Business Hi-Tech

Google ar putea achita un miliard de euro în Franţa pentru neplata taxelor

Google ar putea achita un miliard de euro în Franţa...

Autor: Ioana Nita

28.04.2014, 00:02 265
Gigantul american Google ar putea plăti un milliard de euro autorităţilor fiscale din Franţa în cuantumul unor taxe neplătite din ultimii zece ani, scrie The Wall Streel Journal. Luna trecută, autorităţile franceze au trimis companiei americane o evaluare fiscală pentru sumele pe care le datorează statului, acesta fiind rezultatul unei investigaţii începute în urmă cu trei ani. „În martie 2014, am primit o evaluare fiscală de la autorităţile fiscale din Franţa. Credem că s-a făcut o evaluare corectă şi ca declaraţiile noastre fiscale să fie susţinute de aceasta. Cu toate acestea, există şi posibilitatea unei ajustări a declaraţiilor noastre fiscale în ceea ce priveşte relaţia cu autorităţile franceze”, au spus reprezentanţii Google în declaraţiile trimise către autorităţile fiscale americane.
 
Nu se cunoaşte suma exactă datorată de Google statului francez, însă conform unor surse apropiate situaţiei se vehiculează că evaluarea făcută se ridică la un miliard de euro. Reprezentanţii Google au refuzat să comenteze cu privire la suma calculată de autorităţile franceze. Investigaţia făcută de statul francez se alătură anchetelor şi plângerilor autorităţilor fiscale din întreagul continent cu privire la taxele şi impozitele plătite de marile companii americane în Europa.
 
Google, la fel ca şi alte companii de tehnologie, îşi înregistrează toate veniturile realizate în Europa la sediul regional din Irlanda, care este considerat un paradis fiscal. Spre exemplu, în 2012 Google a realizat în Franţa venituri de 193 milioane de euro şi a plătit taxe de doar 6,6 milioane euro. Iar în Irlanda compania americană a declarat venituri de 15,5 mil. euro în 2012 şi a plătit impozite de 33 de mil. euro. În România gigantul american a raportat în 2012 venituri de 2,5 miloane euro prin firma Google Bucharest SRL, însă agenţiile de publicitate estimează că în realitate gigantul online ar fi realizat venituri de 15,3 mil. euro de la clienţi locali.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO