Business Hi-Tech

Goana dupa venituri din publicitate aduce pe telefonul mobil zeci de aplicatii gratuite, de divertisment sau informative

03.09.2007, 17:57 67

In prima linie a companiilor care incearca sa fructifice oportunitatile de castiguri sunt operatorii de telefonie mobila, dar acestora li se adauga si companii precum Yahoo! sau Google, dar si alte cateva mii de firme mici - care ofera informatii sau divertisment gratuit pe mobil - in schimbul vizualizarii unor mesaje publicitare.
Spre exemplu, publicitatea mobila din Statele Unite a generat 421 de milioane de dolari (324,52 milioane de euro) in 2006, potrivit firmei de cercetare eMarketer.
Dovada a interesului general pentru domeniul mobil il reprezinta si recentele achizitii internationale, in care au fost implicate si companii locale. Luna trecuta, Yahoo! a anuntat ca a preluat firma germana de publicitate pentru dispozitive mobile Actionality, insa nu a dorit sa precizeze valoarea tranzactiei. Actionality furnizeaza software care permite inserarea reclamelor publicitare in continutul multimedia mobil, cum ar fi jocurile pentru telefoane mobile.
In luna mai, Microsoft a achizitionat compa-nia franceza Screen To-nic, care produce software ce permite interconectarea cumparatorilor de publicitate online cu utilizatorii de telefoane mobile si alte dispozitive portabile.
Interes exista si pe piata locala, unde numarul de utilizatori de servicii de telefonie mobila este de peste 17 milioane.
Compania americana Digicurve, producator si furnizor de continut multimedia online, a achizitionat de curand o parte din activele firmei romanesti Fightersoft Multi-media, producator de software pentru terminalele mobile. De la primele aparate GSM, capabile sa stocheze cateva numere de telefon si mesaje scrise, tehnologia a evoluat exponential, utilizatorii mobili avand acum acces la servicii de internet, televiziune, navigatie sau socializare.
Unul dintre cele mai cunoscute aplicatii ale companiei Fightersoft este Mobile Tracking System - un instrument de social-networking compatibil cu orice retea GSM din lume - care permite monitorizarea locatiei unui telefon mobil fara a fi nevoie si de un echipament GPS. Dupa instalarea soft-ului pe telefoanele mobile care dispun de o conexiune la internet, locatia terminalelor poate fi afisata online, pe harti furnizate de Google. Printre serviciile furnizate de soft se numara uneltele de comunicare gratuita (servicii precum SMS, MMS, e-mail mobil si Push to e-mail).
ShareMobile este o alta aplicatie realizata de catre Fighersoft si definita drept "primul YouTube pentru orice telefon mobil cu browser Web". Soft-ul permite utilizatorilor sa trimita fotografii, fisiere audio, clipuri video catre un portal de continut multimedia.
Un alt soft realizat de companie permite vizualizarea in direct pe internet (prin streaming) a continutul audio/video. Star Media Center per-mite utilizatorilor sa acceseze continut adaptat atat pentru PC-uri, cat si pentru terminale mobile, indiferent de calitatea conexiunii de internet mobil folosite (GPRS, EDGE, 3G).
Compania One Touch Info pune la dispozitie prin site-ul mfun.ro o serie de aplicatii care ofera utilizatorilor diverse informatii de interes general, precum stiri, curs valutar, ghid TV/cinema, horoscop si altele. Dupa instalarea aplicatiilor compatibile Java, utilizatorul isi poate alege domeniul sau domeniile de interes, dupa care soft-ul se conecteaza la internet pentru a-si actualiza baza de date. Continutul este disponibil apoi si offline.
Serviciul urbee.ro al companiei Krogos Software Development permite bucurestenilor sa fie la curent cu cele mai noi evenimente, punandu-le la dispozitie un calendar structurat pe diverse categorii (piese de teatru, filme, concerte, spectacole, evenimente spotrive, targuri etc).
Aplicatiile dezvoltate de catre companiile romanesti sunt sustinute financiar prin reclame publicitare. Utilizarea aplicatiilor este gratuita, fiind taxat doar traficul pe internet. Operatorii de telefonie au, de asemenea, o oferta similara, punand la dispozitia clientilor portaluri WAP in interiorul carora pot vizualiza, de obicei contra-cost, cele mai noi stiri sau chiar un post de televiziune in direct.
Pe plan international, Google este unul dintre cei mai activi jucatori pe acest segment. Compania si-a extins semnificativ prezenta pe ecranele telefoanelor mobile si, potrivit unor speculatii, chiar ar putea deveni un producator de terminale si operator de telefonie.
In luna iulie, Google, cel mai puternic motor de cautare de pe internet, a suprins industria telecom, anuntand ca este dispusa sa plateasca minimum 4,6 mld. dolari (3,33 mld. euro) pentru a castiga o licitatie de frecvente radio din Statele Unite, intrand astfel in competitie directa cu operatori puternici precum AT&T si Verizon.
In loc sa foloseasca spectrul de frecvente pentru a-si dezvolta propria retea de telefonie mobila, este mult mai probabil ca Google sa apeleze la operatorii deja existenti pe piata, sunt de parere analistii, argumentand ca
printr-un parteneriat cu o companie de telefonie, compania ar avea acces liber la o retea mobila fara a fi nevoita sa o administreze.
Tot in luna iulie, compania a inceput testarea unei versiuni mobile a sistemului de publicitate AdSense, dupa ce anterior a prezentat o varianta imbunatatita a sistemului de cautare pentru telefoane mobile.
In mod similar cu serviciul parinte, AdSense Mobile afiseaza separat de pagina vizualizata mesaje publicitare care au legatura cu informatia disponobila. Flexibilitatea pe ecranul de dimensiuni reduse al unui telefon mobil nu este atat de mare, insa compania este increzatoare in succesul platformei.
Pe langa aceste servicii, utilizatorii pot accesa direct de pe telefonul mobil contul Gmail sau aplicatia Google Maps, care ofera imagini din satelit ale planetei, corelate cu cele mai recente informatii cartografice sau de trafic.
Blog-ul de tehnologie Engadget.com a anuntat recent ca Google ar putea dezvalui detalii despre un sistem de operare pentru dispozitive mobile. Analistii sustin ca este mult mai probabil ca Google sa colaboreze cu producatori de telefoane pentru a implementa un sistem de operare si o suita de aplicatii decat sa isi dezvolte propria platforma hardware.
Rivalul Yahoo! mentine ritmul competitiv, oferind utilizatorilor servicii de cautare, stiri, acces la contul de e-mail sau la programul de mesagerie instantanee. Compania a lansat un sistem de publicitate grafica pentru Web-ul mobil in luna februarie, iar in martie a introdus Mobile Publisher Services - o suita de servicii care permit cumparatorilor de publicitate, publisherilor si operatorilor de retele de publicitate online sa isi creasca veniturile din continut si publicitate mobila.
Recent, Yahoo! a anuntat ca le va oferi utilizatorilor serviciului sau de e-mail posibilitatea de a trimite gratuit mesaje scrise (SMS) catre telefoane mobile.
Browser-ul Opera, alternativa la traditionalul Microsoft Internet Explorer sau puternicul rival Mozilla Firefox, este disponibil pe mai multe platforme, inclusiv pentru telefoane mobile. Denumit Opera Mini, aplicatia permite afisarea in format HTML a paginilor Web, adica exact cum au fost ele concepute pentru afisarea pe monitorul unui PC. Prin instalarea unor extensii, broswer-ul este capabil sa redea site-uri in format Flash sau chiar clipuri video.
Hewlett-Packard (HP) si Sony Ericsson au introdus anul trecut o aplicatie care permite terminalelor mobile sa imprime fisiere wireless, prin intermediul tehnologiei Bluetooth, eliminand astfel necesitatea unui PC. HP Wireless Printing for Mobile Phones lasa utilizatorii sa imprime imagini, e-mail-uri, mesaje scrise (SMS) sau intrari din calendar sau agenda telefonica. Utilizatorii au nevoie doar de un telefon mobil si o imprimanta compatibile Bluetooth.
Oferta de aplicatii pentru telefoane mobile este foarte bogata, existand zeci de site-uri de profil. Utilizatorii pot alege soft-uri care permit citirea cartilor electronice, dictionare sau aplicatii de traducere, soft-uri pentru transformarea telefonului mobil in webcam sau pentru masurarea distributiei culorilor primare (rosu, verde si albastru) intr-o imagine captata cu camera digitala a mobilului. Exista aplicatii specializate pe domeniul fizicii si al matematicii, precum si soft-uri care simuleaza un metronom si pot afisa acorduri sau game. Utilizatorii pot opta si pentru programe care pot trimite fax-uri, citi fluxuri de stiri RSS sau accesa mai multe servicii de mesagerie instantanee simultan. In plus, mai sunt soft-uri cu informatii generale, precum prefixele telefonice din intreaga lume sau tabelul periodic al elementelor. Dezvoltatorii software pasionati au scris chiar aplicatii similare si chiar compatibile cu suita Microsoft Office. Jocurile pentru mobile reprezinta un segment si mai dezvoltat.
Pentru a putea profita de aceste aplicatii, utilizatorii au nevoie de un telefon mobil care sa suporte aplicatii Java (standardul MIDP 2.0) si sa aiba acces la internet, cel putin printr-o conexiune GPRS (in cazul streaming-ului este preferata o conexiune 3G). Este recomandat, de asemenea, un ecran cat mai mare, pentru o navigare comfortabila. Pretul mediu de vanzare al terminalelor de acest gen porneste de la aproximativ 700 de lei.


Ce soft-uri se pot instala pe mobil?
Mobile Tracking System - sistem de localizare a dispozitivului fara a apela la GPS
ShareMobile - permite incarcarea de continut multimedia pe un portal asemanator YouTube
Star Media Center - permite vizualizarea continutului audio/video in direct, prin streaming
mfun.ro - informatii la cerere despre cursul valutar, stiri, programul TV sau horoscop
urbee - cele mai noi evenimente din Bucuresti, structurate pe diverse categorii
Gmail, Google Maps - servicii de Google pentru accesarea casutei de e-mail si a hartilor din satelit
Opera - browser HTML care afiseaza paginile Web concepute pentru PC
HP Mobile Printing - permite imprimarea fara PC prin conectarea unui mobil la o imprimanta Bluetooth

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO