• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Business Hi-Tech

Google va difuza clipuri si reclame video

Google va difuza clipuri si reclame video
08.08.2006, 19:00 18

Cel mai mare motor de cautare din lume, Google, a incheiat un parteneriat cu Viacom, reteaua de televiziune care detine MTV, pentru a putea difuza clipuri video furnizate de aceasta, precum "SpongeBob SquarePants" sau "Laguna Beach: The Real Orange County", scrie The New York Times.
Clipurile vor fi insotite de reclame video online, veniturile generate prin accesarea acestora fiind impartite intre Google si Viacom.
Acest parteneriat marcheaza incercarea Google de a castiga o cota din ce in ce mai mare din piata continutului video online, unde compania este prezenta prin intermediul serviciului de clipuri video Google Video, scrie The New York Times. Astfel, Google ar putea incheia in viitor tot mai multe parteneriate pe aceste segment, pentru a furniza si emisiuni de stiri sau divertisment pe site-urile sale, sunt de parere unii analisti in domeniu.
In urma demararii proiectului cu Viacom, Google spera sa le poata permite clientilor sa publice clipuri video pe Internet insotite de reclame video. Pe de alta parte, Viacom are astfel posibilitatea sa-si extinda oferta video online pe un numar mai mare de site-uri.
Cele doua companii incearca astfel sa castige o piata considerata din ce in ce mai la moda, in care amatori publica clipuri video pe Internet, pe site-uri proprii sau ale marilor companii furnizoare de astfel de servicii, cu un plan de afaceri cat mai bine pus la punct, relateaza The New York Times.
Problema care se ridica insa este faptul ca marea majoritate a clipurilor video nu sunt protejate prin drepturi de autor, intrucat utilizatorii care le publica online nu fac decat sa le inregistreze de la televizor sau sa le preia de pe alte site-uri furnizoare de continut, fara sa ceara acordul proprietarilor de drept ai clipurilor respective, scrie The New York Times.
"Practic, pana acum nu a existat nici o alternativa legala in ceea ce priveste publicarea de clipuri video pe Internet", este de parere Tom Freston, directorul executiv al Viacom. "Insa Internetul reprezinta cea mai noua forma prin care utilizatorii vor sa se uite la clipuri video", a mai spus acesta.
Concurenta pe piata se simte deja. Viacom a incheiat parteneriatul cu Google, pentru ca cel mai mare motor de cautare din lume i-a facut cea mai buna oferta financiara, insa reteaua de televiziune putea opta foarte usor pentru unul din cei 150 de furnizori de continut video online din lume, printre care Yahoo!! sau YouTube.
In urma acestui parteneriat, Google va oferi Viacom un procent mai mare din veniturile incasate in urma accesarii publicitatii online afisate langa clipurile video furnizate de reteaua de televiziune, scrie The New York Times.
"Distribuitorul de clipuri video, adica Google, va lua o parte minoritara din venituri, in timp ce proprietarul clipurilor, adica Viacom, va incasa partea majoritara", a declarat Eric Schmidt, directorul executiv al Google.
Viacom va incasa mai mult de doua treimi din veniturile din publicitate, a declarat pentru New York Times, un oficial apropiat companiei.
Continutul video furnizat de reteaua de televiziune va fi disponibil pe un numar mai mare de site-uri, insa Viacom va trebui sa aprobe publicarea clipurilor video pe respectivele site-uri, in conditiile in care compania este de acord sa publice clipuri numai pe site-uri care au minim 100.000 de clienti pe luna, scrie The New York Times.

Clipuri MTV prin Google

reteaua de televiziune Viacom, care detine postul de muzica MTV, va publica clipuri video pe site-ul Google Video
surse neoficiale sustin ca Viacom va incasa doua treimi din veniturile generate din publicitatea online afisata langa clipurile sale video
Viacom a ales Google, in detrimentul Yahoo! sau YouTube, pentru ca cel mai mare motor de cautare din lume a venit cu cea mai buna oferta financiara

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380