Business Hi-Tech

Fintechul Fagura caută o nouă finanţare care să susţină scalarea platformei în România şi dezvoltarea unor servicii de digital banking. „100 de investitori au investit deja peste 400.000 euro, depăşind obiectivul minim stabilit”

Fintechul Fagura caută o nouă finanţare care să susţină scalarea platformei în România şi dezvoltarea unor servicii de digital banking. „100 de investitori au investit deja peste 400.000 euro, depăşind obiectivul minim stabilit”

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.11.2022, 14:10 763

Fintechul Fagura din Republica Moldova, care a creat o platformă prin care oferă împrumuturi dar şi posibilitatea de a investi în aceste credite (P2P lending), anunţă lansarea publică a unei noi runde de investiţii prin platforma britanică de finanţare online Seedrs.com, care să susţină scalarea în România şi dezvoltarea unor servicii de digital banking în parteneriat cu alte bănci, potrivit reprezentanţilor companiei. De asemenea, platforma londoneză a listat proiectul Fagura la o evaluare de 5 milioane de euro pre-money.

„Companiile mici şi mijlocii au nevoie de finanţare ca de aer ca să poată rezista crizei economice. Ne dorim să aducem mai multă democraţie în accesarea finanţării pentru antreprenori. Şi începem chiar prin propriul exemplu. Această rundă ne va oferi lichidităţile necesare ca să îmbunătăţim experienţa de investiţii şi împrumuturi. Orice investitor interesat poate deţine acţiuni şi să devină co-proprietar al Fagura, începând de la 20 de euro”, a spus Tudor Darie, CEO al Fagura.com.

În primele două zile ale rundei private, aproximativ 100 de investitori au investit peste 400.000 euro, ceea ce a depăşit obiectivul minim setat de reprezentanţii companiei pentru această rundă de finanţare. În prezent, în runda publică, campania de equity crowdfunding este în overfunding şi deschisă tuturor investitorilor interesaţi, au mai transmis reprezentanţii fintech-ului. De asemenea, în cadrul acestei noi runde de finanţare, fondatorii proiectului au venit cu investiţii proprii în valoare de 118.000 euro.

Astfel, cei interesaţi îşi pot crea un cont de utilizator pe Seedrs.com şi pot investi în equity, suma minimă pentru investiţie în shares fiind de 20 euro. În prezent, platforma este disponibilă pentru persoanele şi companiile din Republica Moldova, însă la capitolul investiţii - pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene şi din Marea Britanie.

Fagura.com a fost lansată în mai 2019, fiind printre primele platforme de investiţii alternative în împrumuturi, înregistrată în Estonia şi testată în Republica Moldova. În cei aproximativ trei ani de activitate, platforma a fost premiată în domeniul Fintech la mai multe evenimente naţionale şi regionale. Echipa proiectului este formată din 15 persoane, a avut până acum cinci exit-uri din alte afaceri online şi este determinată să dezvolte o comunitate digitală, prin care oamenii să poată investi în democratizarea împrumuturilor pentru ideile de afaceri ale companiilor mici din România şi Republica Moldova.

Fintechul nu se află la prima rundă de investiţii, astfel că în cadrul primei finanţări prin Seedrs.com, desfăşurată în vara lui 2021, start-up-ul a atras o finanţare pre-seed în valoare de 340.000 euro la o evaluare post-money de 2,34 milioane de euro. Fondurile atrase în prima rundă de investiţii au fost utilizate pentru creşterea în Republica Moldova, pregătirea şi depunerea dosarului de autorizare la ASF România.  

În prezent, Fagura deţine o autorizaţie de creditare nebancară în Republica Moldova şi a depus dosarul de autorizare la ASF România, cu scopul obţinerii unei autorizaţii europene de crowdfunding.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9126
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.6804
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.6911
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9667