Business Hi-Tech

Google şi Microsoft raportează profit în creştere în primul trimestru al anului 2013

Google şi Microsoft raportează profit în creştere în...

Autor: Andreea Anghel, Marius Oncu

22.04.2013, 00:06 314

Giganţii americani Google, operatorul celui mai utilizat motor de căutare din lume, şi Microsoft, una dintre cele mai mari companii de produse software din lume, au raportat creşteri ale veniturilor şi ale profitului net pentru primul trimestru al anului 2013.

Profitul Google a crescut în primul trimestru al acestui an cu 16%, la 3,35 miliarde de dolari, cu venituri în creştere, în timp ce preţul publicităţii vândute pe site-uri şi prin aplicaţii mobile a continuat să scadă, chiar dacă mai lent decât în trimestrele anterioare.

O parte mai mare a activităţii pe motorul de căutare online al Google vine de pe smartphone-uri şi tablete, segment pe care publicitatea este în general mai ieftină decât cea care ţinteşte utilizatorii de PC-uri, scrie cotidianul Wall Street Journal. Veniturile pentru primul trimestru, fără divizia Motorola Mobility, încorporată la mijlocul anului trecut, au urcat cu 22%, la 12,95 miliarde de dolari, avans similar celui din trimestrul al patrulea. Incluzând şi Motorola, veniturile au avansat cu 31%, la 13,97 miliarde de dolari. Preţul mediu plătit de clienţi pentru publicitate la clicuri date de utilizatorii de internet a scăzut cu 4%, faţă de un declin de 6% în trimestrul al patrulea. Scăderea de preţ înregistrată concomitent cu un avans de 20% al numărului de clicuri a fost cea mai redusă din trimestrul al patrulea din 2011, când compania a început să înregistreze evoluţia negativă.

Profitul Microsoft pentru al treilea trimestru al anului fiscal în curs, perioada ianuarie-martie, a crescut cu 19%, la 6,06 miliarde de dolari, şi a depăşit aşteptările analiştilor, susţinut de controlul costurilor, vânzarea unor active şi operaţiunile de software pentru servere.

Rezultatele grupului american au fost afectate, însă, de cererea slabă pentru PC-uri rulând cel mai recent sistem de operare, Windows 8, potrivit Bloomberg.

Câştigul pe acţiune s-a situat la 72 de cenţi, peste estimărilor analiştilor, de 68 de cenţi. Veniturile au urcat cu 18%, la 20,5 miliarde de dolari, în linie cu estimările.

Directorul general al Microsoft Steve Balmer a ţinut sub control cheltuielile iar vânzarea de soft dedicat companiilor a fost în creştere. Aceste elemente pozitive au redus impactul declinului vânzărilor de PC-uri în primele trei luni ale acestui an - cel mai puternic înregistrat până în prezent.

Compania americană IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT din lume a raportat pentru primul trimestru al anului 2013 venituri în valoare de 23,41 miliarde de dolari, în scădere cu 5% de la 24,67 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit de 3,03 miliarde de dolari cu 1%  mai puţin faţă de anul trecut când a înregistrat un profit de 3,07 miliarde de dolari.  Rezultatele s-au aflat sub aşteptările analiştilor, motiv pentru care preţul acţiunilor IBM a scăzut în ziua anunţării rezultatelor. Scăderea veniturilor şi a profitului a fost cauzată de întârzierile în livrarea de soluţii software pentru companiile din domeniul tehnologic.

Producătorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD) a anunţat pentru primul trimestru al anului 2013 venituri în valoare de 1,09 miliarde de dolari şi a raportat o pierdere de 146 de milioane de dolari. Veniturile au scăzut cu 6% faţă de trimestrul anterior şi cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

AMD se confruntă cu un declin dureros. Începând din ultimul trimestru al anului 2011, când a înregistrat venituri de 1,7 miliarde de dolari, a scăzut treptat la 1,6 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2012, până la 1,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului curent. 

Situaţia AMD nu este însă o surpriză în contextul în care piaţa de PC-uri care generează o mare parte din veniturile sale a scăzut dramatic şi se află într-o continuă scădere. Vânzările de PC-uri au scăzut cu 13,9 % adică  76,3 milioane de unităţi în primul trimestru al anului 2013, faţă de trimestrul trecut. În acestă situaţie, este greu pentru companiile care produc componente pentru PC-uri, cum este şi AMD să îşi mai crească veniturile.

Intel, cel mai mare producător de microprocesoare, a raportat pentru primul trimestru al anului 2013 un profit de 2 miliarde de dolari, cu 17% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din 2012, când a avut un profit de 2,5 miliarde de dolari. În ceea ce priveşte veniturile, şi acestea au înregistrat o scădere de la 12,9 miliarde de dolari pe primul trimestru al anului trecut, la 12,6 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2013.

Compania finlandeză Nokia a raportat în primul trimestru al anului cele mai mici venituri din ultimii 13 ani pe fondul cererii scăzute de telefoane mobile iar preţul acţiunilor a scăzut cu 13% în ziua raportării veniturilor, scrie Bloomberg.

Volumul de telefoane mobile vândute în primul trimestru a scăzut cu 25%, iar valoarea vânzărilor s-a redus cu 20% până la 7, 63 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor de 8,50 de miliarde de dolari.

Competiţia venită din partea producătorilor de telefoane mobile din Asia afectează cererea de telefoane Nokia. Vânzările slabe pun la îndoială planul de relansare pe piaţă al lui Stephen Elo, CEO-ul Nokia, în contextul în care cererea pentru seria Nokia Lumia nu este suficientă pentru a compensa scăderea vânzărilor modelelor Nokia mai vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO