Business Hi-Tech

Google lansează Street View în opt oraşe din România

Google lansează Street View în opt oraşe din România

Autor: Magraon Andreea

08.12.2010, 23:50 447

Serviciul este disponibil momentan pentru Bucureşti, Arad,Oradea, Braşov, Timişoara, Cluj, Constanţa şi Sibiu. "Planurile deviitor cu privire la Street Viw depind foarte mult de cum va fiprimit serviciul. Cred că fotografiile vor fi înnoite la uninterval de 1-2 ani", a declarat Dan Bulucea, country managerulGoogle în România. Serviciul, lansat în 2007 în SUA, acoperă străzicu o lungime totală de peste 6.000 de kilometri în ţară, Româniafiind cea de-a 27-a ţară în care sunt disponibile imaginilepanoramice. Street View poate fi accesat prin intermediulportalului Google Maps sau al aplicaţiei Google Earth.

Potrivit lui Bulucea, Street View este un instrument pentrucompaniile locale să se promoveze pe internet şi pentru a-şicreştere afacerile. El a estimat că în prezent 20% din companiiledin România folosesc internetul ca metodă de promovare. "Noi sperămsă creştem acest procent în viitorul apropiat la 30%", spuneBulucea, care înainte de a ocupa acest post a lucrat 12 ani încadrul Microsoft, cel mai mare producător de software din lume.

Gigantul internet, care şi-a deschis la începutul lunii trecuteun birou în România, vrea să-şi mărească afacerile în acest an cucirca 30%, în trend cu creşterea pieţei de publicitate online, amai spus Bulucea. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului,Google a obţinut anul trecut din România venituri de 121.416 euroşi un profit brut de puţin peste 2.000 de euro. Cu toate acestea,afacerile companiei sunt estimate la câteva milioane de euro dejucătorii din piaţă. Potrivit unei estimări a ZF, veniturile Googleîn România sunt de 5-10 milioane de euro pe an. Estimarea estefăcută în baza existenţei a circa 10.000 de pagini de internet caresunt promovate prin serviciul AdWords, serviciu de publicitateonline plătită al Google. Suma medie de bani pe care o companie ocheltuie pe AdWords depinde de cât de mult doreşte să se promoveze,putându-se aproxima la 500-1.000 de euro pe an de fiecareclient.

Google România are în prezent doar doi angajaţi. Pe lângă DanBulucea, de afacerile Google se ocupă şi Norbert Simionescu, dinpoziţia de account strategist. Compania caută să recruteze unproduct marketing manager, potrivit datelor de pe site-ulcompaniei. "În curând vor mai fi deschise şi alte posturi pentrubiroul din Bucureşti, care vor fi postate pe site", a declaratBulucea. El, estimează că până la finele anului viitor echipalocală va ajunge la 7-8 angajaţi, în domenii precum marketing sauvânzări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO