Business Hi-Tech

Google, amendat cu 6,75 mil. dolari în Rusia pentru abuz de poziţie dominantă

Google, amendat cu 6,75 mil. dolari în Rusia pentru abuz...

Autor: Ioana Nita

12.08.2016, 00:00 375

Autorităţile din Rusia au amendat grupul american Alphabet, din care face parte compania americană Google, cu 438 milioane de ruble ruseşti (circa 6,75 milioane dolari) pentru încălcarea regulilor de concurenţă pe piaţa sistemelor de operare pentru dispozitive mobile – smartphone-uri şi tablete. Decizia vine ca urmare a unei anchete realizate după sesizarea făcută anul trecut de motorul local de căutare pe internet Yandex.

Google este acuzată că a încălcat legea solicitându-le producătorilor de dispozitive mobile să instaleze serviciile sale, inclusiv motorul de căutare, ca o precondiţie pentru a putea avea instalat magazinul de aplicaţii Google Play pe smartphone-urile şi tabletele care rulează sistemul de operare Android. 

În plus, furnizorul american de software nu le-a permis producătorilor de gadget-uri nici pre-instalarea altor servicii de la terţi, cum ar fi Yandex. Amenda a fost calculată ca procent din vânzările pe care le are compania americană pe piaţa din Rusia prin intermediul magazinului de aplicaţii mobile Google Play, potrivit autorităţilor ruse. Mai exact, amenda reprezintă un procent cuprins între 1-15% din veniturile totale generate de Google Play pe piaţa din Rusia în 2014.

Autorităţile ruse i-au cerut companiei americane să modifice condiţiile impuse producătorilor de dispozitive mobile. Google a făcut apel, oficialii gigantului IT menţionând că vor analiza atent decizia autorităţilor ruse înainte de a acţiona.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO