Business Hi-Tech

Google intra pe piata browserelor web

03.09.2008, 17:54 17

Compania americana Google, operatorul celui mai popular motor de cautare pe internet, va lansa propriul sau browser web, in incercarea de a ataca suprematia rivalului Microsoft pe acest segment, scrie Bloomberg.
Browserul, cunoscut sub numele de Chrome, este disponibil de astazi pentru descarcare, in peste 100 de tari, sub forma de aplicatie de test (beta).
Softul Google va concura in primul rand cu browserul Internet Explorer al gigantului software Microsoft, care domina in prezent piata, avand cota de peste 70%, potrivit firmei de cercetare Net Applications.
Microsoft, cel mai mare producator de soft din lume, a lansat saptamana trecuta versiunea opt a Internet Explorer, disponibila tot sub forma beta. Al doilea jucator de pe piata este Mozilla, producatorul browserului Firefox, care este utilizat de 20% din persoanele care intra pe internet.
Miza pentru care se va lupta si Google o reprezinta piata utilizatorilor care folosesc un browser de internet pentru a accesa aplicatii online gen e-mail, calendar, agenda electronica, dar si instrumente de tip office (procesare text, prezentari, tabele), care au fost pana de curand disponibile numai offline. Piata pentru aplicatii software accesibile direct pe internet ar putea atinge valoarea de 160 mld. dolari (109,6 mld. euro) pana in 2011, potrivit Merrill Lynch. Suma include si veniturile generate de publicitate.
"Am realizat ca web-ul a evoluat de la pagini simple de text la aplicatii interactive, ceea ce ne-a determinat sa regandim ideea de browser", au declarat inginerii Google responsabili de proiect. "Ceea ce am vrut sa construim este nu doar un browser, ci si o platforma moderna pentru aplicatii si pagini Web", au adaugat acestia.
Pe piata browserelor de internet mai sunt prezente aplicatiile Opera si Safari, produse de catre compania americana Apple. "Cu Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera si alte aplicatii, exista o competitie de ceva vreme, iar noul browser intensifica asta", a declarat John Lilly, directorul companiei Mozilla.
Noua aplicatie Google este gandita special pentru noua generatie de aplicatii web care se bazeaza pe imagini si fisiere multimedia (audio/video). Oficialii companiei au adaugat ca aplicatia va putea izola paginile web sub forma de tab-uri, utilizatorii avand posibilitatea de a inchide paginile separat, fara a inchide intregul browser (facilitate introdusa in Internet Explorer 7).
Ca si Firefox, Google intentioneaza sa lanseze Chrome ca o aplicatie cu cod deschis (open-source). Acest lucru permite programatorilor sa editeze codul si sa isi adauge propriile instrumente. Oficialii companiei Mozilla au anuntat saptamana trecuta ca au prelungit pana in 2011 intelegerea cu Google, in urma caruia browserul Firefox va utiliza Google ca motor de cautare principal.

Cu cine concureaza?

Microsoft Internet Explorer, browserul integrat de gigantul de software in sistemul de operare Windows. Aplicatia este folosita de 72% dintre utilizatorii care acceseaza internetul.

Mozilla Firefox, cu o cota de 20% din piata, este un browser open-source care a castigat multi clienti ce utilizau alternativa Microsoft.

Apple Safari, clientul proprietar dezvoltat de Apple pentru sistemul de operare MacOS si adaptat pentru Windows. Cota de piata: 6,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO