Business Hi-Tech

„Google a ajuns să influenţeze 25% din rezultatele alegerilor la nivel global“. Psihologul american Robert Epstein: Nu orele petrecute pe smartphone sunt o problemă, ci faptul că tehnologia poate fi utilizată pentru a urmări tot ce facem şi a ne influenţa deciziile

Robert Epstein va susţine pe 23 septembrie la Bucureşti un workshop de psihologie şi behaviourism, în cadrul unui eveniment organizat de ATCA – Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată, în parteneriat cu Departamentul de Psihopedagogie Specială al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti.

Robert Epstein va susţine pe 23 septembrie la Bucureşti un workshop de psihologie şi behaviourism, în cadrul unui eveniment organizat de ATCA – Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată, în parteneriat cu Departamentul de Psihopedagogie Specială al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti.

Autor: Adrian Seceleanu

22.09.2017, 00:04 670
Numărul semnificativ de ore petrecute de oameni în faţa smartphone-urilor şi tabletelor nu reprezintă o pro­blemă în sine, pentru că în trecut, spre exem­plu, o perioadă foarte mare de timp era alocată privitului la televizor, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze fiind mai degrabă felul în care tehnologia poate fi utili­zată pentru a moni­toriza ceea ce fac utili­zatorii şi pentru a le influenţa opţi­u­nile, consideră psiho­lo­gul american Ro­bert Epstein, psi­holog-cercetător se­nior al Institutului ame­­rican de Cercetare şi Tehno­­logie Compor­ta­men­ta­lă din SUA şi fondator şi director al Cen­trului Cambridge de studii com­por­tamentale din Massachusetts.

„Tehnologia influenţează compor­tamentul uman în multe feluri - inclusiv în moduri pe care nu le-am identificat sau pe care nu le înţelegem încă. Unele persoane sunt îngrijorate de numărul de ore pe care le petrecem în faţa ecranelor telefoanelor sau tabletelor. Eu nu văd acest aspect ca fiind foarte important. Acum câteva decenii, oamenii petreceau oricum aproape 40 de ore pe săptămână în faţa televizoarelor.

Experienţa de astăzi este mult mai bogată, este interactivă, socială şi are o componentă informativă foarte mare, comparativ cu experienţa privitului la televizor. Teh­no­­lo­gia devine însă, în ace­laşi timp, îngri­jo­ră­toare. Este uti­lizată în ur­mă­­­­­rirea şi mo­ni­­to­­rizarea a tot ceea ce facem şi este folosită pe o scală masivă, pe care abia începem să o înţelegem, în mani­pularea com­por­­tamentului nos­tru, a opiniilor, voturilor, achi­ziţiilor. Eu şi cu asociaţii mei am descoperit metode complet noi de manipulare care sunt folosite online - sunt noi metode de influenţare care nu au precedent în istoria umanităţii şi care sunt operate la o scară uriaşă“, a declarat Epstein într-un interviu pentru ZF.

Conform lui Epstein, giganţi precum Google pot avea un impact direct asupra competiţiilor electorale. „Putem calcula, de exemplu, că rezultatele a 25% dintre alegerile naţionale care au loc la nivel global sunt acum <<decise>> de motorul de căutare al Google - fără ca oamenii să aibă cea mai mică idee că se întâmplă acest lucru. Când rezultatul căutărilor pe Google favorizează un candidat – aşa cum se întâmplă aproape întotdeauna - acest lucru modifică rapid preferinţa votului a multor votanţi indecişi, în favoarea candidatului respectiv. Până la 80% din votanţii indecişi pot fi influenţaţi în felul acesta. Acest lucru se datorează faptului că un număr mare de oameni au încredere în informaţiile produse de algoritmi, chiar dacă nu ştiu cum funcţionează aceştia. Am numit acest fenomen Efectul de manipulare al motoarelor de căutare (Search Engine Manipulation Effect - SEME)“. Psihologul american susţine că rezultatul cercetărilor sale este confirmat şi de recenta amendă aplicată Google de catre Comisia Europeană tocmai pentru alterarea rezultatelor căutărilor pe internet pe anumite segmente. „În iunie 2017, Google a primit o amendă de 2,4 miliarde de euro din partea UE deoarece au „deformat“ rezultatele căutărilor în favoarea produselor Google, în detrimentul produselor competitorilor. Cercetarea mea în SEME măsoară impactul efectiv al acestor deformări ale rezultatelor, acest impact fiind enorm, aşa cum au concluzionat şi investigatorii UE“.

Întrebat, pe de altă parte, în ce măsură crede că Facebook - celălalt gigant american din industria online - ar putea fi detronat de un competitor, Epstein este de părere că acest lucru s-ar putea întâmpla doar prin reglementarea activităţii companiei sau prin forţarea unei spargeri în bucăţi a platformei. „Facebook este cea mai mare reţea socială din lume. A crescut atât de mult deoarece s-a promovat eficient ca fiind cea mai utilizată şi cea mai extinsa reţea socială. Eşti practic nevoit să-ţi faci cont pentru „a fi alături“ de prieteni şi familie. În acest moment, Facebook deţine un asemenea monopol încât nicio altă reţea socială nu poate concura cu el. Este  improbabil ca această stare de lucruri să se schimbe prea curând – cel puţin câtă vreme guvernele nu se vor implica pentru a reglementa situaţia sau pentru a sparge în mai multe bucăţi compania“.

Ar mai trebui părinţii să-şi înveţe copiii să scrie de mână sau să le dea direct o tastatură? Şi cum ar trebui să procedeze în legătură cu accesul la tehnologie? „Tehnologia devine un aspect din ce în ce mai important al lumii în care vor trăi aceşti copii. Ei trebuie încurajaţi să folosească în mod liber tehnologia şi trebuie informaţi concomitent  asupra posibilelor pericole. Părinţii care încearcă să restricţioneze accesul copiilor la tehnologie vor ajunge să regrete acest lucru. Ei transformă tehnologia într-un <<fruct oprit>>, forţându-şi copiii să utilizeze tehnologia în secret. Iar asta transformă părinţii şi copiii în adversari, ceea ce este pur şi simplu educaţie parentală greşită. Scrisul trebuie încă învăţat, dar va deveni în curând o deprindere inutilă pentru majoritatea oamenilor. La un moment dat, nici tastarea nu va mai fi necesară. Copiii trebuie să fie pregătiţi pentru lumea în care vor trăi ca adulţi; lumea în care trăiesc acum devine rapid irelevantă. Majoritatea copiilor de vârste mici din ziua de azi vor trăi într-o  lume în care vehiculele vor avea pilot automat. Nu mai învăţăm copiii să mulgă vacile; tot aşa, cândva, nu-i vom mai învăţa să conducă“.

Robert Epstein va susţine pe 23 septembrie la Bucureşti un workshop de psihologie şi behaviourism, în cadrul unui eveniment organizat de ATCA – Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată, în parteneriat cu Departamentul de Psihopedagogie Specială al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti. El va vorbi despre concepte precum creativitatea, spontaneitatea, dar şi gestionarea eficientă a vieţii cotidiene a adulţilor. Epstein a studiat la Harvard iar cercetările sale s-au orientat către teme precum creativitatea, managementul stresului şi inteligenţa artificială.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO