Business Hi-Tech

Google cauta aliati pentru a avea acces la o retea de telefonie mobila

24.07.2007, 19:31 18

Google, cel mai popular motor de cautare de pe internet, ar putea colabora cu operatori de telefonie mobila mai putin puternici pentru a-si crea propria retea, in incercarea de a castiga un razboi din ce in ce mai intens cu AT&T si Verizon Wireless, scrie Bloomberg.
Saptamana trecuta, Google a anuntat ca va plati cel putin 4,6 mld. dolari (3,33 mld. euro) in cadrul unei licitatii de frecvente radio din Statele Unite.
In loc sa foloseasca spectrul de frecvente pentru a-si dezvolta propria retea de telefonie mobila, este mult mai probabil ca Google sa apeleze la operatorii deja existenti pe piata, a declarat Chris Sacca, seful departamentului de proiecte speciale.
"Am vazut multe companii cu care ne-ar placea sa colaboram si sunt multe firme care doresc sa se afirme", a adaugat Sacca.
Google intentioneaza sa-si extinda platforma publicitara AdSense pe segmentul dispozitivelor mobile, in incercarea de a se impune si pe aceasta piata. Analistii sunt de parere ca posibile parteneriate cu companii de telefonie ar putea ajuta promovarea tehnologiei Google, printr-o tehnica similara cu cea utilizata de Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, care subcontracteaza companiile care ar avea potentialul de a spori vanzarile de semiconductori pe termen lung.
Printr-un parteneriat cu o companie de telefonie, Google ar avea acces liber la o retea mobila fara a fi nevoita sa o administreze. Intel a realizat un parteneriat similar in iulie 2006, investind 600 mil. dolari (434,7 mil. euro) in compania Clearwire, pentru a promova tehnologia WiMAX - un standard pentru viitoarele retele 4G.
Sacca nu a dorit sa precizeze numele companiilor pe care Google le-ar putea lua in considerare, insa a amintit de compania Leap Wireless International, ca un exemplu de operator mobil care se descurca cu greu in lupta cu rivalii mai puternici.
Dupa ce a devansat companiile Yahoo! si Microsoft pe piata motoarelor de cautare, Google constituie acum o amenintare pentru AT&T si Verizon, a declarat Daniel Briere, directorul executiv al companiei de consultanta si cercetare TeleChoice din Statele Unite.
"Oricine nu se teme de Google este naiv", a adaugat Briere. La sfarsitul lunii iunie, lichiditatile si titlurile de plasament Google totalizau 12,5 mld. dolari (9,05 mld. euro).
Google doreste ca frecventele radio licitate sa fie vandute conditionat. Potrivit oficialilor companiei, consumatorii care achizitioneaza un mobil ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si alege operatorul de telefonie, precum si aplicatiile software pe care le doresc instalate pe aparat. Google doreste de asemenea ca firma care castiga licitatia sa inchirieze frecventele libere altor companii.
Aceasta abordare ar da nastere la un mediu mult mai competitiv, ajutand in acelasi timp consumatorii, a precizat Sacca.
AT&T si Verizon, cei mai mari operatori de telefonie din Statele Unite, se opun ideii de a inchiria frecvente, dorind sa foloseasca spectrul pentru a-si extinde retelele de transfer de date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO