Business Hi-Tech

Google deschide un nou front in lupta de pe piata smartphone cu mobilul 3D Nexus One

Google deschide un nou front in lupta de pe piata smartphone cu mobilul 3D Nexus One
07.01.2010, 00:00 41

Google, compania care detine cel mai utilizat motor de cautarepe internet din lume, a facut un nou pas in industria mobila,lansand primul telefon mobil sub brand propriu si un magazin onlinede unde clientii pot achizitiona telefonul, scrie presa americana,care noteaza insa ca evenimentul va avea un impact mult mai mic pepiata decat cred oficialii companiei.

Lansarea magazinului online google.com/phone, de undeconsumatorii pot achizitiona pentru moment doar mobilul Nexus One,este vazuta de Google drept o schimbare esentiala in industriatelecom si online, care ii va permite sa aiba o relatie directa sieficienta cu clientii finali. "Vrem de asemenea o experienta simplapentru utilizatori: un proces simplu de achizitie, planuri tarifaresimple de la operatori, livrare simpla. Scopul magazinului este saofere o metoda eficienta de a conecta utilizatorii online ai Googlecu diverse echipamente care utilizeaza propria noastra platformasoftware, Android", a declarat Mario Queiroz, vicepresedinte demanagement al produselor la Google. Cu timpul vor fi adaugate maimulte echipamente si mai multi operatori telecom.

Compania nu a facut acest pas pentru a face profituri dinretail, ci pentru a castiga mai mult din publicitatea pe mobil, oafacere care va exploda in anii urmatori. "Exista o oportunitate dea face profit din vanzarea telefoanelor, insa nu aici e obiectivulnostru. Afacerea noastra principala este publicitatea", a declaratAndy Rubin, vicepresedintele Google care raspunde de tehnologiaAndroid. New York Times noteaza de altfel diferenta majora intreApple si Google: Apple face profit din vanzarea iPhone, in timp ceGoogle vinde mobile pentru a face mai multi bani din publicitateonline. Analistii spun insa ca gigantul web, care obtine anualvenituri de peste 22 mld. dolari, nu revolutioneaza piata, catavreme s-a multumit, spre exemplu, sa lase in continuare pe seamaoperatorilor telecom subventiile din pretul mobilului. "Ar fi fostfrumos sa vedem Google facand ceva unic. Asistam la o evolutie, nula o revolutie", spune Danny Sullivan, editor al SearchEngineLand,care s-ar fi asteptat ca Google sa subventioneze pretul Nexus dinprofitul pe care il face din publicitate. New York Times scrie, deasemenea, ca magazinul Google, "care ar fi trebuit sa creeze ofalie fundamentala fata de actuala stare de lucruri din industriade telefonie mobila", nu este o idee noua cata vreme o multime dealte telefoane precum Nokia sau Sony Ericsson pot fi cumparateonline, fara nicio obligatie fata de un anume operator.

"Google spera sa-si extinda magazinul online pentru a produceintr-adevar un cutremur in industrie, insa pentru moment Nexus Oneeste un mobil care e un concurent de seama pentru Motorola Droid sinu pentru Apple iPhone, iar magazinul ofera zero avantaje princomparatie cu achizitia terminalulul impreuna cu un abonament laT-Mobile", scrie New York Times. Nexus costa 179 de dolari cuabonament T-Mobile sau 529 de dolari fara abonament.

Google a lansat marti seara, in California, telefonul mobilinteligent Nexus One, primul dezvoltat de companie, si fabricat decompania taiwaneza HTC. Nexus One este primul dispozitiv electronicproiectat de Google si vandut de companie sub brandul propriu incei 11 ani de activitate a gigantului cautarilor online.Investitorii au adoptat o atitudine "wait-and-see" fata de lansareaNexus One, prima "aventura" a Google pe piata electronicelor deconsum. Mobilul urmeaza sa fie vandut "din primavara" in Europa degrupul Vodafone, ceea ce inseamna ca mobilul ar putea ajunge astfelpe piata locala. Vodafone este de altfel primul operator care alansat in Romania un mobil HTC cu platforma Google Android.

Ecran: touchscreen AMOLED de 3,7 inci (9,4 cm), cu o rezolutiede 480 x 800 de pixeli. Blogul de tehnologie Engadget.com, care atestat deja de cateva saptamani Nexus, scrie ca ecranul mobiluluieste la fel de bun sau mai bun decat orice alt telefon cu platformaAndroid, insa, desi rezolutia este una ridicata, utilizatorii nupot vedea in aplicatii precum Gmail toate functiile din meniu, desiacest lucru ar fi fost de asteptat, data fiind marimea displayului."Marea problema" a displayului este, insa, balanta de culori, uneledintre ele, precum rosul si portocaliul, fiind suprasaturate,potrivit Engadget. "Ah, si vreti sa utilizati acest mobil la luminazilei? Uitati acest lucru. Ca majoritatea display-urilor de acesttip, Nexus One este un cosmar din acest punct de vedere." Blogul detehnologie Techcrunch, care a testat de asemenea din decembrieNexus, scrie insa ca mobilul "are cel mai bun ecran touchscreen depe piata, care bate de departe display-ul iPhone, care are orezolutie mai mica. Ecranul este stralucitor si viu, este o placeresa-l folosesti", scrie Techcrunch.

Dimensiuni: Mobilul este unul dintre cele mai subtiri de pepiata, cu cei 11,5 milimetri ai sai si cantareste 130 de grame.Apple iPhone 3GS e un pic mai gros (12,3 mm) si mai greu (135 degrame). "Mobilul e mai usor decat pare, iar forma lui rotunjita ilface cu adevarat confortabil de utilizat", scrie Engadget.

Butoane: Mobilul are un trackball - la fel ca Blackberry-urilesi unele laptop-uri Lenovo (IBM), care poate fi utilizat pentrunavigarea in meniu sau realizarea unei fotografii, dar si butoanefizice pentru volum si pornirea/inchiderea terminalului. In parteade jos a ecranului, imediat deasupra trackball-ului, Nexus arepatru butoane touch care au functiile: inapoi, meniu, revenire laecranul initial si cautare. Trackballul se poate colora in treinuante diferite, pentru a notifica aparitia unor mesaje e-mail saude chat noi. Telefonul are si un jack de 3,5 mm pentru casti si unport microUSB pentru incarcarea bateriei si conectarea lacalculator. Engadget scrie ca trackball-ul aproape "inutil" esteplasat "ciudat", iar cele patru butoane sunt de asemenea amplasatein asa fel incat pot fi apasate accidental atunci cand se scrie unSMS sau un e-mail. Techcrunch insista asupra faptului ca cea maimare parte a interactiunii cu mobilul se desfasoara prin"minunatul" ecran de 3,7 inchi.

Software: Mobilul utilizeaza versiunea 2.1 a platformei Andoidsi include mai multe aplicatii si functii, printre care se numarasi posibilitatea de a naviga cu ajutorul Google Maps si a modululuiGPS incorporat. Utilizatorii pot dicta destinatia, folosind functiade recunoastere a vocii. De altfel, utilizatorii pot dicta oricetext - fie ca e vorba de un mesaj e-mail, SMS sau pe Facebook sauTwitter. Dictarea nu este insa valabila in limba romana.Utilizatorii pot folosi multiple conturi Gmail, iar mobilul aresuport pentru Microsoft Exchange. Lista de contacte din mobil poateagrega continut din mai multe surse, inclusiv de pe Facebook."Posibilitatea de a introduce text prin dictare este senzationala",scrie Techcrunch. "Acuratetea este in general buna, este o functiecare economiseste masiv timpul. Google ofera si o functie de backupa setarilor si o interfata tridimensionala." Engadget afirma, insa,ca platforma soft nu aduce o imbunatatire dramatica fata decelelalte versiuni, cele mai multe schimbari fiind unele"cosmetice". "Google a imbunatatit navigarea in meniu, iar animatia3D ajuta in acest sens. In plus, numarul de «homescreen-uri acrescut de la trei la cinci, adaugand elemente asemanatoare iPhone,dar este vorba doar de imbunatatiri, nu de functii complet noi.Insa, spre exemplu, playerul de fisiere muzicale nu a fost schimbataproape deloc, iar performanta sa este la fel de slaba ca intrecut." Engadget adauga ca una dintre cele mai mari probleme aleplatformei soft este imposibilitatea de a utiliza mai multe degetepe ecran (multitouch) la fel ca la iPhone, astfel ca nevoia uneitastaturi devine "apasatoare" in cazul utilizarii multoraplicatii.

Camera foto: de 5 megapixeli cu autofocus, blit si posibilitateade a marca locatia unde a fost facuta poza prin intermediulcoordonatelor furnizate de modulul GPS (geo tagging). Vitezaaplicatiei prin care sunt realizate fotografiile cu Nexus acrescut, scrie Engadget, iar pozele - chiar si cele facute cublitul - au avut o calitate buna a detaliului, scrie Engadget."Focusul este realizat foarte repede, iar imaginile au iesit - maimult sau mai putin - asa cum am sperat." Techcrunch se declaraincantat de camera foto si in special de posibilitatile de arealiza imagini in conditii de slaba luminozitate. Pozele pot fiulterior vizualizate intr-o galerie 3D. Mobilul poate inregistra sifilme MPEG4 care pot fi apoi incarcate pe YouTube printr-un singurclick.

Procesor & Memorie: Nexus este echipat cu procesorulSnapdragon cu o viteza de pana la 1 GHz, realizat de americanii dela Qualcomm. Mobilul are 512 Mb de memorie flash, 512 MB de memorieRAM si un card SD de 4 GB, care poate fi insa inlocuit cu unul depana la 32 GB. "Procesorul este mai mult decat capabil sagestioneze grafica 3D a Nexus, multiplele aplicatii care ruleaza inbackground si utilizarea intensiva a browserului. Spre deosebire decelelalte mobile cu Android de pana acum, Nexus nu se poticnesteatunci cand sunt utilizate mai multe aplicatii", scrie Techcrunch."Mobilul nu are optiuni noi de stocare pentru instalarea deaplicatii, utilizatorii fiind din nou limitati la o mica partitiepentru acest lucru", scrie Engadget. "Telefonul este rapid, insa nureprezinta un mare pas inainte fata de Droid. Deschidereaaplicatiilor pe Nexus a parut rapida", adauga sursa citata.

Baterie: de 1400 mAh, care poate fi scoasa din telefon (spredeosebire de iPhone). Potrivit HTC, durata de viata a bateriei estede pana la 10 ore pentru apeluri, 5 ore pentru utilizareainternetului prin 3G, redare video de pana la 7 ore si pana la 20de ore pentru redarea unor fisiere audio. Engadget scrie ca bateriaNexus a avut o performanta "admirabila", notand totusi ca apelurilelungi reduc semnificativ din puterea bateriei, ceea ce indicafaptul ca telefonul nu este unul din categoria celor care nutrebuie incarcate zilnic. Pe de alta parte, Techcrunch anunta ca areusit sa "omoare" bateria Nexus in doar 1,5 ore cu unul dinjocurile care pot fi instalate pe mobil. "Toate jucariile hardwarese dovedesc a fi mari consumatoare de energie. Durata de viata abateriei este una foarte scurta, chiar daca este masurata dupastandardele iPhone. Totusi se pot face setari hardware si softwarepentru a ajusta consumul de energie."

Calitatea apelurilor: Mobilul are doua microfoane diferite, unuldintre ele fiind utilizat pentru a imbunatati calitatea apelurilorprin reducerea zgomotului captat. Cel de-al doilea microfon, plasatpe spatele mobilului, are functia de a monitoriza nivelul de zgomotsi de a incerca sa-l anuleze. Pe de alta parte, difuzorul pare a fisubdimensionat, astfel ca nivelul sunetului este sub asteptari siface dificile conversatiile "pe speaker", noteaza Engadget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO