Business Hi-Tech

Footprints AI lansează Copilotul AI pentru retailul fizic - o platformă care are ca ţintă să înţeleagă în timp real comportamentul de consum al cumpărătorilor

Dan Marc, fondator şi CEO, Footprints AI: Am creat o platformă care integrează date de cumpărare la scară naţională şi foloseşte AI pentru a genera insighturi predictive. Retailerii pot anticipa comportamente, reduce risipa şi adapta sortimentaţia în funcţie de cererea reală.

Dan Marc, fondator şi CEO, Footprints AI: Am creat o platformă care integrează date de cumpărare la scară naţională şi foloseşte AI pentru a genera insighturi predictive. Retailerii pot anticipa comportamente, reduce risipa şi adapta sortimentaţia în funcţie de cererea reală.

Autor: Alexandra Cepăreanu

29.05.2025, 11:00 155

Paul Gheorghiu, cofondator şi chief revenue officer, Footprints AI: Pe baza analizei noastre, România are încă spaţiu pentru aproximativ 3.800 de unităţi comerciale noi – supermarketuri şi formate de proximitate – în special în urbanul mic şi ruralul mare, unde retailul modern este insuficient reprezentat.

Footprints AI, companie românească de tehnologie specializată în inteligenţă artificială şi retail media, anunţă o nouă etapă de dezvoltare şi lansează un Copilot AI conversaţional antrenat pe comportamentele reale de consum din retailul fizic. Acesta oferă retailerilor din portofoliul Footprints AI acces la o platformă capabilă să interpreteze în timp real achiziţiile şi profilurile de cumpărător care au loc în magazine, transformând fiecare punct de vânzare într-un senzor inteligent al comunităţii.

„Am dezvoltat primul copilot AI specializat în retail, care poate răspunde la întrebări complexe precum «Cum evoluează în acest moment vânzările în zona rurală din nordul ţării la brandul meu de scutece?» sau «Se observă un declin economic în baza consumului din ultimele două săptămâni şi ce aş putea face ca să păstrez valoarea coşului de cumpărături în magazinele mele?». Este antrenat exclusiv pe date reale“, a spus Dan Marc, CEO şi fondator al Footprints AI la eveniment în cadrul căruia a prezentat noua tehnologie dezvoltată de compania pe care o reprezintă.

Noua tehnologie funcţionează similar cu sistemele moderne de AI conversaţional, însă este alimentată exclusiv cu date colectate din reţelele de magazine fizice care sunt partenere cu Footprints AI. Platforma poate analiza instantaneu volume mari de tranzacţii, identifica tipare de cumpărare şi genera insight-uri utile pentru decizii operaţionale, comerciale sau de sortimentaţie.

„Am creat o platformă care integrează date de cumpărare la scară naţională şi foloseşte AI pentru a genera analize predictive. Retailerii pot anticipa comportamente, reduce risipa şi adapta sortimentaţia în funcţie de cererea reală“, a adăugat Dan Marc.

Dan Marc a oferit ca exemplu momentul în care un angajat Footprints AI a folosit intern sistemul pentru a verifica în timp real dacă un anumit magazin din apropiere avea pătrunjel la raft. Interfaţa conversaţională naturală face accesul la date intuitiv, chiar şi pentru utilizatorii nontehnici.

În viziunea companiei, viitorul retailului fizic nu constă în digitalizarea forţată a experienţei, ci în conectarea inteligentă la nevoile reale ale comunităţilor. Astfel, platforma Footprints AI transformă magazinele în senzori activi, care colectează şi procesează feedback-ul consumatorilor pentru a adapta rapid oferta.

„Magazinele devin extensii ale comunităţii. Vor culege dorinţele clienţilor în timp real, iar sortimentaţia se va ajusta automat prin mecanisme digitale de feedback. Asta ne întoarce la ideea unui magazin al cartierului, dar augmentat cu tehnologie“, a explicat Dan Marc.

Soluţia include şi o componentă de feedback activ din partea clienţilor – prin aplicaţia retailerului – unde aceştia pot menţiona ce produse îşi doresc. Retailerii pot răspunde prin oferte personalizate, notificări sau introducerea rapidă de SKU-uri noi, adaptate cererii locale, a mai transmis CEO-ul Footprints AI.

Tehnologia dezvoltată de Footprints AI este oferită gratuit retailerilor parteneri, cu respectarea principiilor de confidenţialitate şi anonimizare. Tehnologia stă la baza parteneriatului dintre Footprints AI si retaileri de a monetiza prin intermediul campaniilor publicitare derulate şi plătite de către producători şi branduri. Platforma este rezultatul unui proces de dezvoltare continuu început în 2018 şi susţinut de o echipă de 50 de specialişti.

„Lucrăm la această platformă din 2018. Datele sunt private, agregate şi anonime, iar efortul nostru constant este să oferim valoare prin relevanţă contextuală, predicţie şi impact real în cumpărăturile din mediul fizic“, a spus CEO-ul Footprints AI.

În paralel cu dezvoltarea Copilotului AI, Footprints AI livrează deja peste 3.500 de campanii de retail media cu targetare avansată, pe baza comportamentelor reale ale consumatorilor. Platforma poate corela expunerea la mesajele comerciale – online sau în magazin – cu efectul direct în vânzări, la nivel de produs şi regiune.

Un exemplu recent vine din analiza comportamentului de cumpărare în perioada imediat următoare turului doi al alegerilor prezidenţiale din România. Potrivit datelor colectate de Footprints AI pentru săptămâna 19–25 mai 2025, românii au manifestat o orientare accentuată spre produse de confort şi consum hedonic. Astfel, zahărul a crescut cu peste 15%, alcoolul cu 14,8%, ciocolata cu 4%, iar vânzările de hârtie igienică au urcat cu 7%. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în judeţele Giurgiu, Mehedinţi, Harghita şi Bucureşti, zone cu profil impulsiv şi reactiv.

În paralel, achiziţiile de produse de bază au scăzut brusc: paste (-30,8%), făină (-12,7%), conserve (-9,8%). Analiza regională indică o normalizare a comportamentului în judeţele care anterior înregistraseră stocuri mari (Bucureşti, Timiş, Tulcea), iar în marile oraşe cu venituri stabile, cumpărăturile s-au menţinut constante.

„Pe baza analizei noastre, România are încă spaţiu pentru aproximativ 3.800 de unităţi comerciale noi – supermarketuri şi formate de proximitate – în special în urbanul mic şi ruralul mare, unde retailul modern este insuficient reprezentat“, a spus Paul Gheorghiu, cofondator şi Chief Revenue Officer Footprints AI.

Prin integrarea AI-ului conversaţional cu date reale de retail, Footprints AI deschide o nouă eră a comerţului inteligent, personalizat şi eficient. România devine astfel una dintre primele ţări din lume care implementează la scară largă un sistem de inteligenţă artificială nativă pentru retailul fizic, a mai transmis Dan Marc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels