Business Hi-Tech

Graficul care arată că cea mai bună decizie a Nokia pe piaţa de smartphone-uri a fost să se retragă

Graficul care arată că cea mai bună decizie a Nokia pe piaţa de smartphone-uri a fost să se retragă

Autor: Cătălina Butan

04.08.2014, 11:59 3269

Compania finladeză Nokia a găsit cea mai uşoară cale de a câştiga “războiul” producătorilor de smartphone-uri, prin retragerea din această industrie, scrie Bloomberg. Acţiunile Nokia au crescut cu 97% din 2 septembrie, după anunţul vânzării diviziei de telefoane mobile către gigantul software Microsoft, pentru 7,2 miliarde de dolari. Evoluţia favorabilă a acţiunilor o depăşeste cu mult pe cea a foştilor rivali, Samsung, Apple, BlackBerry sau HTC.

Nokia a decis în septembrie 2013 să iasă din industria de telefoane mobile pentru a nu se afunda mai mult în pierderi. În timp ce focusul finladezilor pe divizia de producătoare de telecomunicaţii a dus la afaceri peste estimări în al doilea trimestru, Samsung a realizat vânzări sub aşteptări, în timp ce HTC estimează al 12-lea trimestru consecutiv de pierderi.

“A fost o decizie bună ca Nokia să renunţe la divizia de telefonie mobile, companie şi-a întârit astfel poziţia financiară. Industria de telefoane mobile nu poate fi una profitabilă decât dacă companiile dezvoltă un ecosistem de software, cazul Apple”, a spus Brian Colello, analist la Morningstar Investment Services din Chicago.

Apple a înregistrat o creştere a acţiunilor din septembrie 2013, cu 38%. Samsung a pierdut 4,4%, în timp ce preţurile acţiunilor HTC au scăzut cu 7,8%, iar acţiunile BlackBerry a scăzut cu peste 8%. Acţiunile Motorola au crescut cu peste 13%.

Declinul acţiunilor Samsung, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, este o dovadă a faptului că intensificarea competiţiei înindustrie pune presiune pe marii producători, mai notează Bloomberg.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: