Business Hi-Tech

Google aprovizionează HTC cu muniţie pentru războiul cu Apple din tribunale

Google aprovizionează HTC cu muniţie pentru războiul cu Apple din tribunale

Autor: Radu Racu

08.09.2011, 11:55 3320

Războiul juridic pe care Apple îl poartă cu cei mai mari producători de dispozitive mobile cu touchscreen ar putea lua o nouă turnură, după ce Google, gigantul care patronează cel mai popular sistem de operare pentru smartphone-uri şi tablete - Android - a decis să-şi ajute clienţii prin furnizarea unor brevete de invenţie cu care companiile pot ataca compania lui Steve Jobs în justiţie, scrie Bloomberg.

Google a transferat un pachet de 9 brevete de invenţie în proprietate producătorului taiwanez de telefoane HTC, pe baza cărora compania asiatică a iniţiat miercuri o acţiune juridică împotriva Apple. Google a refuzat să comenteze motivele pentru care a făcut transferul.

Analiştii de profil consideră că mişcarea reprezintă o nouă etapă în lupta care se poartă acum în tribunale între cele mai mari companii. Google, care a fost criticat până acum că a stat deoparte, în timp ce partenerii săi care foloseau Android încasau lovitură după lovitură în justiţie de la Apple, a decis să aibă un rol mai activ în lupta din aşa-numita piaţă touchscreen, considerată drept una dintre cele mai concurenţiale.

Recent, compania care deţine şi cel mai popular motor de căutare de pe internet, a anunţat că intenţionează să-şi lărgească portofoliul de brevete, pentru a se proteja împotriva acţiunilor juridice care privesc furtul de tehnologie. Google se loveşte şi în această cursă de o concurenţă puternică din partea Apple.

Decizia Google de a transfera brevetele către HTC vine la scurt timp după ce Apple a obţinut de la un tribunal din Germania blocarea vânzărilor tabletei Samsung Galaxy Tab 10.1, pe fundamentul încălcării unor brevete de invenţie la partea de hardware. Apple ami intentat procese şi rivalilor HTC şi Motorola.

Android, sistemul de operare dezvoltat de Google atât pentru tablete cât şi pentru smartphone-uri, deţine supremaţia pe acest segment, cu o cotă de piaţă de circa 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO