Business Hi-Tech

Gabriel Grecu, a treia oară şef la Radiocom

Gabriel Grecu, a treia oară şef la Radiocom

Autor: Adrian Seceleanu

05.07.2012, 00:02 535

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, companie de stat aflată în subordinea Ministerului Comunicaţiilor şi care se află într-o situaţie financiară dificilă - la fel ca Poşta Română -, are un nou director general: Gabriel Grecu, un apropiat al liderului PSD Dan Nica, care a mai fost şef al companiei de stat Radiocom în perioada guvernărilor PSD (2000-2004) şi PSD-PDL (în anul 2009). Grecu a revenit din funcţie după revocarea din funcţie a lui Cristian Niţu, directorul numit pe durata guvernării PDL.

Radiocom are datorii de peste 100 de milioane de euro şi înregistrează pierderi, ultimul an în care compania a înregistrat profit fiind 2007, potrivit datelor de la Finanţe. În primul mandat de şef al Radiocom al lui Gabriel Grecu, când Dan Nica era ca şi acum ministrul comunicaţiilor, societatea de stat şi-a mărit de aproape opt ori datoriile de la 14 mil. euro la aproape 90 mil. euro, inclusiv pe fondul demarării unui costisitor program de înlocuire a unor echipamente furnizate de compania Harris. În anul 2003, când Radiocom a demarat programul de modernizare de 85 mil. dolari cu firma Harris, compania avea afaceri de 50 mil. dolari.

Datoriile companiei au explodat în 2005, iar situaţia financiară a companiei s-a deteriorat, Radiocom trecând pe pierderi în 2008. În ultimii ani, cea mai mare investiţie făcută de Radiocom a fost construcţia unei reţele de comunicaţii în tehnologia fără fir WiMax, în care s-au investit peste 30 de milioane de euro dar care avea la finele anului trecut mai puţin de 3.000 de clienţi. Compania a lansat acest program în condiţiile în care avea datorii de peste 100 mil. euro şi pierderi.

Una dintre primele localităţi în care Radiocom a lansat serviciile WiMax a fost Oneşti, de unde provenea ministrul comunicaţiilor de la acea dată - Valerian Vreme (PD-L). Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziţii publice e-licitaţie.ro cea mai mare parte a contractelor legate de proiectul WiMax au fost câştigate de compania de distribuţie Omnilogic. Compania nu a publicat rezultatele financiare pe anul 2011, însă ministrul Dan Nica a declarat recent că Radiocom ar mai avea bani doar până în luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO