GapMinder Fund II, fond de Venture Capital dedicat companiilor de tehnologie create în România şi în Europa de Est, a investit în VoicePatrol, un start-up bazat pe inteligenţă artificială (AI) pentru protecţia în timp real împotriva comportamentelor toxice din voice chats ale jocurilor multiplayer, au transmis reprezentanţii GapMinder printr-un comunicat. Runda de finanţare a fost una de tip Early-Seed, iar în cadrul acesteia au participat GapMinder (lead investor) şi Hyperscope Ventures.
Investiţia va permite extinderea tehnologiilor VoicePatrol şi a algoritmilor de detecţie a comportamentului abuziv, creşterea echipei, implementarea unor funcţionalităţi noi de protecţie pentru dezvoltatorii de jocuri şi jucători, precum şi extinderea comercială în SUA şi Europa.
„Această investiţie ne permite să sprijinim inovaţia în moderarea conţinutului online şi să oferim dezvoltatorilor de jocuri instrumente mai eficiente pentru menţinerea unui mediu prietenos pentru jucători”, a spus Alexandru Ruff, partener GapMinder Ventures.
Produsul VoicePatrol gestionează interacţiunile jucătorilor în mediile multiplayer, rezolvând o problemă esenţială din domeni: protecţia utilizatorilor împotriva comportamentelor toxice şi a hărţuirii. Astfel, produsul creşte retenţia jucătorilor şi a veniturilor dezvoltatorilor de jocuri. Produsul a fost lansat în prima jumătate din 2024 după un an de cercetare, potrivit reprezentanţilor companiei.
„VoicePatrol monitorizează continuu conversaţiile vocale, analizând instantaneu conţinutul şi generând în timp real alerte pentru comportamentele toxice, hărţuire sau abuz. Datorită utilizării Inteligenţei Artificiale, înţelege contextul şi clasifică severitatea incidentelor într-un tablou de bord centralizat pentru o gestionare uşoară a acestora. Dezvoltatorii de jocuri pot implementa Voice Patrol rapid şi fără costuri mari de implementare, aceasta fiind compatibilă între mai multe platforme. Sistemul este disponibil în mai multe limbi şi este în curs de a acoperi peste 20 de limbi, adaptându-se comunităţilor internaţionale de jucători.”
Cofondatorii VoicePatrol sunt Matei Trebien (31 de ani, CEO şi inginer în Machine Learning) şi Cătălin Căşuneanu (29 de ani, CTO şi inginer Fullstack). Matei este un antreprenor român din Iaşi care în prezent locuieşte în San Francisco. În 2012 a plecat în Marea Britanie pentru studii universitare în domeniul Imunologiei şi Epidemiologiei, ulterior lucrând în special ca specialist în machine learning. Cătălin Căşuneanu, cofondator şi CTO al companiei, locuieşte în Arad şi gestionează infrastructura tehnică şi scalabilitatea produselor. Anterior el a lucrat ca full-stack lead la BMW.
„În 2021, gamingul a cunoscut o creştere accelerată, pe măsură ce oamenii petreceau mai mult timp acasă. În paralel, au apărut tot mai multe discuţii despre comportamentele toxice din jocuri, în special pe platforme populare în rândul copiilor. Pentru companii, una dintre cele mai mari provocări era incapacitatea de a reacţiona rapid la aceste probleme, ceea ce ducea la pierderea jucătorilor şi, implicit, a veniturilor. Discutând cu mai multe studiouri de jocuri, am realizat nevoia acută de moderare vocală eficientă în chat-urile online. Astfel, ne-am concentrat produsul pe acest segment, oferind o soluţie capabilă să intervină în timp real”, a spus Matei Trebien, cofondator şi CEO al VoicePatrol.
Prima care a investit în companie a fost Ruxandra Muys-Stoian, o româncă mutată în SUA, care este cofondatoare al WIT Angels Club, un club din Silicon Valley pentru femeile care investesc în startup-uri tech. Ea s-a implicat atât financiar, cât şi operaţional în dezvoltarea VoicePatrol.
Prin investiţia atrasă recent din partea GapMinder şi a Hyperscope Ventures, VoicePatrol îşi consolidează poziţia în industria gamingului şi contribuie la crearea unui spaţiu digital mai sigur în contextul în care protejarea comunităţilor de gaming este esenţială.
„Piaţa globală a jocurilor a fost evaluată la peste 200 de miliarde de dolari în 2023 şi continuă să crească, interacţiunile fiind o caracteristică importantă în jocurile multiplayer populare. Totodată, companiile de gaming sunt într-o căutare continuă de soluţii pentru creşterea retenţiei jucătorilor şi a veniturilor în contextul comportamentului agresiv. Totodată, 50% dintre părinţi se tem de expunerea copiilor la un astfel de conţinut. Astfel, există o cerere tot mai mare de instrumente de moderare, iar cea vocală devine esenţială pentru a menţine siguranţa utilizatorilor pe măsură ce comunităţile online se extind, devin mai interactive şi creşte presiunea reglementărilor. VoicePatrol răspunde foarte bine acestei nevoi, în primele două săptămâni de implementare reducând cu 55% comportamentele toxice, pentru ca apoi numărul să scadă săptămânal cu 5%”, a adăugat Matei Trebien.