Business Hi-Tech

Gersim: Tot mai multi romani platesc peste 300 ? pe un mobil

28.11.2007, 17:46 41

Cele mai bine vandute modele de telefoane mobile de pe piata locala, in acest an, au avut un pret in intervalul 50-70 de euro si functii precum camera foto sau acces la mesaje multimedia, dar in acelasi timp si numarul romanilor care platesc peste 300 de euro pe un echipament a crescut simtitor, conform distribuitorului de terminale mobile Gersim.
"Cele mai bine vandute produse in acest an au fost telefoanele 'medium' cu camera VGA, la un pret mediu de 50-70 de euro. Se simte, si nu numai in orasele mari, o schimbare clara a cererilor venite din partea consumatorului final, acestia renuntand la telefonul basic care permitea doar servicii de voce si SMS pentru unul cu ecran color, o camera foto, Bluetooth, MMS si card de memorie. In acelasi timp se ingroasa patura subtire, din anii anteriori, a celor care platesc mai mult de 300 de euro pentru un telefon mobil", a declarat pentru ZF Dan Stefanescu, director general si proprietar al companiei Gersim.
El spune ca piata de distributie de telefoane mobile va continua sa creasca in Romania cu un ritm de 20% pe an. "Activam pe o piata inca in crestere. Daca anul trecut s-au importat in Romania in jur de 3,5 milioane de unitati, in acest an se preconizeaza importuri de peste 4 milioane de unitati. Din aceasta piata, 65-70% este detinuta de operatori, restul de 30-35% fiind acoperit de piata distribuitorilor ? open market. Gersim detine din aceasta piata open market intre 12 si 15%. In mod cert piata va creste an de an, rata de penetrare in Romania fiind departe de cea din alte tari UE, perioada de dupa care mobilele sunt inlocuite va fi mult mai redusa pe masura ce nivelul de trai va creste. Probabil ca pana in 2010 ritmul de crestere va fi de aproximativ 20% pe an", explica Dan Stefanescu.
Gersim, companie infiintata in anul 2002, estimeaza pentru acest an afaceri de 20 mil. dolari si un profit de 750.000 de dolari. "Pana la sfarsitul lunii octombrie 80% din aceste estimari erau atinse. In acest fel, asteptarile noastre pentru acest an - o crestere de 20% fata de anul precedent - au fost deja depasite," a declarat Stefanescu.
Compania are o retea de reselleri pe intreg teritoriul Romaniei si distribuie telefoane mobile pentru mai multe lanturi retail locale. "In acest moment distribuim telefoane mobile in peste 80% din magazinele de profil din Romania, dar si in alte tari din CE, Asia si America. In acest moment 10% din cifra de afaceri este reprezentata de vanzarile intracomunitare si de exporturi", spune proprietarul Gersim.
In ce priveste planurile companiei pe 2008, Stefanescu afirma ca prioritatile sale sunt intrarea pe lista distribuitorilor autorizati Nokia si Samsung in Romania si o eventuala fuziune cu un partener startegic, care sa aduca Gersim know-how si contracte care sa accelereze cresterea afacerilor.
"Ne intereseaza in mod deosebit sa devenim distribuitori autorizati Nokia, fie prin semnarea unui contract direct cu Nokia, fie prin achizitia unui distribuitor Nokia deja existent pe piata - in acest sens negocierile fiind deja lansate. Un alt producator vizat de compania noastra este Samsung", spune Stefanescu. "Ambele contracte sunt foarte importante pentru compania noastra, potentialul firmei fiind mult mai mare decat in prezent. Odata semnate, aceste contracte ar putea fi generate cresteri si de 200%. Nu este exclusa nici posibilitatea fuzionarii cu un partener strategic, daca aceasta ne va aduce valoare adaugata".

Dan Stefanescu, director general si proprietar Gersim: Ne intereseaza in mod deosebit sa devenim distribuitori autorizati Nokia, fie prin semnarea unui contract direct cu Nokia, fie prin achizitia unui distribuitor Nokia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO