Business Hi-Tech

Ghenea: Daca mai apar oportunitati in online, cumpar

12.03.2009, 18:02 124

Omul de afaceri Marius Ghenea, care controleaza compania de distributie si comert online FiT Distribution, spune ca va continua seria de achizitii anul acesta, ca parte a strategiei de consolidare si crestere a afacerilor companiei.

FiT a finalizat preluarea magazinului online ShopIT.ro, administrat de compania Combo PC, iar Ghenea spune ca se afla in negocieri cu mai multi retaileri de comert electronic.
"Materializarea ca numar de magazine sau valoare depinde exclusiv de oportunitatile pe care le vom vedea in piata. Aceasta este strategia noastra pentru anul in curs, prin care vrem sa ne crestem cota de piata chiar si intr-o perioada de criza economica", a declarat Ghenea.
"Din pacate, in prezent sunt foarte multe magazine online de vanzare, din cauza problemelor lor financiare, numai ca nu prea exista cumparatori. Practic in fiecare saptamana mai iese de pe piata cate un magazin de comert electronic."
Ghenea apreciaza ca piata de retail online va creste cu 30% anul acesta, depasind pragul de 300 de milioane de euro, in timp ce numarul jucatorilor din piata ar putea scadea cu 10%. "Estimez ca anul acesta vom vedea o diminuare a numarului de magazine online active de aproximativ 10%, din cauza lipsei profiturilor si a finantarilor (...) In primele doua luni, un numar semnificativ de magazine au iesit de pe piata", a adaugat el.
Omul de afaceri crede ca magazinele si-ar putea diversica si mai mult oferta de produse comercializate, insa echipamentele IT vor ramane in continuare cea mai importanta componenta a vanzarilor online.
ShopIT.ro va continua sa opereze independent, alaturi de celelalte domenii de comert electronic ale FiT Distribution: PCfun.ro, ElectroFun.ro si 24PC.ro.
"Aceasta tranzactie presupune preluarea intregii activitati a ShopIT.ro, atat a interfetei web existente, a logisticii, a bazei de clienti, a tuturor serviciilor postvanzare pentru clientii existenti ai ShopIT.ro, a angajatilor, cat si a sediului actual", a declarat Madalin Durca, directorul de marketing al PCfun.ro.
Prin preluarea businessului ShopIT.ro vor fi preluate si toate serviciile postvanzare ale magazinului online. Nu vor fi preluate insa si obligatiile companiei Combo PC, care administra site-ul, au precizat oficialii FiT.
Preluarea a fost negociata direct, in finalizarea tranzactiei fiind implicati doar avocatii firmelor. Ghenea nu a dorit sa precizeze cat a platit pentru ShopIT.ro.
Combo PC a fost infiintata in 1999 si este detinuta de Iulian Constantinescu si Catalin Stefan Mercus. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, compania a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 10,72 mil. lei (3,21 mil. euro), de aproape cinci ori mai mare decat cea consemnata cu un an in urma. Profitul a crescut de peste trei ori in intervalul 2006 - 2007, la 201.000 de lei (putin peste 60.000 de euro). La jumatatea anului trecut, compania avea de achitat o datorie de 31.819 de lei (peste 7.000 de euro).
Anul trecut, magazinul ShopIT a inregistrat vanzari de 4 mil. dolari (2,73 mil. euro).
FiT Distribution a preluat la inceputul acestui an si domeniul 24PC.ro. Compania, infiintata in 2002, a inregistrat anul trecut afaceri cu 30% mai mari decat in 2007, de 23 mil. dolari (15 mil. euro), evolutie sustinuta de vanzarile online.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO