Business Hi-Tech

Firmele de soft iau prea multi bani de la stat, sustin parlamentarii din Comisia IT

Firmele de soft iau prea multi bani de la stat, sustin parlamentarii din Comisia IT
11.02.2010, 23:07 35

Companiile de soft si servicii IT practica "tarife nejustificatde mari" in raport cu institutiile din sectorul public, principalaproblema nefiind costul initial al achizitiei, ci cel alserviciilor ulterioare de intretinere si actualizare al produselor,spun parlamentarii din Comisia IT&C din Parlament, care au luatin discutie acest subiect si au in vedere o modificare a legiiachizitiilor publice pentru a corecta situatia.

"Acest fenomen este foarte nociv ducand chiar la situatii incare statul a pierdut multi bani datorita faptului ca firmeleproducatoare de soft, in relatia cu institutiile statului perceptarife nejustificat de mari pentru serviciile de intretinere siactualizare a produselor informatice implementate in acesteinstitutii", potrivit unui raport al Comisiei IT&C din CameraDeputatilor. "Acest subiect trebuie discutat atat cu MinisterulComunicatiilor si Societatii Informationale pentru a fi analizat inlumina legislatiei privind achizitiile publice, cat si cuasociatiile profesionale din domeniul IT pentru a vedea daca miciiproducatori de software sunt afectati de acest fenomen", potrivit sursei citate.

Valerian Vreme (47 de ani), initiatorul discutiei pe acestsubiect, care a absolvit Facultatea de Electrotehnica, SectiaAutomatizari si Calculatoare, la Iasi in 1987, spune ca problemaporneste si de la faptul ca institutiile publice din Romania nurespecta recomandarile facute de la nivel central. Vreme spune, deexemplu, ca fiecare institutie a statului trebuie sa aiba un anumittip de baze de date, insa "fiecare primarie a abordat problema dupacum a vrut". Vreme, care este vicepresedinte al Comisiei IT&C aCamerei Deputatilor si membru al PD-L, spune ca statul a pierdutfoarte multi bani din cauza presiunilor pe care firmele le impunasupra institutiilor.

"Spre exemplu, daca o institutie cumpara un anumit soft de la oanumita companie cu 50.000 de euro, cand vine timpul pentruactualizari, firma va cere dublu pentru acest serviciu", spuneVreme, care spune ca exista o dependenta de firmele de soft, avandin vedere ca numai ele pot face actualizarile necesare.

Parlamentarul nu a dorit insa sa ofere exemple concrete si nicinu a oferit date privind amploarea sau pierderile provocate defenomenul descris de el.

Liberalul Relu Fenechiu, presedintele Comisiei pentru tehnologiainformatiei si comunicatiilor al Camerei Deputatilor, spune ca,intr-adevar, o problema exista. "Unele institutii ale statului aucumparat softuri de la companii, iar acum sunt dependente de acestefirme care trebuie sa faca actualizari ale acestor programe."

Varujan Pambuccian, membru si fost presedinte al ComisieiIT&C, spune ca nu este la curent cu discutiile colegilor, insacrede ca problema, daca exista, este generata doar de incapacitateastatului de a scrie niste caiete de sarcini bune.

"Nu ne permitem sa platim oameni care sa scrie caiete de sarcinibune. Acesti oameni lucreaza in sistemul privat", spune Pambuccian,care crede ca o eventuala problema legata de pretul platit de statpentru soft si servicii poate fi rezolvata doar prin caietele desarcini. "Altfel, si eu pot spune ca mi se pare ca tigarile suntacum prea scumpe si ca initial erau ieftine, dar acum am devenitdependent de ele", a comentat Pambuccian.

Deputatii vad un "monopol"

  • Acest fenomen (pozitiile de monopol ale unor firme asupra unorsisteme informatice ale statului) este foarte nociv ducand chiar lasituatii in care statul a pierdut multi bani
  • Firmele producatoare de soft, in relatia cu institutiilestatului percep tarife nejustificat de mari pentru serviciile deintretinere si actualizare a produselor informatice implementate ininstitutiile statului
  • Subiectul trebuie discutat cu Ministerul Comunicatiilor siSocietatii Informationale pentru a fi analizat din perspectivalegislatiei privind achizitiile publice cat si cu asociatiileprofesionale din domeniul IT pentru a vedea daca micii producatoride software sunt afectati de acest fenomen

Sursa: Camera Deputatilor

Relu Fenechiu (46 de ani)

  • Presedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei sicomunicatiilor a Camerei Deputatatilor
  • Absolvent din 1990 al Facultatii de Mecanica, specializarea"Tehnologia constructiei de masini", din cadrul UniversitatiiTehnice Gheorghe Asachi, Iasi

Valerian Vreme (47 de ani)

  • Vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei sicomunicatiilor a Camerei Deputatilor
  • Absolvent din 1987 al Facultatii de Electrotehnica, SectiaAutomatizari si Calculatoare, din Iasi
  • Specializari in Franta si Marea Britanie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO