Business Hi-Tech

Google face o "ferma" de servere in Austria

08.12.2008, 18:56 198

Compania americana Google, operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet, va construi in urmatorii doi ani un centru de date in nordul Austriei, unde a achizitionat deja un teren de 75 de hectare, scrie ziarul francez Le Figaro.

Kay Oberbeck, purtatorul de cuvant al Google, a precizat ca proiectul a fost demarat in luna mai a acestui an, compania americana analizand 12 locatii din Europa inainte de a alege Kronstorf, o localitate cu 3.000 de locuitori, situata in apropierea orasului Linz.
Principalele motive pentru care Google a ales orasul austriac sunt climatul economic favorabil, proximitatea fortei de munca instruite si resursele naturale disponibile (apa, electricitate).
Centrul de date Google va avea initial intre 50 si 100 de angajati. Presa austraica sustine ca valoarea investitiei s-ar putea ridica la cateva sute de milioane de euro.
Potrivit Institutului audiovizualului si telecomunicatiilor din Europa (Idate), operatorii motoarelor de cautare pe internet au investit in ultimii doi ani peste 5 mld. dolari (3,8 mld. euro) in propriile infrastructuri informatice. Google detine circa 500.000 de computere in 50 de centre de date din intreaga lume, dar compania nu anunta cat investeste in constructia acestora. Vicent Bonneau, consultant la Idate, sustine ca fiecare centru de date Google poate costa intre 200 si 500 de milioane de dolari (155 - 387 mil. euro).
Aceste centre de date, denumite si "ferme" de servere, gazduiesc o retea de computere capabile de procesare paralela care gestioneaza miliarde de cereri intr-o fractiune de secunda. Pentru a functiona, acestea necesita foarte multa energie electrica, dar si o sursa constanta de apa pentru racire.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO