Business Hi-Tech

Grecii n-au bani să cumpere restul de 46% din Romtelecom

Grecii n-au bani să cumpere restul de 46% din Romtelecom

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

30.05.2011, 23:59 3261

Grupul elen OTE a anunţat ieri că refuză oferta românilor de aachiziţiona restul de 46% din acţiunile Romtelecom pe care nu îldeţin în cea mai mare companie locală de telefonie fixă, ofertăfăcută de stat în noiembrie 2010.

Guvernul a scos la vânzare 46% din Romtelecom şi l-a oferitpartenerului său din companie, OTE. Greci au anunţat că refuzăachiziţia printr-o scrisoare adresată ministrului comunicaţiilor.Ministrul comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat că scrisoareaOTE va fi analizată de juriştii instituţiei şi că, până la finelesăptămânii, grupul elen va primi poziţia părţii române."Propunerile OTE vor fi analizate de juriştii ministerului şi, pânăvineri, 3 iunie, vom prezenta şi poziţia părţii române, care vaţine cont de prevederile contractului de privatizare", a spusVreme.

Confrom MCSI, grecii au justificat faptul că nu îi intereseazăcei 46% din Romtelecom "din motive ce ţin de continuarea crizeieconomice din regiune şi din Grecia şi de actuala strategiefinanciară a OTE de a reduce expunerea sa la datorii." Nu este clardacă statul va merge cu cele 46% din acţiuni la vânzare către alţiinvestitori sau pe Bursa de Valori, oficialii MCSI nerăspunzând laîntrebările ZF pe această temă.

Pe de altă parte, oficialii MCSI afirmă că în scrisoare grupulelen OTE propune demararea imediată a fuziunii companiei detelefonie fixă cu cealaltă companie deţinută de grup în România,operatorul de telefonie mobilă Cosmote - unde Romtelecom are doar30% din titluri.

Nu sunt detalii până la această oră ce legătură este întrevânzarea pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom şifuziune şi cum ar putea ulterior modifica strategia de vânzare astatului integrarea celor două companii.

Potrivit unor surse de pe piaţa telecom, la începutul acesteiluni grupul OTE a luat decizia ca Romtelecom şi Cosmote, care auîmpreună 12 milioane de abonaţi şi un business anual care ajunge laaproximativ 1,3 miliarde de euro, să fie conduse de un singur om,iar în această funcţie va fi promovat Stefanos Theocharopoulos,directorul executiv al diviziei de telefonie mobilă a grupului dinRomânia.

Ministerul român al Comunicaţiilor a declarat în urmă cu osăptămână că partea română este cea care a propus OTE, în 2010, ofuziune între cele două companii.

În scrisoarea înaintată Ministerului Comunicaţiilor, OTEmenţionează că, "dacă Guvernul României doreşte să-şi monetizezeacţiunile parţial sau integral prin listare la bursă, va transmiteinstrucţiunile potrivite mana­gementului Romtelecom pentru a asistaministerul în acest proces, conform prevederilor din AcordulAcţio­narilor".

Precizarea OTE vine în contextul în care oficiali ai Bursei deValori de la Bucureşti, reprezentanţi ai pieţei de capital, dar şioameni politici au cerut Guvernului să-şi ţină promisiunile de alista acţiuni ale Romtelecom. Întrebat ce ar trebui să facă înacest caz Guvernul României, fostul ministru al comunicaţiilor DanNica spune că acesta ar trebui să aleagă listarea la bursă.

"Guvernul ar trebui să listeze acţiunile Romtelecom pe bursă.Varianta listării poate fi urmată şi dacă se listează doar acţiuniale Romtelecom şi dacă se listează acţiuni ale entităţii rezultatedin fuziunea Romtelecom cu Cosmote. Ar fi foarte bine dacăRomtelecom ar fi listată pentru că aşa s-ar dezvolta şi Bursa de laBucureşti şi ro­mânii ar putea să cumpere acţiuni la cele mai bunefirme de pe piaţă. De aceeaşi manieră ar trebui să se procedeze şiîn cazul Hidroelectrica sau Nuclear­electrica", a declarat DanNica, vicepreşedinte al PSD şi ministru al comu­nicaţiilor în anul2003, când OTE a devenit acţionar majoritar al Romtelecom. "Trebuieca MCSI să aleagă un consultant din top 10 mondial pentru că acestaeste un factor cheie pentru credibilitatea procesului."

Dan Georgescu, fost preşedinte al Autorităţii de reglementare încomunicaţii şi preşedintele Comisiei IT&C din PNL, crede că"fuziunea Romtelecom cu Cosmote este binevenită şi se înscrie întrendul general de a furniza comunicaţii integrate. Ar trebui caMCSI să-şi dea acordul pentru fuziune cu condiţia să se poată ieşipe bursă şi în noua situaţie. Momentul listării este cel maiimportant. Cel mai urgent lucru în acest context este organizareaunei licitaţii pentru un consultant care să asiste MinisterulComunicaţiilor în procesul de fuziune, pentru că este un joc alacţiunilor în discuţie. Statul trebuie să se asigure că acţiunileRomtelecom la Cosmote sunt evaluate, că toate firmele la careoperatorul are participaţii sunt evaluate", a spus Georgescu. Eladaugă că "MCSI ar trebui să aleagă un consultant care să asistepartea română şi în fuziunea cu Cosmote şi la listare. Cele douăoperaţiuni se pot face şi pe rând. Nu ne obligă nimeni să vindemdacă momentul nu este bun, nu este nicio grabă".

Pe de altă parte, deputatul PNL Relu Fenechiu, care este şipreşedintele Comisiei IT&C din Camera De­putaţilor, susţine căstatul nu ar trebui să vândă nimic acum cât timp piaţa este jos."De ce toţi oamenii de afaceri performanţi vând doar când acţiunilesunt în creştere? Statul trebuie să facă la fel", a spus Fenechiu.Întrebat dacă statul român ar trebui să aprobe o fuziune întreRomtelecom şi Cosmote, Fenechiu spune că "după mine firmelegreceşti nu sunt în acest moment partenerii de care ar trebui săascultăm acum" din cauza "situaţiei economice în care e acumGrecia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO