Business Hi-Tech

Gigantii se lupta sa scoata cel mai ieftin telefon mobil din lume

Gigantii se lupta sa scoata cel mai ieftin telefon mobil din lume

Click pentru imaginea intreaga

19.02.2007, 19:02 28

Nokia si Motorola, companiile care domina piata de telefoane mobile cu pret redus, au simtit probabil o impunsatura saptamana trecuta, cand Vodafone a anuntat ca a semnat un contract pentru a achizitiona telefoane mobile ieftine de la chinezii de la ZTE.
Nokia, spre exemplu, a castigat increderea investitorilor dovedindu-le ca poate face profit si din telefoane de 25 $, dar operatorii de telefonie mobila incep sa spuna ca si un telefon cu un asemenea pret e scump. Chiar si la un asemenea pret, operatorii cred ca taxa e mult prea mare din cauza brandului Nokia sau Motorola de pe aparat, acesta fiind motivul pentru care ZTE a intrat in scena, crede Ben Wood de la CSS Insight.
Acest contract este numai unul dintre semnele care arata ca telefonia mobila se concentreaza si pe alte piete, precum cele din India sau China, unde ritmul de crestere fenomenal al utilizatorilor compenseaza puterea de cumparare scazuta. In cadrul Congresului 3GSM, seful Orange admitea de altfel ca operatorul va evalua piata din India in vederea unei posibile achizitii, chiar daca pentru moment se va concentra pe piata africana. "India este o piata cu o rata de crestere rapida, iar daca o oportunitate potrivita va aparea, o vom evalua. Nu exclud nimic", a spus Sanjiv Ahuja, CEO al Range Group. Grupul Vodafone a anuntat ca va achizitiona 67 la suta din actiunile celui de-al patrulea operator de pe piata indiana, Hutchison Essar, pentru suma de 11,1 mld. dolari, platiti cash. Interesul pentru piete precum India si China este unul major si pentru producatorii de telefoane mobile. Numai in China, anul trecut s-au vandut peste 50 de milioane de terminale.
Miscarea este determinata si de faptul ca venitul mediu per utilizator (ARPU) se afla intr-o scadere constanta in Europa. ARPU a ajuns la 20,56 euro, fata de 27,43 euro in 2004, iar tendinta de scadere va continua cel putin pana in anul 2010, conform unui raport elaborat de banca Credit Suisse.
Raportul indica totusi faptul ca veniturile operatorilor din serviciile de date furnizate in Europa vor creste, insa avansul este unul relativ mic: de la 4,87 euro in 2004 la 5,75 euro in 2010. Industria mizeaza, de altfel, pe acest tip de piete, pe lansarea unor servicii suplimentare care sa genereze noi surse de crestere si prin care - eventual - sa fie recuperate si investitiile de miliarde de euro in retelele 3G.
Pentru aceasta, industria a pregatit o salva de noi terminale, cu ecrane mai mari si cu mai multe posibilitati de conectare la retelele de date, dar si parteneriate cu companii de succes precum YouTube sau MySpace. O alta tinta de venituri o reprezinta si televiziunea mobila, producatorii lansand noi generatii de terminale compatibile cu serviciile TV la preturi medii, dar si serviciile de localizare prin satelit (GPS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO