Business Hi-Tech

Google atacă piaţa laptopurilor cu sistemul de operare Chrome

Autor: Ştefan Vrabie

12.05.2011, 23:36 794

Google, cel mai popular motor de căutare online, a prezentatprimele laptopuri care funcţionează cu sistemul de operare Chrome,dispozitivele urmând să intre în vânzare luna viitoare.

Google atacă astfel Microsoft, care deţine supremaţia pe piaţasistemelor de operare prin Windows, scrie cotidianul american TheWall Street Journal. Denumite "Chromebooks", primele modele delaptopuri Google vor fi produse de Acer şi Samsung şi vor fidisponibile pe piaţă începând cu 15 iunie, la un preţ de 349,respectiv 429 de dolari.

Compania nu se aşteaptă să facă bani din vânzările de laptopurică­tre persoane fizice, dar speră să obţină un profit de laclienţii corporate sau instituţii de învăţământ şi guvernamentale,cărora le va furniza laptopul cu toate aplicaţiile Googlepreinstalate contra unui abonament lunar de 28, respectiv 20 dolaritimp de trei ani.

Lansarea laptopurilor Google, mişcare ce a durat mai mult de doiani să fie pusă în aplicare, vine într-un moment în care vânzărilede laptop-uri şi netbook-uri la preţuri mici au avut de suferit dincauza tabletelor precum iPad-ul de la Apple. Google a intrat însăşi pe segmentul dispozitivelor mobile cu telefoanele mobileNexus.

Laptopurile bazate pe Chrome vor folosi browserul web cu acelaşinume şi vor rula în principal aplicaţii web precum cele din suitaApps a companiei (pentru care Google încasează un abonament lunarde 50 de dolari de la firmele utilizatoare), dar şi Gmail sau Docs,Google mizând că utilizatorii vor adopta astfel din ce în ce maimult aplicaţiile de tip cloud computing.

Şi, la fel ca în cazul Android, Google speră să atragădezvoltatorii de software către platforma proprietară, o serie deaplicaţii pentru laptopuri urmând să fie astfel gratuite în cadrulmagazinului Web Store pentru Chrome. Peste 160 de milioane deutilizatori folosesc în prezent browserul web Chrome, cifră încreştere faţă de nivelul de 70 de milioane din 2010, potrivit luiSundar Pichai, vicepreşedintele responsabil de Chrome.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO