Business Hi-Tech

Germanos: Vine un val de consolidari pe retailul local GSM. Si noi ne uitam dupa achizitii

Germanos: Vine un val de consolidari pe retailul local GSM. Si noi ne uitam dupa achizitii

Dimitris Blatsios, directorul general al Germanos Telecom Romania: Cei slabi vor fi absorbiti sau vor fuziona cu cei puternici. Sunt prea multe magazine pentru dimensiunea pietei locale. Tendinta e fireasca.

06.07.2007, 18:17 25

Retailerul de telefoane si accesorii GSM Germanos nu exclude achizitia unor retele mai mici de magazine cu acelasi profil de pe piata locala pentru a-si atinge obiectivul de a depasi 200 de unitati pana la finele acestui an, comparativ cu 134 de locatii in decembrie 2006, a declarat directorul general al Germanos Telecom Romania, Dimitris Blatsios.
El nu a dat detalii despre bugetul alocat extinderii retelei in acest an, dar a precizat ca Germanos a investit peste doua milioane de euro in modernizarea magazinelor, proces inceput in toamna anului 2006. In prezent, reteaua Germanos numara 150 de magazine, amplasate in peste 80 de orase.
"In Romania exista peste 3.000 de magazine de telefoane si accesorii GSM, detinute de circa 100 de companii, astfel ca e clar ca urmeaza o tendinta de consolidare, dupa modelul din UE. Cei slabi vor fi absorbiti sau vor fuziona cu cei puternici", a adaugat Blatsios. "Sunt prea multe magazine pentru dimensiunea pietei locale. Tendinta e fireasca".
"Scopul nostru este sa ne extindem si in orasele cu 30.000 de locuitori, iar in cele unde populatia depaseste 50.000 de persoane vrem sa abordam si periferiile, nu doar zonele centrale, unde deja suntem prezenti", a spus seful Germanos.
El a adaugat insa ca aceasta directie de dezvoltare nu exclude si intensificarea prezentei in zonele intens circulate. "Vrem sa fim si in periferii, si in mall-uri. Intentionam sa deschidem unitati si in mall-urile care urmeaza sa fie deschise in perioada urmatoare".
Compania are in prezent 800 de angajati si estimeaza ca va trece de 1.000 pana la sfarsitul anului, in contextul extinderii retelei. O alta prioritate in acest an o reprezinta promovarea produselor si serviciilor furnizate de companiile-sora din Romania, respectiv Cosmote si Romtelecom. Germanos a fost cumparat anul trecut de operatorul de telefonie mobila Cosmote, in cadrul unei tranzactii realizate la nivel international.
Germanos a inceput sa vanda recent si serviciile de televiziune digitala Dolce de la Romtelecom, pe langa cele de acces la Internet (ClickNet) si are circa 30 de oameni dedicati vanzarilor de servicii de telefonie Cosmote pentru clientii de business. "Numarul de oameni dedicati vanzarii de solutii de business Cosmote va creste la peste 40 pana la sfarsitul anului. In prezent Germanos aduce peste 50% din clientii cu abonament pentru Cosmote", a spus seful Germanos. Anterior achizitiei Germanos de catre Cosmote, retailerul era partener cu Vodafone Romania. Operatorul a rupt contractul cu retailerul, ulterior tranzactiei.
Potrivit datelor Germanos, piata terminalelor de telefonie din Romania a ajuns la patru milioane de unitati in acest an, cu 10% mai mult decat in 2006.
"Romania urmeaza tendintele din UE si in ce priveste preferinta pentru terminale mai sofisticate, astfel ca pretul mediu al telefoanelor mobile comercializate in Romania a trecut de 100 de euro. In ce ne priveste, nivelul vanzarilor creste cu o rata de aproximativ 30%", a spus Blatsios, fara a adauga alte detalii. El spune ca o alta tendinta care se manifesta pe piata locala o reprezinta cresterea vanzarilor de accesorii radio bluetooth si de carduri de memorie, acestea din urma fiind utilizate pentru a stoca pe telefoane mobile fotografii si muzica.
Seful filialei locale nu a dorit sa prezinte rezultatele financiare aferente anului trecut, dar a afirmat ca afacerile grupului in Romania au crescut semnificativ.
Principalul concurent al companiei este firma clujeana Euro-GSM, care estimeaza pentru acest an afaceri de 260 mil. euro din retailul si distributia GSM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO