Business Hi-Tech

Gartner: laptopurile au depasit desktopurile

16.03.2009, 18:04 11

A doua analiza asupra evolutiei pietei locale de PC-uri, realizata de firma de cercetare Gartner, indica o crestere puternica a vanzarilor de laptopuri pe parcursul anului 2008. Prima fusese data de IDC.

Chiar daca valorile absolute publicate de firmele de analiza Gartner si IDC difera, studiile releva faptul ca romanii au achizitionat anul trecut aproape o jumatate de milion de computere portabile, de peste patru ori mai mult decat in 2006, pe fondul scaderii preturilor si al cresterii puterii de cumparare.
Discrepantele apar din cauza metodologiei diferite utilizate de cele doua companii de cercetare.
Cu toate acestea, ambele seturi de date reafirma tendinta de crestere a vanzarilor de laptopuri pe fondul diminuarii volumului de sisteme desktop.
IDC anunta ca PC-urile portabile au depasit in vanzari desktopurile pentru prima oara in trimestrul al patrulea al anului trecut, insa nu au avut o pondere mai mare pe intreg anul 2008. Cifrele Garner indica in schimb o diferenta clara in favoarea laptopurilor.
Potrivit Gartner, vanzarile de computere portabile au crescut cu peste 59% in intervalul 2007 - 2008, la aproape 473.000 de unitati, avand o pondere de 52% din totalul vanzarilor de PC-uri din Romania.
Numarul total al computerelor vandute anul trecut pe piata locala a crescut cu 30%, la 904.400 de unitati.
Prin contrast, IDC spunea ca piata a urcat cu doar 15%, dar a depasit pragul de 1 milion de unitati, in timp ce cresterea valorica a fost de 13%, piata totalizand 940 mil. dolari (642,4 mil. euro). Gartner nu a furnizat detalii despre evolutia valorica a pietei.
Pe plan global, Gartner anticipeaza o scadere de 11,9% a vanzarilor de computere anul acesta, la 257 milioane de unitati. 2009 va aduce si o alta premiera negativa - livrari in scadere si pe pietele emergente. Cele mai afectate vor fi vanzarile de computere de birou, care vor scadea cu 32%, in timp ce livrarile de laptopuri sunt asteptate sa urce cu 9%.
Cea mai severa scadere inregistrata pana acum de piata globala de computere a fost in anul 2001, cand vanzarile s-au diminuat cu 3,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO