Business Hi-Tech

Google, HTC si T-Mobile ataca piata mobilelor de business

18.08.2008, 19:26 15

Primul telefon mobil care utilizeaza sistemul de operare Google Android va fi pus in vanzare in Statele Unite de catre operatorul T-Mobile, precizeaza surse apropiate companiei, citate de cotidianul New York Times.
Noul terminal va fi produs de firma taiwaneza High Tech Computer (HTC), unul din cei mai mari producatori de PDA-uri si smartphone-uri bazate pe Windows Mobile, si ar putea fi comercializat pe piata americana cel mai devreme in luna octombrie.
Analistii se asteapta ca terminalul sa reprezinte o alternativa viabila atat petnru Apple iPhone, cat si pentru alte terminale de tip smartphone care utilizeaza sisteme de operare de la Research In Motion (BlackBerry), Nokia (Symbian), Microsoft (Windows Mobile) sau Palm. Telefonul HTC va dispune de un ecran tactil similar celui folosit in iPhone, dar va avea si o tastatura clasica. Data exacta a lansarii noului celular depinde de certificarea noii platforme de catre Comisa Federala pentru Comunicatii. Conducerea celor trei companii implicate in acest proiect spera sa anunte noul aparat in septembrie pentru a-l putea pune in vanzare pana in iarna, pentru a atrage mai multi cumparatori cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Apple iPhone a reusit sa castige popularitate datorita designului sau si datorita faptului ca producatorul a permis utilizatorilor sa descarce aplicatii dezvoltate de catre terti. Telefoanele Google urmaresc acelasi lucru: platforma Android este disponibila unui consortiu de peste 30 de companii, ce include operatori mobili si producatori de terminale care vor facilita personalizarea aparatelor de catre utilizatori.
Google, operatorul celui mai popular motor de cautare online, intentioneaza sa lanseze cat mai rapid noua platforma, deoarece considera ca internetul mobil este un element cheie in sustinerea cresterii pe termen lung a veniturilor generate din publicitatea digitala. "Vom putea castiga mai multi bani din servicii pentru telefoanele mobile decat din servicii care pot fi accesate numai pe computere", a declarat Eric Schmidt, CEO al Google.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO