Business Hi-Tech

Francezii de la TDF şi operatorul de sateliţi SES, interesaţi de trecerea la televiziunea digitală în România

Francezii de la TDF şi operatorul de sateliţi SES, interesaţi de trecerea la televiziunea digitală în România

Autor: Adrian Seceleanu

05.10.2011, 00:07 1035

Grupul francez TDF - care a construit şi operează reţele de televiziune digitală terestră în mai multe ţări europene - şi SES (Astra) - unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicaţii prin satelit - sunt interesate să participe la procesul de trecere la televiziunea digitală în România, au declarat reprezentanţi ai celor două companii în cadrul conferinţei "International Digital Forum", organizată în Bucureşti de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale.

"Suntem în continuare interesaţi să participăm la procesul de digitalizare din România, însă totul depinde de cadrul legal şi de condiţi­ile care vor fi stabilite de Guvernul României", a declarat pentru ZF Helmut Egenbauer, pre­şe­dinte pentru Europa Centrală al firmei franceze. "Va trebui să vedem cine va construi infrastructura, cine va deţine turnurile de comunicaţii, dacă acestea pot fi închiriate… Sunt multe elemente care vor fi luate în calcul înaintea unei decizii", a adăugat Egenbauer.

TDF a achiziţionat anul trecut caietul de sarcini la licitaţia care ar fi trebuit să desemneze primii operatori de televiziune digitală din România, însă Guvernul a anulat pe neaşteptate, pe ultima sută de metri, procedura de selecţie care era gestionată de Autoritatea de Reglementare în Comuni­caţii. Caietul de sarcini mai fusese achiziţionat de RCS& RDS, Radiocom, Media Sat, Romtelecom, ORS (Austria) şi General Satellite (Rusia).

Trecerea la televiziunea digitală, programată iniţial pentru anul 2012, a fost amânată astfel pentru 2015, anul în care toate ţările din UE trebuie să finalizeze acest proces.Prin televiziunea analogică terestră utilizatorii pot recepţiona gratuit cu o antenă obiş­nuită emisiunile transmise de posturile publice (TVR1, TVR2 etc.) şi de cele mai mari staţii comerciale (PRO TV etc.). În România aproximativ 450.000 din cele 7,5 milioane de gospo­dării utilizează servicii TV analogice.

În cazul trecerii la televiziunea digitală aceste gospodării ar fi trebuit fie să se aboneze la un operator de cablu sau satelit TV, fie să cumpere un decodor special pentru a putea recepţiona în continuare emisiuni TV.

Amânarea trecerii la televiziunea digitală duce la întârzierea eliberării unui spectru radio care ar putea fi utilizat extrem de eficient de operatorii telecom pentru furnizarea de servicii de internet mobil.

Pentru a difuza posturile TV în format digital este necesară însă construirea unei noi infrastructuri care trebuie să acopere teritoriul ţării. O soluţie mai ieftină şi mai eficientă, spun reprezentanţii SES, ar fi şi utilizarea transmisi­ilor prin satelit.

SES, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de comunicaţii de satelit din lume, o companie ale cărei servicii sunt folosite şi în aproximativ 5 milioane de gospodării din România, este interesată de acest proces, a spus pentru ZF Sybren De Vries, director adjunct de vânzări pe Europa al SES. "Nu facem presiuni, însă suntem interesaţi de acest proces. România are avantajul de a vedea cum au mers lucrurile în alte ţări şi să aleagă soluţia care o avantajează cel mai mult. Folosirea sateliţilor ar fi o soluţie pe termen lung şi eficientă", a spus De Vries. Întrebat care estimează că ar fi impactul semnării unui contract de participare la procesul de digitalizare a transmisiilor TV din România, De Vries a spus că în acest moment e greu de estimat acest lucru. "Nu se poate spune acum care ar fi impactul în venituri. Costul ar fi determinat în urma negocerilor. Noi am fi fericiţi să semnăm şi astăzi un contract".

Însă, dacă firmele care ar putea câştiga de pe urma acestui proces de întrerupere a emisiilor TV analogice vorbesc despre termene în care procesul ar putea fi finalizat - reprezentanţii Guvernului evită să avanseze un termen la care procesul va fi finalizat.

Actele normative care reglementează trecerea României de la televiziunea analogică la cea digitală sunt în circuitul de avizare de la ministere iar un termen în care acestea vor primi undă verde nu poate fi estimat, a declarat ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme, care a participat şi el la conferinţa "International Digital Forum".

Reprezentantul Guvernului a evitat abil întrebările pe această temă cu declaraţii generale în legătură cu acest subiect, evitând astfel să mai avanseze vreun termen în legătură cu trecerea la televiziunea digitală.

"Din punct de vedere tehnic, România este pregătită să facă acest pas foarte rapid", a spus Vreme. Când? "Calendarul depinde de avizele primite de la celelalte ministere. Când avem acest avize putem face trecerea în câteva luni". Se luptă ministerul comunicaţiilor pentru ca acest act să depăşească rapid acest circuit de avizare? "Noi am tratat foarte serios această problemă. Absolut la fiecare discuţie am purtat discuţii şi negocieri", a spus Vreme.

Guvernul a amânat în august 2010 cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data trecerii României la televiziunea digitală. Decizia de a amâna cu trei ani tranziţia la televiziunea digitală a dus la anularea unei "licitaţii" aflate în curs la care participau şapte companii locale şi internaţionale şi care era organizată de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Companiile cumpăraseră caietul de sarcini, iar la data emiterii hotărârii de către Guvern, ANCOM aştepta ofertele companiilor. ANCOM prelungise termenul de primire a ofertelor până la data de 17 septembrie. Stabilirea câştigătorilor urma să fie realizată prin procedura de selecţie comparativă.

Caietul de sarcini fusese achiziţionat de companiile locale RCS&RDS, Radiocom, Media Sat şi Romtelecom şi firmele străine TDF (Franţa), ORS (Austria) şi General Satellite (Rusia).

În octombrie 2010 Vreme declara că Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) va prezenta în "următoarele două-trei luni" o nouă strategie de trecere la televiziunea digitală, care se va sincroniza şi cu deciziile Consiliului Uniunii Europene în acest domeniu, a declarat ieri ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme. "Există în minister un departament care se ocupă de întocmirea acestei strategii".

Întrebat despre modul cum va proceda MCSI în privinţa alocării unei licenţe către o entitate controlată de stat, Vreme a spus că sunt analizate "plusurile şi minusurile" mai multor variante. "Există posibilitatea ca Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) sau Societatea Română de Televiziune să primească spre utilizare o astfel de licenţă TV", a spus ministrul.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO