Business Hi-Tech

Google lansează oficial YouTube România

Dan Bulucea, Country Manager Google România

Dan Bulucea, Country Manager Google România

Autor: Andreea Anghel

25.04.2013, 14:54 1319

Google, compania american care deţine din 2006 platforma online YouTube, cea mai populară comunitate video online cu peste 1 miliard de utilizatori activi pe lună din întreagă lume a anunţat astăzi lansarea YouTube România.

„Am muncit foarte mult să aducem YouTube în România. Este un proiect foarte complex, care necesită foarte multe resurse şi a gestiona din punct de vedere legal şi logistic tot ceea ce presupune este foarte mult. Au fost mulţi paşi care au trebuit realizaţi şi l-am adus cât am putut de repede”, a declarat Dan Bulucea, Country Manager Google România.

România este cea de-a 57-a ţară din lume care aduce YouTube-ul pe plan local.

“Varianta autohtonă va afişa cele mai vizionate şi mai populare videoclipuri locale şi va constitui o platformă pentru creatorii români de conţinut, agenţii de publicitate sau branduri. Orice persoană care are conexiune la internet şi o cameră video poate distribui conţinut original accesibil în întreaga lume”,  potrivit informaţiilor Google România.

 

Întrebat câţi utilizatori activi YouTube sunt în România pe lună, Dan Bulucea  a spus că “ în România sunt aproximativ 10 milioane de utilizatori de internet şi probabil dintre ei marea majoritate accesează YouTube”.  În ceea ce priveşte echipa care a lucrat la aducerea platformei YouTube, şeful Google a spus că “nimeni nu poată spune exact câţi oameni au lucrat, pentru că au fost echipe distribuite prin toate locurile din lume, colegi din regiune şi mulţi alţii”.

Prin varianta locală a platformei video, muzicienii şi compozitorii români reprezentaţi de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Asociaţia pentru Drepturi de Autor  vor putea fi remuneraţi din vizualizarea clipurilor pe YouTube datorită încheierii unui acord de licenţiere cu You Tube. Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România are aproximativ 7.700 de membri, iar pentru aceştia „platforma You Tube România reprezintă o intrare în normalitate. Este o oportunitate ca repertoriul membrilor noştri să poată fi recunoscut la nivel mondial”, a spus Mircea Drăgan, membru în Consiliul Director al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor /UCMR-ADA.

Parteneriatul cu YouTube se adresează tuturor generaţiilor de compozitori şi vor putea fi încărcate toate genurile de muzică.

Întrebaţi cu cât vor fi plătiţi compozitorii români care îşi postează operele pe platforma, reprezentanţii YouTube Europe nu au oferit un răspuns punctual, spunând că va fi o plată individualizată. Primii parteneri You Tube în România sunt casele de producţie: Hahaha Production, MediaPro Music, Cat Music, Roton dar şi televiziunea publică română, TVR, care au decis să publice conţinut propriu pe youtube.ro

Potrivit reprezentanţilor You Tube Europe, acest ecosistem pe care You Tube îl aduce în România prezintă un potenţial “enorm” de creştere, pentru că pune în legătură vizitatorii cu creatorii de conţinut şi cu agenţiile de publicitate.  “You Tube este o platfomă care va ajuta industria muzicală să fie mai populară şi mai vizibilă la nivel mondial” a spus Bulucea. 

Potrivit unor statistici globale, în fiecare lună pe You Tube sunt vizionate peste 4 miliarde de ore de conţinut video şi  în fiecare minut sunt încărcate 72 de ore de conţinut.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO