Business Hi-Tech

Grupul Gecad isi restructureaza diviziile

19.01.2006, 21:09 22

Compania furnizoare de solutii de securitate IT Gecad Net a obtinut anul trecut o cifra de afaceri cuprinsa intre 3 si 5 milioane de euro, urmand ca datele exacte sa fie facute publice dupa finalizarea bilantului financiar, la finalul acestei luni, a spus pentru ZF Radu Georgescu, presedintele grupului de firme Gecad. Totodata, el a spus ca doua dintre companiile grupului Gecad, ePayment si Cvantage, vor fuziona saptamana viitoare.

Din grup fac parte, alaturi de Gecad Net, companiile ePayment (integrator de solutii pentru comert electronic), Axigen (care ofera un software de tip server de e-mail), Cvantage (furnizor de servicii call-center) si GeCad Software (provider de servicii pentru celelalte firme din grup, fara clienti din afara grupului).

ePayment a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri a carei valoare se situeaza in jur de 100.000 de euro. Cvantage a obtinut o cifra de afaceri de "cateva sute de mii de euro, mai putin de 500.000", a spus Georgescu. De asemenea, firma Axigen a generat anul trecut venituri de sub 100.000 de euro.

La mai putin de doi ani dupa ce Gecad Software s-a reorganizat, din companie desprinzandu-se celelalte patru firme, oficialii Gecad au anuntat ieri ca ePayment si Cvantage vor fuziona prin absorbtie. Astfel, compania si brandul Cvantage vor disparea, cu toate ca brandul va ramane in proprietatea GECAD, a spus Georgescu.

Explicatia acestei decizii consta in faptul ca cele doua firme aveau obiecte de activitate convergente. ePayment, care intentioneaza sa se concentreze mai mult pe atragerea de clienti din strainatate, urmarea sa poata oferi si servicii de call-center, in timp ce Cvantage dorea sa se concentreze pe un portofoliu de clienti din domeniul IT si bancar, au explicat oficialii companiei.

"Astfel, ePayment va oferi solutii de plati online cu valoare adaugata, adica servicii de marketing online, canal de distributie, suport tehnic", a spus Georgescu.

Cvantage nu a obtinut profit in anul 2005, insa acest lucru este normal, spune Georgescu. "De regula, un call-center nu obtine profit mai devreme de 2 ani", a spus el. Firma era chiar "un pic inaintea graficului", iar numarul de angajati a crescut de la 7, la inceputul anului trecut, la 35, la finalul lui 2005.

Chiar daca decizia de a uni doua companii care s-au desprins relativ recent din aceeasi firma poate parea un semn de inconsecventa, Radu Georgescu spune ca in viata unei organizatii de business apar, din cand in cand, perioade de dezvoltare, urmate de consolidari.

"Fuziunea dintre ePayment si Cvantage va avea efecte pozitive pentru clienti, angajati si actionariat", a spus el. De asemenea, nici una din celelalte trei firme nu va fi afectata de acest proces. "2006 nu va mai aduce miscari strategice", a mai spus Georgescu.

Pozitia de director executiv al ePayment va fi preluata de Carmen Sebe, pana acum director executiv al Cvantage, iar fostul director executiv al ePayment, Cristian Badea, va fi director tehnic si de operatiuni (chief information officer). Grupul Gecad a fost format in anul 2004, cand din compania Gecad Software s-au desprins celelalte patru firme. Reorganizarea s-a produs dupa ce Gecad Software a vandut in 2003 la Microsoft cel mai de succes produs al sau, antivirusul RAV, pentru o suma aproximata de surse din piata la 19 milioane de dolari. Radu Georgescu este actionar cu peste 99% in toate firmele din grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO