Business Hi-Tech

Fondul Mid Europa Partners, proprietarul Euroweb Romania, cumpara un operator TV in Bulgaria

15.10.2009, 23:20 192

Compania de management al fondului de investitii Mid EuropaPartners (MEP), care a devenit luna trecuta indirect proprietar alcompaniei locale telecom Euroweb, a cumparat si un operator deteleviziune prin satelit in Bulgaria.

Mid Europa Partners a cumparat pentru o suma ramasaconfidentiala compania de televiziune prin satelit InteractivniTehnologii AD (ITV), care are o baza de aproximativ 80.000 declienti in Sofia, capitala tarii vecine, si in regiunileinvecinate.

Stefan Tzvetkov, director asociat al MEP, a declarat caachizitia este una importanta pentru fond, intrucat asiguraintrarea pe piata de televiziune din Bulgaria si urmeaza altorpreluari pe acest segment in regiune. Dragan Solak, presedintelegrupului de operatori TV detinuti de Mid Europa Partners in regiune(printre care Telemach, Total TV si Serbia Broadband - SBB), adeclarat ca achizitia va permite o optimizare a operatiunilor lanivel regional si astfel o reducere a costurilor.

ITV, una dintre cele doua platforme DTH din Bulgaria, colaboradeja cu operatorul Total TV, potrivit datelor de pe site-ulfondului.

SBB, companie preluata de fond in 2007, este cel mai marefurnizor de cablu TV si internet din Serbia, in timp ce Total TVeste un operator DTH regional, care ofera servicii in tarile dinfosta Iugoslavie. Total TV ofera servicii de televiziune prinsatelit in cinci tari din regiune.

Mid Europa Partners (MEP), care a detinut in trecut actiuni sila operatorul de telefonie mobila Connex (actualul Vodafone), aredevenit luna trecuta actionarul majoritar al companiei ungareInvitel, care detine in Romania furnizorul de servicii decomunicatii Euroweb Romania.

Invitel, fostul Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTTC), estenumarul doi pe telefonie fixa si internet broadband in Ungaria siare operatiuni si in alte tari din regiune, respectiv Romania,Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Serbia si Austria. Veniturile anualeale Invitel sunt de aproximativ 500 mil. euro.

Pe de alta parte, Mid Europa Partners mai are investitii telecomin regiune in operatori din Austria, Slovenia si Polonia.

In Romania, compania detinuta de Invitel este Euroweb Romania,unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom pentrucompanii si operatori, cu afaceri anuale de peste 12 mil. euro in2008.

Euroweb Romania a avut in primul semestru o cifra de afaceri de22,3 mil. lei (5,29 mil. euro), in crestere cu 4,5% fata devaloarea din acelasi interval din 2008. Profitul EBITDA (inainte deplata dobanzilor si taxelor, includerea deprecierii si aamortizarii), principalul indicator financiar urmarit de companie,a crescut cu 22% fata de prima jumatate a anului trecut, la 5,4mil. lei (1,28 mil. euro).

Consolidarea pozitiei Invitel, care revine in proprietatea unuifond cu bani si expertiza in telecom, ar putea afecta planurileRCS&RDS de a intra pe telefonie mobila in Ungaria. Budapesta aanulat licitatia pentru noi licente de telefonie mobila sustinandca planurile competitorilor - printre care si RCS&RDS siInvitel sunt nesustenabile in criza. Inainte de tranzactia cu MEPnumarul doi pe telefonia fixa si internet in Ungaria anuntase cavrea sa lanseze pana la finele anului si servicii de telefoniemobila in parteneriat cu o alta companie.

Ultimele achizitii ale fondului

  • Decembrie 2008 - MEP ajunge la o cota de 75% din actiunileFalcon Group, care are 39,2% din actiunile T-Mobile Cehia si 100%din Ceske Radiokomunikace
  • Iulie 2009 - fondul cumpara UPC SLovenia, numarul unu pe cabluTV si internet broadband
  • Septembrie 2009 - MEP preia compania ungara Invitel, care areoperatiuni si in Romania
  • Octombrie 2009 - ITV, un operator de televiziune prin satelitcu mai putin de 100.000 de clienti e cumparat de fond

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO