Business Hi-Tech

Google a încasat în premieră peste 1 mld. de dolari din alt business decât publicitatea online

Google a încasat în premieră peste 1 mld. de dolari...

Autor: Andreea Anghel

04.05.2013, 21:07 1248

Pentru prima oară în istorie veniturile generate de alte activităţi ale Google în afara publicităţii au depăşit un miliard de dolari în primele trei luni ale acestui an, ceea ce înseamnă 8% din cifra de afaceri totală a operatorului celui mai utilizat motor de căutare din lume şi o creştere de 150%  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Le Figaro. 

În categoria alte activităţi intră toate departamentele care nu ţin de publicitate sau de producătorul de telefoane mobile Motorola, achiziţionat de Google anul trecut. Veniturile generate de alte activităţi înglobează veniturile realizate din serviciile pe care Google le pune la dispoziţie, vânzările de smartphone-uri şi tablete din gama Nexus şi aplicaţiile plătite din Play Sore, magazinul de aplicaţii Google. Aceste venituri se vor vedea mult mai clar reprezentate în totalul veniturilor Google de acum înainte, datorită unei schimbări în raportările contabile care a fost procesată în primul trimestru al anului. Diversificarea aplicaţiilor din Google Play Store reprezintă o modalitate de fidelizare a clienţilor de smartphone-uri şi de tablete Andorid şi de a face aceste dispozitive mai atrăgătoare.

Compania condusă de Larry Page din poziţia de CEO a reprodus modelele Apple şi Amazon care asociază îndeaproape iPhone-ul, iPad-ul şi tableta Kindle cu magazinele proprii de aplicaţii. De-a lungul unui an, Google şi-a extins considerabil oferta de aplicaţii din Play Store. În Franţa de exemplu, utilizatorii pot descărca aplicaţii mobile, pot cumpăra filme, cărţi şi muzică prin intermediul dispozitivelor mobile. O nouă versiune a magazinului de aplicaţii, mai modernă, a fost lansată online la începutul lunii aprilie, iar Google pregăteşte lansarea unui serviciu de muzică plătit similar serviciului Deezer.

Sistemul de operare Google Android este fără îndoială sistemul pe care smartphone-urile îl folosesc cel mai des, fiind instalat pe aproximativ trei sferturi din numărul mondial de smartphone-uri vândute anul trecut. Două studii publicate în ultimele zile arată că producătorul iPhone şi iPad, ai cărui clienţi sunt mai înclinaţi să plătească pentru aplicaţii, a deţinut anul trecut 75% din vânzările mondiale de aplicaţii mobile. Pe termen lung, noile venituri ale Google ar putea compensa schimbarea obiceiurilor de consum ale utilizatorilor. Pe dispozitivele mobile, 80% din timp este petrecut pe aplicaţiile mobile precum Facebook sau Instagram şi nu pe browserul de internet unde Google afişează reclamele. 

Până acum, analiştii nu au estimat că publicitatea pe Google ar putea să se reducă şi în acest fel să scadă veniturile companiei. Dacă sunt eliminiate comisioanele plătite site-urilor partenere, cifra de afaceri a Google a ajuns anul trecut la aproximativ 10 miliarde de dolari cu 22% mai mult faţă de 2011. Profitul net a fost de 3,35 miliarde de dolari, o creştere de 16% faţă de anul precedent.

Motorola, compania achiziţionată anul trecut de Google cu 12,5 miliarde de dolari este singura afacere care anul trecut a avut pierderi de 271 milioane de dolari la o cifră de afaceri de un miliard de dolari. Larry Page s-a declarat însă mulţumit de trasformarea rapidă a diviziei Motorola şi a promis că noile dispozitive mobile care sunt în curs de dezvoltare vor avea ecrane mult mai rezistente şi o autonomie mai mare, potrivit Le Figaro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO