Business Hi-Tech

Gigantul american HP este acuzat de poziţie dominantă în România şi a primit o amendă din partea Consiliului Concurenţei de 3 mil. lei

Gigantul american HP este acuzat de poziţie dominantă în România şi a primit o amendă din partea Consiliului Concurenţei de 3 mil. lei

Autor: Andrei Mazurchievici

02.12.2015, 15:34 7033

În urma investigaţiei derulate, Consiliul a constatat că HP România a abuzat de poziţia dominantă pe care o deţinea, prin întreruperea înainte de termen şi fără o justificare obiectivă a unui contract prin care acorda partenerilor săi preţuri speciale pentru consumabile marca HP livrate către un client din segmentul business.

Contractul se derula prin intermediul a patru firme partenere, respectiv SC Isa SRL, SC Kmp Vest SRL, SC S&T România SRL şi SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA.

Anularea de către HP România, cu cinci luni înainte de data expirării, a contractului în cauză şi stoparea relaţiilor comerciale deja existente cu cei patru parteneri s-a realizat fără nicio explicaţie din partea companiei dominante HP România.

În perioada 2007 - 2011, HP România a deţinut o poziţie dominantă pe piaţa imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piaţă fiind de peste 80%. Investigaţia a fost declanşată în 2012, în urma unei plângeri.

"O companie care deţine o poziţie dominantă poate adopta strategiile necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă asemenea măsuri trebuie să fie rezonabile şi proporţionale cu efectele pe care le-ar putea provoca clienţilor şi concurenţei. Conform normelor europene în domeniul concurenţei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz. În acest caz, anularea contractului de către HP România, înainte de termen şi stoparea relaţiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fără o justificare obiectivă", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Hewlett Packard România SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente IT.

Compania HP GEBOC, care a înregistrat anul trecut un nu­măr mediu de aproape 2.900 de angajaţi, a înregistrat cele mai mari venituri, de 345 de milioane de lei, şi un profit net de peste 22 mil. lei. Cu cei 2.900 de angajaţi, HP GEBOC este unul dintre cei mai mari angajatori din IT din România, cel mai mare „competitor“ din acest punct de vedere fiind compania ame­ricană Oracle, care avea anul trecut apro­ximativ 3.000 de oameni pe plan local.
 
Numărul stabil de angajaţi ai centrului de servicii al Hewlett-Packard din România este important în condiţiile în care gigantul american a desfăşurat în ultimii ani procese semnificative de restructurare, care au dus la concedierea a aproximativ 50.000 de oameni la nivel global, începând cu anul 2012. Faţă de anul 2012, centrul HP GEBOC şi-a mărit numărul de angajaţi din România, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
AFACERI DE LA ZERO