Business Hi-Tech

Fostul preşedinte al ANCOM va prezenta luni bilanţul celor opt ani la conducerea instituţiei

Fostul preşedinte al ANCOM va prezenta luni bilanţul...

Autor: Ştefan Stan

24.03.2017, 11:38 158

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, instituţia care reglementează piaţa comunicaţiilor din România, urmează să prezinte bilanţul celor opt ani la conducerea ANCOM, după ce şi-a dat demisia pentru a ocupa o poziţie la nivelul Comisiei Europene, 

Cătălin Marinescu a fost numit preşedinte al ANCOM în data de 2 aprilie 2009, pentru un mandat de şase ani, care a fost prelungit ulterior.

”Pentru a prezenta rezultatele celor 8 ani la conducerea autoritatii, acesta va sustine o conferinta de presa luni, potrivit unui anunţ al ANCOM. 

Ce a spus Cătălin Marinescu la conferinţa ZF Digital Summit 2016: 

-Este o chestie importantă pe care eu le-o tot spun operatorilor. Ei nu se uită foarte plăcut la mine când le spun lucrul ăsta: în România dezvoltarea trebuie făcută la preţuri mici. Nu la preţuri mari. Avem tot felul de discuţii, că este industrie low-cost, au fost discuţii pe tema asta. O pot face la preţuri mari, dar nu ştiu cine va folosi serviciile oferite la preţuri mari. La preţuri mici asta înseamna pentru ei un challenge foarte puternic, înseamnă că ei trebuie să fie foarte eficienţi, şi să inoveze, ceea ce şi fac.

-În ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei, preşedintele ANCOM a susţinut că instituţia s-ar putea implica în găsirea unor metode de sprijin al operatorilor, inclusiv prin depunerea unor proiecte de lege în Parlament. „Unde cred eu că am putea să acţionăm împreună … nu neapărat pe disponibilitatea reţelelor ci pe stimularea cererii şi acolo o să le propun anul viitor operatorilor cumva să facem o cam­panie împreună şi cu guvernul, pentru că este vorba de competenţele digitale ale românilor, nu pare că se întâmplă ceva foarte spectaculos acolo, şi trebuie stimulat. Pentru că piaţa de fapt se restrânge natural prin faptul că sunt oameni care nu au folosit în viaţa lor calculatorul şi conform prognozelor nici nu îl vor folosi în următoarea perioadă. Cred că un fac­tor cheie ar fi şi stimularea cererii. Pentru a lărgi piaţa, pentru a lărgi numărul de uti­lizatori. (…) Noi ne gândim cum am putea să completăm acest lucru (iniţiativele Minis­terului Comunicaţiilor de a realiza un nou proiect de tipul RO-NET - n.red.) şi veţi ve­dea anul viitor că vom avea şi nişte iniţiative legis­lative care să ne permită să putem stimula cu anumite măsuri - ne gândim acum şi eva­luăm ce măsuri - am putea stimula dezvol­ta­rea conectivităţii în România (…).“

--Întrebat dacă operatorii de telecom ar trebui să se pregatească pentru un nou mandat de 6 ani al său în fruntea instituţiei, Marinescu nu a răspuns direct, semnalizând însă că îşi doreşte acest lucru. „Lucrurile acestea (legate de un nou mandat la fruntea ANCOM – n.red), nu pe mine (trebuie să mă întrebaţi - n. red.)”, a răspuns Marinescu la întrebarea directă legată de acest subiect, completând apoi: „Oricum, vi se pare că mi-a scăzut energia în ultimii doi ani?”. Preşedintele ANCOM nu a aşteptat răspunsul moderatorilor sau al reprezentanţilor industriei din sală privind energia sa ci a răspuns a răspuns imediat cu un „nu” la întrebare, adăugând apoi: „Sincer nu ma preocupă foarte mult lucrul acesta (obţinerea unui nou mandat de preţedinte al ANCOM – n.red.), eu încerc să ţin ritmul la Autoritate astfel încât industria să se dezvolte.”

Cătălin Marinescu a fost propus în funcţie de premierul Emil Boc (PD-L) în anul 2009 şi numit de către preşedintele Traian Băsescu şi este primul şef din istoria de peste 13 ani a instituţiei care şi-a dus la capăt întreg mandatul de 6 ani. Foştii şefi ai arbitrului telecom Ion Smeeianu, Dan Georgescu şi Liviu Nistoran au fost schimbaţi prin decizii politice, înainte de expirarea mandatelor, prin modificări aduse legii de funcţionare a autorităţii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO