Business Hi-Tech

Ghid Microsoft: Ce trebuie să facă utilizatorii pentru a se proteja de WannaCrypt

Ghid Microsoft: Ce trebuie să facă utilizatorii pentru...
16.05.2017, 11:29 106

Compania americană Microsoft a publicat pe blogul său dedicat problemelor de securitate un ghid prin care le explică utilizatorilor individuali şi companiilor ce paşi trebuie să facă pentru a se proteja de atacul cu software-ul maliţios WannaCrypt, care vizează mai multe variante ale sistemului de operare Windows.

“Am luat măsura extrem de neobişnuită de a oferi o actualizare de securitate tuturor clienţilor pentru a proteja platformele Windows care nu mai beneficiază de suportul oficial, incluzând Windows XP, Windows 8 şi Windows Server 2003. Clienţii care rulează Windows 10 nu au fost ţinte ale atacului de astăzi”, conform mesajului publicat de Phillip Misner, Principal Security Group Manager din cadrul Microsoft Security Response Center.

Iată detaliile furnizate de reprezentanţii Microsoft:

# În luna martie, am lansat o actualizare de securitate care se adresează vulnerabilităţii pe care o exploatează aceste atacuri. Utilizatorii care au activat serviciul Windows Update sunt protejaţi de atacurilor asupra acestei vulnerabilităţi. Companiilor care nu au aplicat încă actualizarea de securitate le sugerăm să o instaleze fără întârziere Microsoft Security Bulletin MS17-010

# Pentru utilizatorii care folosesc Windows Defender, am lansat o actualizare în cursul zilei de astăzi care detectează această ameninţare de securitate ca Ransom:Win32/WannaCrypt. Ca o măsură de „protecţie aprofundată”, menţineţi la zi software-ul anti-malware instalat pe maşinile dvs. Clienţii care rulează software anti-malware de la orice companie de securitate cibernetică pot verifica cu furnizorul acestuia dacă sunt protejaţi.

# Acest tip de atac poate evolua în timp, astfel încât orice strategii suplimentare de protecţie aprofundată vor oferi protecţie suplimentară. (Spre exemplu, pentru a se proteja în continuare împotriva SMBv1 attacks, utilizatorii ar trebui să ia în considerare blocarea protocoalelor vechi în reţelele lor).

# De asemenea, suntem conştienţi de faptul că o parte dintre clienţii noştri rulează versiuni de Windows care nu mai beneficiază de suportul oficial. Aceasta înseamnă că aceşti clienţi nu au primit actualizarea de securitate amintită mai sus, lansată în luna martie. Având în vedere potenţialul impact al acestor atacuri asupra clienţilor şi a companiilor acestora, am luat decizia de a face această actualizare de securitate disponibilă pentru a fi descărcată la scară largă şi pentru platformele care nu mai beneficiază de suport oficial, precum Windows XP, Windows 8 şi Windows Server 2003 (vezi link-urile de mai jos).

# Clienţii care rulează versiuni de sisteme de operare care beneficiază de suport oficial (Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows 8.1, Windows Server 2012, Windows 10, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016) au primit actualizarea de securitate  MS17-010 în luna martie. Dacă utilizatorii au serviciul de actualizare automată activ sau au instalat actualizarea manual, atunci sunt protejaţi. Pe ceilalţi clienţi îi încurajăm să instaleze actualizarea fără întârziere.
Această decizie a fost luată pe baza unei evaluări a situaţiei, având în vedere principiul protecţiei ecosistemului clientilor în ansamblul său.

# Unele dintre atacurile observate folosesc tactici cunoscute de phishing printre care şi ataşamentele maliţioase. Utilizatorii trebuie să fie precauţi la deschiderea documentelor din surse neoficiale sau necunoscute. În ceea ce îi priveşte pe utilizatorii de Office 365, realizăm o monitorizare şi o actualizare continuă  pentru a îi proteja împotriva acestor tipuri de ameninţări, inclusiv cele de tip ransom: Win32/WannaCrypt. Mai multe informaţii despre malware în sine sunt disponibile la Microsoft Malware Protection Center pe Windows Security blog. Pentru cei care nu sunt familiari cu Microsoft Malware Protection Center, aceasta este o discuţie tehnică care se concentrează pe oferirea de informaţii specialistului în securitate IT pentru a ajuta la protejarea în continuare a sistemelor.

De unde pot fi descărcate actualizări de securitate pentru fiecare sistem de operare în parte - Windows Server 2003 SP2 x64Windows Server 2003 SP2 x86Windows XP SP2 x64Windows XP SP3 x86Windows XP Embedded SP3 x86Windows 8 x86Windows 8 x64

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO