Business Hi-Tech

Fondatorii Devicehub.net, la ZF Live: În cinci ani vom avea miliarde de dispozitive conectate online pentru a monitoriza la distanţă locuinţa sau producţia

Autor: Roxana Rosu

12.02.2015, 00:06 347
Conectarea dispozitivelor elec­tri­ce sau electronice din locuinţă sau de la locul de muncă la internet şi con­tro­larea lor de la distanţă reprezintă actuala revoluţie din IT, similară cu situaţia care se întâlnea în urmă cu 10 ani, la începuturile internetului, a declarat la ZF Live Constantin Cră­ciun, unul dintre fonda­torii Devicehub.net, platformă online care le permite utilizatorilor să conecteze diferite dispozitive la net şi să le controleze prin aplicaţii online.
 
„În urmă cu 10 ani aveam internet doar în Regie şi la două-trei firme, dar toată lumea ştia deja că în viitorul apro­piat reţeaua se va extinde şi vom avea acces din fie­care casă. Acum ne aflăm în acelaşi mo­ment cu «internetul lu­cru­rilor». Re­ţeaua se extinde, dispo­ziti­vele devin tot mai deştepte în be­neficiul nostru şi cred că în câţiva ani vor apărea pe piaţă aparate pentru locuinţe, având ca punct de pornire zona de enterprise“, a spus Crăciun.
 
Fondatorii Devicehub.net pariază că în cinci ani vor exista zeci de miliarde de dispozitive conectate la inter­net şi care vor permite monito­rizarea la distanţă a unor procese din locuinţă sau spaţii de producţie.
 
„Aceste dispozitive generează cantităţi uriaşe de date. Se vor extrage tipare din care putem trage concluzii şi astfel să optimizăm anumite procese.“
 
La nivelul locuinţei de exemplu, plat­forma Devicehub.net permite su­per­vizarea consumului electric, a tem­pe­raturii, umidităţii, controlul radio­ului, al ceasului care monito­rizează pulsul etc. La nivel industrial, plat­for­ma poate fi folosită pentru optimizarea proce­selor tehnologice cu ajutorul senzorilor montaţi pe aparate.
 
Printre utilizatorii platformei se numără şi dezvoltatorul imobiliar Impact, care monitorizează live nivelul poluării şi al temperaturii în zona complexului Greenfield din nordul Capitalei şi, comparativ, într-o zonă din centrul oraşului. O altă aplicaţie posibilă este controlul uşilor de garaj prin intermediul smartphone-ului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO