Business Hi-Tech

Florin Talpeş, CEO Bitdefender: “Revoluţia fiscală” loveşte din păcate în primul rând în firmele româneşti de IT, cărora le ia o jumătate din banii de dezvoltare

Florin Talpeş, CEO Bitdefender: “Revoluţia...

Autor: Adrian Seceleanu

22.11.2017, 01:30 2637

Forma actuală a schimbărilor din legislaţia fiscală va determina anul viitor o creştere a costurilor înregistrate de companiile de IT cu 5-7% iar principalul impact negativ va fi resimţit în primul rând de companiile româneşti, cărora le va fi luat practic o jumătate din fondul dedicat dezvoltării, a declarat Florin Talpeş, CEO şi co-fondator al companiei de soluţii de securitate de IT Bitdefender, care are un portofoliu de peste 500 de milioane de utilizatori la nivel global. Bitdfender, cel mai cunoscut brand românesc hi-tech la nivel global, avea anul trecut aproape 900 de oameni pe plan local, fiind astfel unul dintre cei mai mari angajatori.

“Din păcate cel mai mare cost va fi pentru companiile româneşti din IT. Pentru o multinaţională care are centre de cercetare dezvoltare în România dar şi în alte ţări ale lumii, pentru că nimeni cu excepţia multinaţionalei Bitdefender nu are centru de R&D doar în România, diferenţa de cost dintre programatorul din România şi cel din SUA este încă suficient de mare încât creşterea costurilor să poată fi absorbită. Costurile din SUA pot fi mai mari de 2,5 ori faţă de România astfel că atunci când o multinaţională formează o echipă de cercetare în România există loc de aborbţie a costului suplimentar de 5%. Este o problemă de procese sau de atitudine - multinaţionala se poate întreba - dar nu era vorba să mă anunţi cu şase luni înainte? Industria românească este dominată de outsourcing, unde 80-90% din costuri sunt reprezentate de salarii. Un impact de 7% înseamnă că dacă se păstrează salariile nete li se iau o jumătate sau mai mult din banii de dezvoltare, o jumătate din profit”, a afirmat Florin Talpeş în cadrul unei întâlniri cu media.
El a adăugat că aşa numita “revoluţie fiscală” va afecta şi alte categorii de angajaţi care erau scutiţi de impozitul pe venit dar şi că Puterea vrea să-şi corecteze erorile.

“În nota de fundamentare scrie că în niciun caz nu vor scădea salariile. Firmele nu pot fi obligate să crească salariile brute. Pentru cei cu salarii obişnuite variaţia costurilor introduse de schimbările din legislaţia fiscală este una rezonabilă.

În cazul angajaţilor care au impozit zero pe venit, cum sunt şi angajaţii din sectorul de cercetare de la stat, persoanele cu handicap, ei (Guvernul - n. red.) nu au fost atenţi şi nici nu au ascultat. În aceste situaţii dacă salariul brut este păstrat salariile scad cu 5-7%.

Noi ca industrie ne-am gândit la măsuri de corecţie. Noi credem că ei doresc să le corecteze. Este ca elefantul din cameră care nu a vrut să dea unele lucruri pe jos”.

Firmele de IT investesc cote semnificative din profit în dezvoltare şi nu cară toate câştigurile “cu sacoşa” în Monaco, a insistat Florin Talpeş.

“Să nu aveţi impresia că firmele astea, toate, aşa cum ni se sugerează - cum au făcut profit iau sacoşele acasă şi le investesc în Monaco şi nu ştiu ce. Nu. Acolo bună parte din bani se duc înapoi în dezvoltare. Ceea ce înseamnă că le-ai mâncat o jumătate din potenţialul de dezvoltare. Punct.

Şi asta în condiţiile în care este o piaţă de resurse umane foarte competitivă şi care va împinge multe companii să încerce să facă ceva. Impactul negativ va fi pe firmele româneşti în primul rând, după părerea mea.

Nu propunem retragerea ordonanţei, ci avem câteva idei prin care se poate corecta situaţia. Marea diferenţă dintre Guvern şi Parlament este că ultimul ascultă, la Guvern am dat punctul de vedere  şi gata”.
Solicitat să ofere detalii despre propunerile de “corecţii” avansate Parlamentului, şeful Bitdefender nu a dorit să ofere alte detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO