Business Hi-Tech

Gates incearca sa aduca mai multi ingineri in SUA

17.03.2008, 21:14 19

Pentru al doilea an consecutiv, Bill Gates, presedintele Microsoft, a cerut Congresului american sa permita companiilor locale de IT si electronice sa angajeze mai multi ingineri straini si sa aloce mai multe fonduri pentru cercetare si educatie, scrie presa internationala.
Gates a avertizat ca Statele Unite risca sa isi piarda nivelul competitiv in contextul economiei globale, daca viitorul presedinte american si Congresul nu revizuiesc politica privind imigratia.
"Nu are sens sa educam straini in universitatile noastre, insistand ca acestia sa se reintoarca in tarile lor", a declarat Gates.
Presedintele Microsoft, care urmeaza sa se retraga din functie in vara acestui an, a subliniat mai multe obiective pe care Statele Unite ar trebui sa le tinteasca pentru a se redresa - imbuntatirea oportunitatilor educationale pe domeniul stiintei si tehnologiei, sporirea nivelului fondurilor alocate pentru cercetare si acordarea de stimulente financiare pentru sectorul R&D (cercetare si dezvoltare) privat.
Cel mai dificil subiect abordat de Gates a fost cu siguranta problema vizelor ? el a sugerat Congresului sa ridice limita maxima de 65.000 de vize H-1B care permit companiilor americane sa angajeze straini. Programul are alocate in prezent 20.000 de vize pentru studentii straini care urmaresc programe de masterat sau doctorat in universitatile din Statele Unite.
Gates a precizat ca aceste limitari impedica Microsoft sa angajeze circa o treime din candidatii de etnie straina pe care ii intervieveaza. In incercarea de a demonstra ca nu sunt suficienti americani calificati pentru posturile de munca ale gigantului software, Gates a citat un studiu al Fundatiei Nationale de Stiinta potrivit caruia, in 2005, 59% din diplomele de doctorat si respectiv 43% din totalul diplomelor de invatamant superior in inginerie si stiinta au fost acordate studentilor straini.
"Oamenii de top vor fi cu siguranta angajati. Intrebarea este unde", a declarat Gates.
El considera ca actuala atitudine a guvernului american fata de persoanele straine bine calificate intra in discrepanta cu ceea ce face Canada, spre exemplu. El a amintit de decizia Microsoft de anul trecut de a deschide un birou la cativa kilometri dincolo de granita canadiana, care functioneaza ca un "adapost" pentru angajatii straini care nu au reusit sa obtina o viza pentru Statele Unite.
Putini membri ai Congresului s-au opus ideilor lui Gates privind alocarea mai multor fonduri pentru cercetare si educatie. Anul trecut, presedintele american a adoptat o noua lege, prin intermediul careia s-au alocat 33,6 mld. dolari (21,9 mld. euro) unor programe federale de cercetare in stiinta si tehnologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO