Runda de finanţare de 60 de milioane de dolari perfectată în acest an de FintechOS, companie din portofoliul fondului de investiţii GapMinder, a fost desemnată drept tranzacţia anului la Gala ROPEA Awards - Asociaţia de Investiţii Private din România.
Evenimentul, aflat la a doua ediţie, a avut loc miercuri seară în Bucureşti, şi are ca ţintă premierea performanţei în sectorul de private equity (PE) şi venture capital (VC). Ziarul financiar a fost partenerul media al evenimentului.
“Tranzacţia desemnată drept câştigătoare se referă la runda de finanţare Series B+ de 60 milioane USD, închisă în mai 2024, cu investor principal GapMinder alaturi de co-investori precum Molten Ventures, BlackRock, Cipio Partners, IFC, Early Bird, OTB Ventures şi Launchub”. Pentru acest premiu mai concurat şi tranzacţiile care au vizat companiile Intelligent IT SRL (SmartBill.ro) şi Supermarketul La Cocoş.
În total în cadrul galei au fost acordate zece premii fondurilor de investiţii PE şi VC, companiilor şi consultanţilor care s-au remarcat pe piaţă.
Contextul politic dificil a fost evocat în cadrul galei, preşedintele ROPEA – Horia Manda, avertizând în discursul său că momentul prin care trece România este unul “decisiv pentru dezvoltarea economică a României şi evoluţia investiţiilor în companiile locale”.
„De la primele investiţii din anii ’90 şi la 18 ani de la înfiinţarea asociaţiei, este prima oară când fondurile de PE şi VC trag un semnal de alarmă privind traseul democratic şi economic al României. Din păcate suntem într-un punct de pivotare care poate schimba dramatic evoluţia ţării. Sunt de necontestat câştigurile nete pe care conectarea la valorile democratice, la piaţa europeană, fondurile europene şi investiţiile private, sub umbrela securităţii euroatlantice, le-au adus României. Întoarcerea în timp este utilă doar pentru a evita greşelile trecutului. Este vital să păstrăm parcursul occidental - o aspiraţie de decenii a românilor, încă de actualitate - care asigură modernizarea şi prosperitatea României. Este la fel de important şi pentru industria noastră, care se află la un punct de inflexiune ce ar putea determina o creştere accelerată ȋn viitorul apropiat, cu beneficii directe ȋn sensul creşterii investiţiilor de tip private-equity şi venture capital în economia locală, cu cel puţin 400 milioane EUR”, a declarat Horia Manda, Preşedintele ROPEA.
Preşedintele ROPEA a făcut un apel către membrii Asociaţiei să ȋşi ȋndemne angajaţii lor şi ai companiilor ȋn care au investit să voteze pentru a menţine Romȃnia pe drumul european.
“Asociaţia atrage atenţia asupra faptului că investiţiile private din regiune au fost deja afectate de precauţia investitorilor faţă de riscurile geopolitice, capitalul disponibil pentru ECE fiind la jumătate în 2023 faţă de media ultimilor cinci ani. Pentru România, angajarea pe un traseu disjunctiv faţă de UE ar accentua aversiunea investitorilor faţă de risc şi angajarea resurselor în alte geografii. ROPEA reaminteşte faptul că investiţiile de capital privat stimulează creşterea economică, crearea de locuri de muncă, creşterea productivităţii şi a inovaţiei. Potrivit studiului ROPEA realizat împreună cu Deloitte, industria de PE şi VC din România a creat locuri de muncă de aproape trei ori mai mult decât media pe economie, avȃnd ȋn 2022 62,194 de angajaţi, iar cifra de afaceri a companiilor susţinute a crescut cu 5,2 miliarde de euro în perioada 2019-2022”, conform ROPEA.
Nominalizările pentru premiile ROPEA au fost analizate de un juriu independent format din Camelia Drăgoi - Mandate Manager FEI, Victoria Zinchuk - EBRD Director for Romania, Cristian Nacu - Senior Country Officer IFC, Radu Craciun - CEO BCR Pension Fund, Aurel Bernat - Executive Director Financial Institutions Banca Transilvania.
Cei 27 de nominalizaţi au fost supuşi votului membrilor ROPEA, care au acordat următoarele distincţii:
• Cel mai activ fond sau administrator de fond (Private Equity) – Morphosis Capital
• Cel mai activ fond sau administrator de fond (Venture Capital) – Early Game Partners
• Tranzacţia anului – Runda de finanţare de 60 mil USD a FintechOS, companie din portofoliul GapMinder
• Cea mai performantă companie din portofoliu (Private Equity) – Medima, companie din portofoliul Morphosis Capital
• Cea mai performantă companie din portofoliu (Venture Capital) – Druid AI, companie din portofoliul GapMInder
• Cea mai de impact investiţie – Green Group, companie din portofoliul Abris
• Consultantul Juridic al Anului – RTPR
• Premiul special pentru servicii de consultanţă de M&A – BICF/IMAP
• Consultantul financiar şi fiscal al anului - PwC Romania
• Cel mai bun tânăr profesionist al anului 2024 – Bogdan Bunea, Investment Executive la MidEuropa
Evenimentul a fost susţinut de Banca Transilvania, Van Campen Liem, Forvis Mazars in Romania, MidEuropa, Morphosis Capital, Patria Bank, Popovici Nitu Stoica & Asociatii, PwC Romania, RTPR, Taxhouse.