portofelului digital Apple Pay, în contextul în care plăţile contactless au accelerat masiv de la începutul pandemiei de Covid-19, potrivit FT.

Compania americană şi-a petrecut cea mai mare parte a anului 2020 luptând cu acuzaţiile de practici anti-concurenţiale legate de magazinul de aplicaţii App Store.

Prin comparaţie, businessul de servicii financiare al companiei nu a atras foarte mult atenţia autorităţilor din SUA, fiind menţionat doar în trecere în raportul pe teme de concurenţe de 450 de pagini întocmit de o subcomisie din Congres în luna octombrie.

Însă Apple Pay creşte din ce în ce mai mult, pe măsură ce utilizatorii îşi doresc să evite butoanele POS-urilor şi cash-ul, din cauza temerilor legate de coronavirus. Chiar Jennifer Bailey, şefa Apple Pay, a declarat luna aceasta că plăţile contactless au trecut „de la un avantaj la o chestiune de siguranţă publică”.

Jason Gardner, CEO al platformei de plăţi Marqeta, a declarat pentru FT că Apple constrieşte un adevărat „gigant al serviciilor financiare, în interiorul Apple Pay”.

„Apple Wallet este o aplicaţie superioară – mult mai superioară decât înţelege restul lumii că este. Şi va deveni cu siguranţă un teren de luptă pentru reglementatori în viitor”, a adăugat el.

În luna iunie, Comisia Europeană a lansat o investigaţie oficială asupra Apple Pay, iar în decembrie autorităţile de concurenţă din Olanda au lansat o investigaţie separată. În acelaşi timp, Philip Lowe, guvernatorul băncii centrale din Australia, a declarat recent că abordarea Apple referitoare la plăţi „prezintă probleme de concurenţă”.

Apple Pay le permite utilizatorilor să îşi stocheze datele cardului pe iPhone sau pe Apple Watch şi să plătească doar prin atingerea terminalului. Astăzi este utilizat de 507 milioane de oameni, conform analiştilor de la Loup Ventures, ceea ce înseamnă aproape jumătate dintre utilizatorii de iPhone-uri din lumea întreagă. Acest nivel a crescut de la 67 de milioane de utilizatori în urmă cu patru ani.

Potenţialele probleme de concurenţă legate de Apple Pay s-ar putea învârti în jurul modului în care Apple blochează competitorii de la utilizarea tehnologiei NFC pe iPhone-uri şi pe smartwatch-uri – aceeaşi tehnologie care permite plata printr-o simplă atingere a terminalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO