Business Hi-Tech

FT: Microsoft se pregăteşte să schimbe din temelii Windows 8

FT: Microsoft se pregăteşte să schimbe din temelii...

Autor: Ştefan Stan

07.05.2013, 13:18 8472

Microsoft se pregăteşte să revizuiască unele din aspectele esenţiale ale sistemului de operare Windows 8, mişcare ce marchează una din cele mai răsunătoare recunoaşteri a eşecului pentru un produs de larg consum, după dezastrul New Coke de la Coca Cola, de acum aproape 30 de ani, scrieFinancial Times.

Richard Doherty, analist de tehnologie la firma de cercetare Envisioneering, a spus că “ceea ce se întâmplă cu Windows în ultimele 7 luni este la fel ca “New Coke”, dar Coca-Cola a fost mai atentă”. După ce consumatorii au avut o reacţie de respingere la formula New Coke, Coca-Cola a retras de pe piaţă formula la numai trei luni de la lansare.

New Coke, introdusă în 1985, a reprezentat schimbarea formulei originale a Coca-Cola, tranziţie care a fost un eşec major al companiei americane. Reacţia publicului la schimbare a fost negativă, vânzările au scăzut, iar în scurt timp Coca-Cola a revenit la formula iniţială şi consacrată.

“Aspecte esenţiale ale modului în care Windows 8 funcţionează vor fi schimbate când Microsoft va lansa anul acesta o versiune actualizată a sistemului de operare”, a declarat Tami Reller, şefa departamentului de marketing şi finanţe al Windows. Ea a adăugat că procesul de familiarizare cu noua interfaţă este într-adevăr unul “real” şi dificil.  

Analiştii au avertizat că schimbările vor reprezenta recunoaşterea eşecului pentru Steve Ballmer, CEO Microsoft. Mark Anderson, un analist de tehnologie, a declarat că “este un lucru îngrozitor ca un asemenea eşec să se întâmple unui produs emblematic, cu siguranţă Ballmer va avea de suferit”. Anderson a adăugat că “în cadrul Microsoft este un nivel de risc şi creativitate care nu s-ar fi atins niciodată în urmă cu doi ani”, referindu-se la “renaşterea” pe care Ballmer o practică în companie.

Windows 8 a fost o încercare ambiţioasă să actualizeze PC-urile pentru o eră a tabletelor, prin tranziţia către o interfaţă precum cea de la touchscreen-uri, care se bazează pe titluri colorate, care ascund ecranul tradiţional de desktop.

Combinaţia dintre software-ul de PC şi de tablete a fost criticată aspru de către analişti şi a fost acuzată de intensificarea scăderii vânzărilor, care a zguduit industria PC-urilor. Chiar înainte de a fi lansat Windows 8, Tim Cook, CEO Apple a spus că “noul sistem de operare de la Microsoft va fi la fel ca o combinaţie între un prăjitor de pâine şi un frigider, ceva ce, deşi posibil, este cel mai probabil să nu fie o experienţă plăcută pentru utilizator”.  

Microsoft a refuzat să dezvăluie detalii despre schimbările care vor transforma Windows 8, totuşi, cererile din partea utilizatorilor au fost într-o proporţie covârşitoare îndreptate spre revenirea la o interfaţă PC mai familiară, inclusiv reintroducerea butonului de Start în colţul din stânga jos al ecranului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO