Business Hi-Tech

Germanii renunta la telefonul fix

17.05.2004, 00:00 16

Din ce in ce mai multi germani, in special tinerii, renunta la liniile de telefonie fixa in favoarea celularului, releva un studiu realizat de Biroul Federal german pentru Statistica.
Aproape 1,6 milioane de case din Germania nu mai dispun de linie de telefon fixa, numarul celor care se bazeaa numai pe mobil fiind mai mare in randul familiilor sub 25 de ani . Aproape 25% dintre acestia folosesc doar celularul pentru comunicare, in timp ce procentul scade la numai 8% in randul celor de 25-34 de ani si ajunge la numai 2% in cazul celor peste 55 de ani. "Tinerii sunt cei care aleg tot mai mult solutiile de comunicare mobila", a explicat un oficial german. El a reamintit de asemenea ca Germania a devenit tara europeana cu cel mai mare numar de utilizatori de telefonie mobila, detronand anul acesta Italia. In prezent, 62 de milioane de germani folosesc celularul, cu alte cuvinte exista o rata de penetrare de 76%. La finalul anului 2003, Italia avea numai 56 de milioane de utilizatori de celular, ceea ce reflecta insa o rata de penetrare de 97%.
Conform analistilor pietei, operatorii de telefonie mobila din Germania si in general din Europa occidentala vor incepe de anul viitor sa aiba probleme din cauza saturatiei pietei si a competitiei acerbe din punct de vedere al preturilor. Studiile releva faptul ca 20% dintre utilizatorii de telefon mobil sunt dispusi sa treaca la servicii mai ieftine. Sperantele operatorilor se indreapta acum spre telefonia de ultima generatie (3G), astfel de servicii fiind lansate si in Germania, de Vodafone, T-Mobile si O2.
Datele Biroului federal de Statistica au fost publicate in aceeasi zi in care Parlamentul german a aprobat un proiect de lege pentru intensificarea competitiei pe piata locala de telefonie fixa.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO