Business Hi-Tech

George Strungaru a invatat de la avioane cum sa conduca o firma de la mare altitudine

28.04.2004, 00:00 139



Mai rar un manager care sa poata spune ca are acasa trei avioane. Iti vine imediat intrebarea in minte: unde le tine? Are un hangar sau a inchiriat vreun spatiu la Baneasa, la aeroport? George Strungaru, director general la UltraPRO Computers, nu are nevoie sa raspunda insa la ele pentru ca avioanele lui sunt doar niste "machete" zburatoare.



George e pasionat de aeromodelism si radiomodelism. In general de tot ce tine de tehnica si tehnologie. Nu se lauda cu laptopul, organizatorul si telefonul mobil de ultima generatie. Pe acestea si le permite orice manager de nivelul lui. George Strungaru este insa foarte mandru de cele trei avioane ale sale, "unul electric si doua cu motor termic", acestea din urma telecomandate.



Pentru ca ii place sa imbine gustul pentru tehnica cu activitatile in aer liber, George prefera sa-si petreaca sfarsitul de saptamana mai degraba ridicand spre inaltimi micutele avioane decat la picnic.



"Pe unul dintre avioane am montata o camera video wireless. Aceasta e cuplata la un laptop prin intermediul unui receptor cu raza de actiune de 2 km. Astfel pot sa vad foarte usor imaginile pe care camera de la bordul avionului le captureaza", explica George Strungaru.



Aparatele, pe care si le-a achizitionat atat din Romania cat si prin Internet, din Statele Unite, l-au costat cam 300 de dolari bucata. A platit online cu card cand a fost nevoie.



Pe George l-ar tenta chiar sa se apuce de un business de acest gen. Adica sa aduca in Romania astfel de machete pentru pasionati ca el. "Deocamdata nu este piata, dar pe viitor e posibil sa ma apuc de astfel de afaceri. Totul depinde insa si de cresterea puterii de cumparare a romanilor si de dorinta lor de a cheltui bani pe astfel de activitati", spune Strungaru.



Pana atunci insa are de gand sa-si cumpere un motodeltaplan si eventual, sa-si ia un brevet de pilot. Dar asta mai tarziu, peste vreun an sau doi.



Cand nu le da avioanelor sale lectii de zbor, George ia drumul muntelui. Nu e alpinist dar ii place sa zboare cateodata cu parapanta.



La birou, se poate spune ca e un manager obisnuit. Are un calculator, ca tot omul, conectat la un monitor pe baza de scritale lichide cu diagonala de 19 inch, un laptop packard Bell si nelipsitul telefon mobil (Nokia 6100).



Laptopul si telefonul fac un cuplu perfect cand George Strungaru pleaca de la birou sau afara in Bucuresti. Prin GPRS poate avea contact permanent cu firma, isi poate citi mesajele care ii sosesc prin posta electronica sau poate vizualiza prin Intranetul companiei datele care il intereseaza la un anumit moment.



Biroul este o extensie si acasa, formata dintr-un computer si conexiune la Internet prin cablu. "Aduc astfel reteaua UltraPRO si acasa, unde pot sa mai rezolv din problemele urgente ale fimei", povesteste Strungaru. In living troneaza un sistem home theatre cu DVD Pioneer.



Chiar daca e un fan al noilor tehnologii nu s-ar vedea prea curand in posesia unei case digitale. Nu i-ar placea ca frigiderul sa-i comande alimentele preferate de pe Internet si nici sa aiba acasa un sistem automat de ajustare intensitatii luminii. "Nu crede in viabilitatea unui viitor prea tehnologizat, lipsit de "human touch"", incheie George Strungaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO